29 Eylül 2024 Pazar

Tokat'ta barış mücadelesine ilişkin panel düzenlendi

Demokrasi İttifakı bileşenleri Tokat'ta düzenlediği 1 Eylül panelinde söz alan SKM MYK üyesi Satiye Ok, kapitalist erkek egemenliğini hedeflemeyen bir barış mücadelesinin başarılı olamayacağına dikkat çekti, kapitalizmin yıkılması, cins çelişkisinin ortadan kalkmasının eşit özgür bir toplumda mümkün olduğunu söyledi.

Tokat Demokrasi İttifakı Bileşenleri, 1 Eylül paneli düzenledi. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Tokat Şube binasında yapılan panele, Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) MYK üyesi Satiye Ok, Avrupa Alevi Birlikler Federasyonu Onursal Başkanı ve HDP MYK üyesi Turgut Öker, Emek Partisi MYK üyesi Fevzi Ayber katıldı.

"1 Eylül dünyada barış" başlığı altında sunum yapan EMEP MYK üyesi Fevzi Ayber, dünyanın dört bir yanında emperyalist savaşlar ve bundan kaynaklanan göç ve mülteci sorununun bugün temel sorunlardan biri olduğuna işaret etti. Ayber, buna karşı geniş zeminde mücadele etmenin önemine dikkat çekti.

HDP MYK üyesi Turgut Öker ise, "Demokrasi eşitlik ve barış" başlığı altında değerlendirmelerde bulundu. "Biz barıştık" denilerek sorununun çözülemeyeceğine işaret eden Öker, Kürt halkının Türk halkının sahip olduğu haklara sahip olması gerektiğini söyledi. Savaşların toplum üzerindeki etkilerine değinen Öker, "Asıl mesele barışın olması için halklarımızın birbirini kucaklaması. Yetmez eşit haklara sahip olmak için mücadele yürütmesi" diye konuştu.

SKM MYK üyesi Satiye Ok, "Kadın mücadelesi ve barış" üzerine yaptığı sunumda, kadınların mücadelede oynadığı role işaret etti. Kadınların, erkek egemenliği ve erkek devlet şiddetine karşı mücadeleyi eksen alan platformlar ve inisiyatifler kurduğunu hatırlatan Ok, Barış Anneleri ve Barış İçin Kadın Girişimi'nin çıkış amacına değindi. Ok, özellikle Kürdistan'daki süren savaşta ölümleri durdurmak için kadınların Berçalan Yaylasına gidişini hatırlatarak, Türkiye'nin pek çok yerinde barış noktaları kurduğunu söyledi.

Kapitalist erkek egemenliğini hedeflemeyen bir barış mücadelesinin başarılı olamayacağına dikkat çeken Ok, savaşın beslendiği ana kaynağın sömürü ve burada üretilen erkek egemenliği olduğunu kaydetti. Şengal'de DAİŞ saldırısı sonucu Êzidî kadınların yaşadıklarını hatırlatan Ok, "Savaşlarda ilk kadın bedeni işgal edilir. Kadın bedeni savaş ganimeti olarak görülür. Êzidî kadınları tam da bunu yaşadı. Çocuklar için de ayrı bir travma olduğunu biliyoruz. Bu yaralar halen sarılmış, giderilmiş değil. Savaşın yıkıcı gücünü en çok kadınlar yaşıyor. Ondan dolayıdır ki barış için kadınların sözü vardır" dedi.

Kadınların özgürleşmesinin ancak sınıflar ve cinsler arası çelişkinin ortadan kalkmasıyla mümkün olduğunu söyleyen Ok, "Yani kapitalizmin yıkılması, cins çelişkisinin ortadan kalkması, eşit özgür bir toplumda mümkün" diye konuştu.

Panelistlerin sunumlarının ardından soru cevap şeklinde karşılıklı canlı bir tartışmayla panel sona erdi.