23 Eylül 2024 Pazartesi

TMMOB: Alınmayan önlemler felaketi getirdi

Batman'da 4 kişinin yaşamını yitirdiği sel felaketinde ihmalleri sıralayan TMMOB, sorumluları istifaya çağırdı ve selden etkilenen yerlerin "Afet Bölgesi" ilan edilmesini istedi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Batman İl Koordinasyon Kurulu (İKK), kentte üçü çocuk 4 kişinin sel yaşamını yitirdiği sel felaketinde karşılaşılan ihmallere ilişkin basın toplantısı gerçekleştirdi. İnşaat Mühendisleri Odası'nda yapılan basın toplantısında açıklamayı TMMOB Batman İKK Sekreteri Vahdettin Tüzün okudu.

'GEÇMİŞTE YAŞANANLARDAN DERS ÇIKARTILMADI'
Günler öncesinden yapılan uyarılara rağmen yeterli önlemlerin alınmayışının felaket getirdiğini söyleyen Tüzün, yağıştan kent merkezinin tamamının etkilendiğini belirtti.

Kent genelinde yolların sel sularıyla dolduğunu, Eğitim Araştırma Hastanesi'nin bodrum katının su baskını nedeniyle kullanılamaz hale geldiğini, hastanenin 3 saat sağlık hizmeti veremediğini, kentin işlek caddelerinin araç geçişine kapatıldığını ifade eden Tüzün, 2006'da yaşanan sel felaketinden ders çıkartılmadığını söyledi.

'HALK KENDİ İMKANLARIYLA SEL SULARINI TAHLİYE EDİYOR'
"Altyapı yetersizliği ve önlemlerin alınmamasından kaynaklı kent merkezinin genelinde binaların zemin ve bodrum katlarını sel sularının taşıdığı çamur örtüleri ile doldu. Yaşanan selden sonra kent merkezinde ciddi hasarlar oluştu, ev ve iş yerleri kullanılamaz hale geldi" diyen Tüzün, aradan günler geçmesine rağmen halkın kendi imkanlarıyla su ve çamuru tahliyeye devam ettiğini kaydetti.

Sel suları içinde petrol artıkları olduğuna işaret eden Tüzün, "Altyapıda ciddi hasarlara neden olan sel, yollarda çamur örtüleri biriktirerek insan sağlığı ve yaşam koşullarını elverişsiz hale getirdi. Çarpık kentleşme ve yanlış imar planları doğanın kendi akışını bozmuş ve bugün yaşanan faciaya sebep olmuştur. Grê Savaro deresinin yatağında yapılan menfez, yağmur sularını taşımada yetersiz kalmış ve selde insanlarımızın canına neden olmuştur" ifadelerini kullandı.

'KAYYUM YÖNETİM KENTİ KADERİNE TERK ETTİ'
Tüzün, şöyle devam etti: "Kent merkezinin yerleşim alanının düzlük olması ve içinden geçen derelerin yapılaşma yoluyla kapatılması ne yazık ki felaketlerin yaşanmasına neden olmaktadır. Kent merkezi etrafında bulunan Kıra Dağı ve Batı Raman eteklerinden akan sular, kent merkezinin içindeki dere yataklarından geçerek Batman Çayı'na ulaşmaktadır. 90'lı yılarda köylerin yakılması ve boşaltılması yüzünden kentte göç eden vatandaşlarımız İluh Deresinin etrafına yerleşmiş ve barınma ihtiyacını buralarda karşılamak zorunda kalmıştır. İluh Deresinin çeperindeki mahallelerde yoğun yağışlar sonrası seller oluşmakta ve kente ciddi zararlar vermiştir."

Geçmişte hazırlanan raporların dikkate alınmadığının altını çizen Tüzün, kayyum nedeniyle düzenli şehircilik politikaları üretilemediğine işaret etti. Kentin temel sorunlarında bile yetkililere ulaşamadıklarını dile getiren Tüzün, "Kentin uzun yıllardır devam eden altyapı sorununa bile kayıtsız kalan yönetim anlayışı bu kenti kaderine terk etmiştir. Kentin temel ihtiyaçlarının karşılanması gerekirken israf projelerine milyonlar aktarılmıştır" dedi.

'SORUMLULAR İSTİFA ETMELİ'
Yetkilileri istifaya çağıran Tüzün, selden etkilenen yerlerin "Afet Bölgesi" ilan edilmesi gerektiğinin altını çizdi. "Sel sularının kentin içme suyuna olan etkisinin ölçülmesi ve analizlerin yapılarak kamuoyuna açıklanmasını talep etmekteyiz.  Yaşanan selden sonra yaraların sarılması ve halkın günlük yaşamına dönebilmesi adına halkın ihtiyaçlarının karşılanması gerekmektedir" diyen Tüzün, rantçı politikalardan vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı.