1 Ekim 2024 Salı

Timtik ve Ünsal kararına şerh: Adli kontrol uygulanabilirdi

Timtik ve Ünsal'ın tutukluluğuna yapılan itirazı reddeden mahkemenin bir üyesi karara şerh düştü: "Adli Tıp raporları gözetildiğinde, adli kontrol hükümlerinin uygulanarak tahliyelerinin daha orantılı olacağını."

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi üye hakimi Erol Güngör, ölüm orucundaki avukatlarla ilgili mahkemenin tutukluluk kararına yapılan itirazın da reddedilmesi kararına muhalefet şerhi düştü.

Bianet'in haberine göre Güngör karara, "İtiraz eden sanıkların sağlık durumlarına ilişkin alınan ATK raporları gözetildiğinde; mevcut durumda sanıkların adli kontrol hükümleri uygulanarak tahliyesinin tutukluluk halinin devamına nazaran orantılı olacağı hususu değerlendirilmekle … çoğunluk görüşüne muhalefet ediyorum" diye yazdı.

MAHKEME: TUTUKLULUK USUL VE YASAYA UYGUN
Adil yargılanma talebiyle ölüm orucunda olan avukatlar Ebru Timtik ile Aytaç Ünsal, Adli Tıp Kurumu'nun (ATK) "hapishanede kalmaları uygun değildir" raporuna rağmen tahliye edilmeyerek 30 Temmuz'da hastaneye kaldırılmıştı.

Tutukluluğa devam kararıyla ilgili İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesine itiraz edildi.

Mahkeme, dünkü şu kararıyla itirazı reddetti: "Sanık Ebru Timtik ve sanık Aytaç Ünsal hakkında verilen 30 Temmuz 2020 tarihli tutukluluk halinin devamına ilişkin kararı usul ve yasaya uygun olup, düzeltilecek bir husus bulunmadığından itirazların reddine karar vermek gerekmiştir."

Ölüm orucu eylemi 216. gününe giren Timtik, Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi'nde; 185 gündür ölüm orucunda olan Ünsal da Kanuni Sultan Süleyman Eğitim Araştırma Hastanesi'nde tutuluyor.

Dosyalarının görüşüldüğü Yargıtay'a verilen dilekçede de bianet'in haberleştirdiği tanık İ.Ö.'nün "sanrılar gördüğü, psikolojisinin bozuk olduğu ve beyanlarının dikkate alınmamasına" dair bilgiler yer almış, Timtik'in sadece bu tanığın beyanlarıyla mahkum edildiği ifade edilmişti.

Bu dilekçeye ise hala yanıt verilmiş değil.