29 Eylül 2024 Pazar

TIR'lar nedeniyle Mardin'de tüm ilçeler tehlikede

Derik'te 21 kişinin hayatını kaybettiği kazanın tedbirsizlikten kaynaklandığını belirten TMMOB Mardin İKK Sekreteri Aydın Aslan, projelerin hayata geçirilmediğini, tüm ilçelerin benzer tehlikede olduğunu ve halkın canının "ucuz" görüldüğünü söyledi.

Mardin'in Derik ilçesinde 20 Ağustos'ta Cengiz Holding'e ait Eti Bakır Tesisleri'nden yük alarak çıkan iki TIR'ın karıştığı kazada 21 kişi hayatını kaybetti. Derik Sulh Ceza Hakimliği tarafından kazaya dair "yayın yasağı" kararı verilirken, kazada birçok ihmalin olduğu ortaya çıktı. Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) 21 kişinin yaşamını yitirdiği yolun ağır tonajlı araçların geçişine kapatılması yönündeki önerisine Derik Kaymakamlığı ve Derik İlçe Emniyet Amirliği tarafından cevap verilmediği, bu nedenle ağır tonajlı araçların geçişine devam edildiği ortaya çıktı. Derik-Mazıdağı çevreyolu projesinin ise 18 ay önce tamamlanmasına rağmen çalışmalarına başlanmadığı öğrenildi.

Mardin Barosu, olaya dair yaptığı açıklamada, sorumluluğun sadece 2 TIR şoföründe olmadığına işaret ederek, ihmali olan herkesin tespit edilip, yargılanması çağrısı yaptı. TMMOB Mardin İl Koordinasyon Kurulu (İKK) ise, kazadaki ihmalleri sıralayarak, Derik ilçesinin merkezinden geçen yolun TIR geçişine kapatılması talebinde bulundu. 

KENTİN TÜM İLÇELERİ TEHLİKEDE
Kazadaki ihmaller ve alınması gereken önlemlere dair MA'dan Ahmet Kanbal'a konuşan TMMOB Mardin İKK Dönem Sekreteri Aydın Aslan, sadece Derik'in değil, kente bağlı tüm ilçelerin tehlike altında olduğu uyarısında bulundu. Sorunun kaynağında "devletin bölgeye dönük ikircikli tutumunun" olduğunu söyleyen Aslan, Derik'te ihmallerin başında birinci kazadan sonra bölgede güvenlik önlemlerinin alınmamasının geldiğini aktardı. Aslan, bu durumun ikinci kazaya davetiye çıkarıldığını söyledi. Yaptıkları kontrollerde yol ile ilgili sıkıntıların olduğunu, uyarı levhalarının yetersiz olduğunu, yoldan geçen ağır tonajlı araçların da gerekli tedbirler alınmadan geçişlerine izin verildiğini tespit ettiklerini kaydeden Aslan, yapılması planlanan ancak hayata geçirilmeyen projenin kamuoyuna açık hale getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Cengiz Holding'in bölge doğasını talan ettiğini ve birçok konuda sorun yarattığını söyleyen Aslan, Eti Bakır Tesislerine yük taşınması için Diyarbakır'dan Mazıdağı'na kadar bir raylı sistem yapıldığına işaret etti. Aslan, "Bunu yapabiliyorlarsa, o yol için de tedbir alabilirler. Maalesef bizim halkımızın canını ucuz görüyorlar" diye konuştu. 

PROJE ÇOK İCRAAT YOK!
Bütün ağır tonajlı araçların kent içinden geçtiğini ve kazalara sebep olduğuna dikkat çeken Aslan, "Ama sürekli 'çevreyolu projesi' adı altında bir oyalama yapılıyor. Maalesef hayata geçirilmiyor. O kadar yolla övünenler sadece göz önünde olan yolları yapıyorlar. Ne kadar rant devşirebiliriz, oylarını nasıl alabiliriz noktasına geliyor. Artuklu için de 5 yıla yakındır 'proje var' deniliyor ama hayata geçirilmiyor" ifadelerini kullandı. 
 
'TIR'LARIN HEPSİ ŞEHİR İÇİNDEN GEÇİYOR'
Denetimlerin yapılmamasının TIR'ların kime ait olduğu ve kime ait yükü taşıdıklarıyla ilgili olduğunu belirten Aslan, şunları söyledi: "Bu hukuksuzluk ve adaletsizlik her yerde var. Bugün bir iş yapıldığında ya da hizmet yapıldığında işin içinde rant olmayınca yapılmıyor. Artuklu'da, Kızıltepe'de ya da Derik'te illa bir facia mı olması gerekiyor? Artuklu'da şehrin içinden geçiyor TIR'lar, İpekyolu uluslararası bir yol, günde belki binlerce TIR geçiyor ve hepsi şehir içinden geçiyor."

Olası kazaların karşısında Elektronik Denetim Sistemine geçilebileceğini ifade eden Aslan, "Denetimlerin artırılması, ağır tonajlı araçların bakımlarının yapılması, yollardaki sorunların tespit edilmesi ve giderilmesi, yıllar önce hazırlanan çevreyolu projelerinin hayata geçirilmesi, ağır tonajlı araçların şehir içinden geçişlerinin yasaklanması" önerilerinde bulundu.