1 Ekim 2024 Salı

Tiyatro emekçilerinin eylemi 13. gününde: Devlet kalıcı çözüm bulmalı

BEKSAV Eşbaşkanları Kaplan ve Uçar, maruz kaldıkları adaletsizlikler karşısında 13 gündür sessiz eylem yapan tiyatro emekçilerini ziyaret etti. Tiyatro emekçisi Dostverdi, günü kurtarmaya yönelik haret etmenin sorunu çözemediğini belirtti. Dostverdi, muhatapları masaya oturtarak kalıcı çözüm bulunmasını vurguladı.

BEKSAV Eşbaşkanları Canan Kaplan ve Ahmet Uçar, var olan sorunlarının Covid-19 döneminde artmasına ve devletin bu konuda bir çözüm üretmemesine dikkat çekmek amacıyla susma eylemine başlayan tiyatro emekçilerini ziyaret etti.

Kadıköy Moda Sahnesi önünde başlattıkları eylemi farklı sahneler önüne taşıyarak sürdüren tiyatro emekçilerinin nöbeti 13. gününde Kadıköy Emek Tiyatro önünde devam ediyor.

Nöbeti ziyaret eden isimler arasında tiyatro emekçisi olan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Barış Atay da yer aldı.

'GEÇİCİ DEĞİL KALICI ÇÖZÜM İSTİYORUZ'
Tiyatro emekçileri astıkları dövizlerle eylemlerinin amacını şöyle açıklıyor: "Asgari yaşam koşullarımızı karşılayamıyoruz. Bu olağanüstü duruma rağmen kamu kaynaklarından eşit yararlanma konusundaki adaletsizliğini bağıra bağıra susuyoruz. Aldığımız bu tavır bizleri sessizleştirmeye çalışıp yok sayanlaradır. Çünkü geçici değil kalıcı çözüm istiyoruz."

HER GÜN FARKLI SAHNE ÖNÜNDE
Tiyatro emekçileri eylemlerini 12 Ağustos Çarşamba günü, 18.00-20.00 arası Baba Sahne; 13 Ağustos Perşembe gibi ise 17.00-18.00 arası Boa Sahne önünde eylemlerine devam edecek. Perşembe günü Boa Sahne önündeki eylem 17.00'de basın açıklamasıyla başlayacak.

DOSTVERDİ: DEVLET OLARAK BU SORUNA KALICI ÇÖZÜM BULMALISIN
ETHA'ya konuşan tiyatro sanatçısı Cenk Dostverdi, bakanlığın yüzde 60 ile sahnelerin açılmasını söylediklerini ancak sürece bakıldığında tiyatroların bu kapasiteyle dahi açılamayacağını kaydetti. Yüzde 60 kapasiteyle açılsa bile bulaş riskinin yüksek olduğunu belirten Dostverdi, "Kimi oyunlarımız alt alta üst üste, oyuncu arkadaşımın teri diğerinin üzerine damlıyor. Klima açamayacağız vs. Ben bu vicdan azabıyla zaten hareket edemem, oyuncuları, izleyicileri riske atamam. Sen devlet olarak bu soruna kalıcı çözüm bulmalısın" dedi.

'GÜNÜ KURTARAN DAYANIŞMAYLA HAREKET ETMEK KRİZİN ÜSTÜNÜ ÖRTÜYOR'
Dayanışma ruhunun önemine dikkat çeken Dostverdi, ancak her durumda sergilenen dayanışma ruhunun krizin üstünü örttüğüne dikkat çekti ve şöyle açıkladı: "Bir arkadaşımızın başına bir bir şey geldiğinde dayanışma halindeyiz ama topyekün bir kriz ve maf durumu var iken dayanışmayla bu durumun altından kalkamayız. Bunlar günü kurtaran şeyler. Bakın bizim bir meslek tanımımız yok."

'EN BÜYÜK SESSİZLİĞE ALET OLUYORUZ'
İktidara yakınlığıyla bilinen Demet Akalın gibi ünlülerin pandemide "açız" dedikten sonra çıktıkları konserlerde aldıkları faiş fiyatlara işaret eden Dostverdi, "Artık aklımızla dalga geçiyorlar. Bakanlık Yardımı diye bir şey var, öne çekildi pandemide. Ama verdiği yardım parasından da vergi kesiyor. Zaten bu yardım da yıllardır adaletsizdi, bu adaletsizlik iyice keskinleşti. Biz meselenin muhatabıyla masaya oturmalıyız, yoksa kendi aramızda konuşmaya devam edersek en büyük sessizliğe alet oluyoruz. Aslında eylemimizin ironisi de bu" diye konuştu.

Tiyatro emekçilerinin Kadıköy Emek Sahnesi önündeki eylemi 20.00'ye kadar sürdü.