24 Eylül 2024 Salı

Temelli: YSK açıklama yapmalı, mazbatalar verilmeli

Seçimlere ilişkin açıklama yapan HDP Eşbaşkanı Temelli, "KHK?li adaylara mazbatalarının verilmemesi hukuk tanımazlıktır. Mazbataların verilmemesi seçmen iradesinin yok sayılmasıdır" dedi.
HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ile Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Seçim İşleri Komisyonu Sözcüsü Ali Ürküt seçim sürecinde yaşanan hukuksuzluklar ile YSK’nin seçim sonrası tutumuna ilişkin HDP Genel Merkezinde basın toplantısı düzenledi. 
 
Seçim öncesinde hukuksuzluklara ilişkin uyarılarının dikkate alınmadığına dikkat çeken Temelli, "Kampanya döneminde 31 Mart seçimlerine giderken seçmen yerlerinin kaydırılması, seçmenlerin silinmesi, askerlerin görev yerlerine seçim mühendisliği ile seçmen olarak atanması, kaymakamların valilerin süreçte oynadıkları roller gibi birçok usulsüzlük teşhir edilmişti. Bunların seçim sonuçlarına yansıyacağına ilişkin uyarılarımız dikkate alınmamış ve arzu edilmeyen sonuçlar karşımıza çıkmıştır" dedi.
 
'YSK YASALARA UYMALIDIR'
 
"Seçimlerin bitmemiş olmasının arkasında YSK'nın basiretsizliği var" diye konuşan Temelli, "YSK'nin bizzat kendi içtihatlarına uymama, kendi yasalarını tamama, anayasayı ihlal gibi tablolarla Türkiye toplumu karşılaşmaktadır. Çok ciddi bir sorunla, bir krizle karşı karşıyayız. Bu, bugüne kadar yaşadığımız yargı krizini çok daha ileri bir aşamaya taşımaktadır" diye konuştu.
 
YSK'nın toplumun beklentilerine cevap vermediğini belirten Temelli, "YSK ivedi bir şekilde, acil olarak yasalara uygun hareket etmeli ve toplumun beklediği, vicdanları rahatlatacak kararları bir an önce almalıdır" çağrısını yaptı.
 
AKP'nin itirazlarının yüzde 90'ı yerine getirilirken, HDP'nin tek bir itirazının kabul edilmediğini belirten Temelli, şunları söyledi: " 3 büyükşehrimizin, Van, Diyarbakır ve Mardin büyükşehir belediye başkan adaylarımızın kazanmaları netleşmiş ve büyük oy farkıyla gerçekleşmiş olmasına rağmen başkanlarımızın mazbataları verilmiyor. Gerekçesi de açıklanmıyor, bu mazbataların halen neden verilmediği konusunda YSK’den henüz açıklama yapılmış değil."
 
"KHK’li adaylara mazbatalarının verilmemesi hukuk tanımazlıktır" diyen Temelli, "Mazbataların verilmemesi seçmen iradesinin yok sayılmasıdır" diye konuştu.
 
Temelli, seçilmişlere mazbatalarının verilmesinin Anayasa'nın gereği olduğunu belirtti ve ekledi: "Kendi içtihadınız nettir, hukukun gereğini yerine getirin."
 
OHAL hala devam ettiğini vurgulayan Temelli, "Mazbatasını hak eden tüm belediye başkanlarına mazbataları verilmeli, sürüncemede olan, oy sayımının devam ettiği yerlerde de bir an önce seçimler sonuçlandırılmalı ve toplumun vicdanı rahatlatılmalıdır. Toplumun beklentilerine cevap olmak YSK’nin görevidir" dedi.