24 Eylül 2024 Salı

TMMOB: YSK hukukun gereğini yapmalıdır

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, YSK'ya hukukun ve demokrasinin gereklerini yerine getirme, seçmenin iradesine saygı gösterme çağrısı yaptı.
TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, Yüksek Seçim Kurulu'nun KHK'lı belediye başkanlarına mazbatanın verilmeyeceği kararına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, YSK'ya hukukun ve demokrasinin gereklerini yerine getirme, seçmenin iradesine saygı gösterme çağrısı yapıldı.
 
"31 Mart yerel seçimleri tamamlanmış ancak, tartışmaları henüz bitmemiştir. Seçim hukukunun ülkenin doğusunda farklı batısında farklı, iktidarın kazandığı yerlerde farklı kaybettiği yerlerde farklı işletildiği süreçten geçmekteyiz" denilen açıklamada, YSK'nın seilmiş belediye başkanlarının göreve başlamalarını gasp ettiği belirtildi.
 
İstanbul’da 11 gündür oyların sayılmasını "hukuk garabeti" olduğunun vurgulandığı açıklamada, Büyükçekmece'de polislerin ilçeyi ablukaya alarak seçmenlere zorla kâğıt imzalattığı ve yalan beyan vermeleri için baskı yapması altına aldığı belirtildi.
 
"Her dönem sandığa ve milli iradeye işaret edenlerin, seçmen iradesine ve sandıktan çıkan sonuca gösterdikleri 'saygı', demokrasinin işleyişi açısından bizleri kaygılandırmaktadır. Halkın iradesini yok sayan, seçim kurullarını siyasal baskı altında tutan, hukuku işine geldiği gibi işleten anlayış, maalesef ülkeyi kaosa sürüklemektedir" denilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
 
"YSK tarafından yaratılan bu belirsizlik sürecinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve şirketlerinde; ihale, doğrudan temin, mal ve hizmet alımı, araç kiralama, gayrimenkul kiralama vb. tüm işlerin durdurulması gerekmektedir. Sürecin geciktirilmesi İstanbul’da kent hizmetlerinin aksaması, İstanbul halkının mağdur edilmesi gibi sonuçların yanı sıra, hukuka ve demokrasimize de zarar vermektedir."