1 Ekim 2024 Salı

TKŞ: Cejna Zimanê Kurdî pîroz be

Devrimci Komünist Hareket (TKŞ), yazılı açıklama yaparak 15 Mayıs Kürt Dil Bayramını kutladı. Açıklamada, "Kürtçe konuşalım, okuyalım, yazalım, öğrenelim ve öğretelim" çağrısında bulunuldu.

Devrimci Komünist Hareket (TKŞ), 15 Mayıs Kürt Dil Bayramına ilişkin Türkçe, Kürtçe ve Arapça yazılı açıklama yaptı.

15 Mayıs 1932'de Kürt aydını Celadet Ali Bedirxan'ın Latin harfleriyle yayınlamaya başladığı Hawar Dergisi'nin Kürt dil tarihinde önemli bir mihenk taşı ve tarihi bir dönemeç olduğu belirtilen açıklamada, "Hawar dergisi Kurd ulusal bilincinin önemli noktalarından biri oldu" denildi.

TKŞ açıklamasında, Kürdistan'ın dört parçaya bölündüğü, farklı egemen diller aracılığıyla asimilasyon siyaseti yürütüldüğü, Kürdistan'da sömürgeci devletlerin Kürt soykırım katliamları gerçekleştirdiği koşullarda, Hawar dergisinin Kürt halkının ulusal bilinç ile örgütlemede tarihsel bir görevi yerine getirdiği vurgulandı.

Hawar dergisinin, Kürt dilinin korunarak ulusal varlığın korunması, ulusal, ruhsal ve kültürel birliğin sağlanması, edebiyat, kültür, sanat, tarih ve birçok alanda Kürt halkı için okul görevi gördüğü kaydedilen açıklamada, "Ezilen, sömürülen, yok sayılan halklar için anadilinin korunması en büyük ulusal görevdir. Eğer bir ulus dilini koruyamazsa varlığını da hiçbir şekilde koruyamaz. Sömürgeci soykırımcı devletler bundadır ki sürekli dilimize saldırmışlardır. Özgür bağımsız Kurdistan mücadelesi ve anadilimiz için yürütülen mücadele birdir. Bundan dolayı anadilimiz için yürütülen mücadele toplumsal ve ulusal bir devrimle buluşmalıdır" diye belirtildi.

Sovyetler Birliği'nde Kürt dilini korumak ve geliştirmek için işçi iktidarı okulları, üniversiteler, radyolar kurulduğu, dergi ve gazeteler çıkarıldığı hatırlatılan TKŞ açıklamasında, "Bu adımlar dilimizin gelişimi ve Kurd ulusal bilincinde büyük öneme sahiptir. Yine, Rojava devrimimiz Kurd dilini resmi kabul etmiş ve koruma altına almıştır. Yaşamın her anında ve her alanında bütün imkanlarıyla dilimizi geliştirmeye çalışmaktadır. Faşist sömürgeci BAAS diktatörlüğü hala dilimizi kabul etmemekte ısrar edip, faşist Türk devleti ile birlikte halkımıza karşı düşmanlığını sürdürmektedir. Ne yapıp etseler de artık halkımızın bu değerli ulusal ürününü ortadan kaldıramayacaklardır" ifadelerine yer verildi.

Kürt halkının her yerde tarihsel ve ulusal değer ve ürünlere sahip çıkması gerektiği vurgulanan TKŞ açıklamasında, "Kürtçe konuşalım, okuyalım, yazalım, öğrenelim ve öğretelim. Dilimizin her yerde resmileşmesi için ulusal bilinç ve kararlılıkla dil mücadelesini büyütelim. Ulus ve aydınlarımızın bize bıraktığı mirasa sahip çıkalım" çağrısında bulunuldu.