24 Eylül 2024 Salı

TEV-DEM: Şengal katliamıyla Kürt halkını soykırımdan geçirmek istediler

Şengal katliamıyla Kürt halkının soykırımdan geçirilmek istenildiğini belirten TEV-DEM, Kürt halkını Türk devleti ve ajanlarının yürüttüğü soykırım planlarına karşı mücadeleyi yükseltmeye çağırdı.

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM), Şengal katliamının 7. yıl dönümü vesilesiyle yazılı açıklama yaparak, Şengal'e yönelik saldırının amacının Kürt halkını soykırımdan geçirmek olduğunu iade etti.

Açıklamada, "3 Ağustos 2014'te terör örgütü IŞİD tarafından Êzidîlere yönelik gerçekleştirilen katliamın üzerinden 7 yıl geçti, bu gün insanlık tarihinde kara ve 21. yüzyılda ve insanlık tarihinin en büyük katliamının yaşandığı gündür. IŞİD çeteleri tarafında gerçekleştirilen 73'üncü fermanla Kürt halkı soykırımdan geçirilmek istenildi" denildi.

Katliamın örgütlü bir şekilde yerel ve uluslararası güçlerin desteğiyle gerçekleştirildiği vurgulanan açıklamada, "Êzidî halkının kültür ve tarihini yok etmek için yapıldı. Êzidî toplumu terör ve katliamla karşı karşıya bırakıldı. 21. yüzyılın insanlığa yönelik yapılan felakettir" diye belirtildi.

IŞİD çeteleri faşist Türk devletinin desteğiyle binlerce Êzidîye yönelik katliamlar gerçekleştirerek kadın, genç ve çocuğu kaçırarak bilinmeyen yerlere götürdüğü kaydedilen açıklamada, "Bu güne kadar akıbetleri bilinmiyor. Bütün bunlar Bağdat hükümetini ve KDP'nin gözleri önünde yapıldı" ifadeleri kullanıldı.

TEV-DEM açıklamasında "9 Ekim 2020'de Bağdat ve Hewlêr hükümetleri arasında Şengal yönetimine karşı imzalanan anlaşma, katliamın devamı ve Ezidî toplumuna terörden geriye kalanları yok etmek için yapılmış bir komplodur. Ama bu ittifak yerine Şengal'de yeniden inşanın başlayabilmesi için Êzidî kadınların kurtarılması ve göçmenlerin Şengal'e geri dönüşü için Êzidî toplumuna destek vermeli ve özür dilemeliydi. Ancak şimdiye kadar kirli siyasetlerini sürdürüyor ve Bağdat ile Şengal Demokratik Özerk Yönetim arasında barışçıl bir diyalog kurulmasına yönelik tüm girişimleri engelliyor" denildi.

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: "Êzidî katliamının üzerinden 7 yıl geçti. Şengal'e yönelik ambarbo ve işgalci Türk devletinin insansız hava araçlarıyla saldırıları Êzidî halkının yaşamını daha da zorluyor. En tehlikelisi ise bu uygulamalara yönelik uluslararası toplumun sessizliğidir. Kürt halkı ve Êzidî toplumu, sivil toplu örgütleri soykırıma karşı tutum sahibi olarak, Şengal Demokratik Özerk Yönetimin tanınması için mücadelelerini yükseltmeliler."