23 Eylül 2024 Pazartesi

Temelli: Ülkenin geleceklerine saygıları yok

Burhaniye'de konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, AKP'nin doğaya yönelik katliamlarına değinerek,"Şu Kaz Dağları'nda altın madenciliği yapılacak şey midir? Doğaya da, ülkenin geleceğine de saygıları yok. 'Bizden sonrası tufan' diyip, kendi dışındakilere düşmanlar" dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, seçim turu kapsamında Ege bölgesindeki programlara katılmaya devam ediyor. Temelli, Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde halkla buluştu. Temelli, ilçe girişinde onlarca araçlık konvoy ile karşılanırken, geçtiği caddede yola çıkan yurttaşlar konvoyu selamladı. HDP'nin ilçedeki seçim bürosu önüne geçen konvoyu kalabalık bir kitle karşıladı. HDP'nin seçim aracından çalınan ezgiler eşliğinde halk halaya durdu. "Demirtaş" ve HDP bayraklarının açıldığı buluşmaya, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDK Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, HDP'nin Balıkesir Belediye Eşbaşkan Adayları Yurdanur Güven ve Ali Kenanoğlu ile HDP'nin belediye meclis üyelerinin katıldı. Halk buluşmasında, "Leyla Güven onurumuzdur" sloganları atılırken, "Leyla Güven haklıdır. Tecrit kaldırılsın" ve "Tecrit kalksın. Leyla Güven yaşasın" pankartları taşındı.
 
KOÇYİĞİT: ELMA KOKUSUYLA ÇOCUKLARIMIZI KATLETTİLER
 
Halk buluşmasında ilk olarak Balıkesir Belediye Eşbaşkan Adayları Yurdanur Güven ve Ali Kenanoğlu halkı selamladı. Ardından HDK Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit halka hitap etti. DTK Eşbaşkanı Leyla Güven'in İmralı tecridine karşı başlatmış olduğu açlık grevinin 129. gününde olduğunu belirtti. Koçyiğit, Halepçe katliamının yıl dönümünü hatırlatarak, "Elma kokusuyla çocuklarımız, kadınlarımız Halepçe sokaklarında katledildi. Katledilmelerinin tek nedeni Kürt olmalarından kaynaklıydı. Bugün de Kürt kimliğimiz Türkiye'de, Irak'ta, Suriye'de sorgulanıyor" dedi. İktidarın Kürtleri terörize ettiğini dile getiren Koçyiğit, "Biz Kürdün, Türküz, Çerkesiz, Ermeniyiz... Bizler milyonlarız. Hiç bir kimse bu halkların dallarını kıramaz" diye belirtti.
 
Yeni Zelanda'daki cami saldırısına tepki gösteren Koçyiğit, "İktidar bu ülkenin tarihini hiç ders çıkarmıyor. Bu ülkede Maraş, Çorum, Gazi katliamı oldu. Bunlar hiç olmamış gibi, 8 Mart günü yürüyen kadınlara iftira atıyor. Ben oradaydım, kimsenin ezana karşı bir ıslık çalması olmadı, orada çalınan ıslıklar kadınların önünde duran bariyerlereydi" diye konuştu. Koçyiğit, tüm Kürdistan'da kayyum atanan belediyeleri geri alacaklarını ve belediye sayılarını arttıracaklarını kaydederek, "O zaman işte bahar gelecek, yürekler ısınacak. 31 Mart'ta oyumuzu umuda atacağız" ifadesinde bulundu.
 
TEMELLİ: BU HALKIN TARİHİ KATLİAMLAR TARİHİ
 
Koçyiğit'in ardından HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli halkı selamladı. Temelli, yaptığı konuşmada, 16 Mart Halepçe katliamıda yaşamını yitirenleri andı. Temelli, "Bu halkın tarihi bir katliamlar tarihi. Katliamlarla yüzleşilmedikçe yeni katliamlara kapı açılıyor. Onun için diyoruz ki; bu katliamların hesabını soracağız" ifadesinde bulundu. Bugün Ortadoğu başta olmak üzere dünyada yükselen ırkçılığın insanların hayatına mal olduğuna vurgu yapan Temelli, "Bu, şimdiye kadar ırkçılığa dur diyememiş herkesin ortak utancı. Katliamlara yol açan ırkçılıklara karşı birlikte duracağız. HDP ayrımcılığa, nefrete karşı herkesi bir araya gelmeye çağırıyor. Bu ülkede yaşayan 72 farklı halkı, farklı inançları bir arada mücadeleye çağırıyor" dedi.
 
İktidarın bütün Kürtleri düşmanlaştırdığını ve HDP'ye oy verenleri "terörist" olarak tanımladığını belirten Temelli, "HDP'nin oyları haramsa neden oylarını istiyorsunuz?" diye sordu.
 
'ADALETSİZLİK HUKUKSUZLUK HER YERDE'
 
Adaletsizlik ve hukuksuzluğun her yerde olduğunu belirten Temelli, "Sevgili Leyla Güven bu adaletsizlik bitsin diye 129 gündür açlık grevinde. Buradan O'nun sesine ses katalım. Cezaevlerinde 335 tutsağın durumu kritiktir. Hiçbir arkadaşımızı kaybetmek istemiyoruz. Bunun için Adalet Bakanı'nı bir kez daha göreve davet ediyoruz. Sen yasaları uygulamak zorundasın. Bu mesele siyaset üstü bir meseledir" diye belirtti.
 
'CUMHUR İTTİFAKI'NDAN TAHRİK
 
"Cumhur İttifakı"nın seçim aracının kitleyi tahrik etmek istemesi ve kitlenin karşısında "Mehter Marşı" çalması üzerine Temelli, "Acze düşmek budur işte. Bunu acze düştükleri için yapıyorlar" ifadesinde bulundu.
 
'ORTAĞININ SANA SÖYLEDİKLERİNİ HATIRLA'
 
İktidarın üzerine düşünün sorunları çözmek olduğuna vurgu yapan Temelli,"17 yıldır iktidardasın. Ülkenin beka sorunu varsa kim yaptı. Sen yönettin bu ülkeyi 17 yıl boyunca. Sana sormazlar mı 17 yıl boyunca ne yaptın diye?" diye belirtti. Erdoğan'ın HDP'lilerin görüntülerini miting alanlarında göstermesine tepki göstermesi üzerine Temelli, "Sen önce küçük ortağının 4-5 yıl önce sana ne dediklerini çıkar dinlet. Sana ne diyordu. Dinlersen sana ne dediğini hatırlarsın" dedi.
 
'KOMEDİ PROGRAMI ÇIKAR BUNLARDAN'
 
İktidarın kendisini kandırdığını dile getiren Temelli şöyle devam etti: "Biz Mao'nun reklamını yapıyor muşuz. Komedi programı çıkar bunlardan, başka da bir şey çıkmaz. Ne yapacaklarını şaşırdılar. Halka vaat edecekleri bir şey kalmadı. Kutuplaşmadan beslenerek iktidarını var etmek istiyor. Böyle geldi, böyle gitmeyecek. Burada beka sorunu olan var mı? Beka sorunu olanlar geziyor. Nereye gitsek işsizlik, yoksulluk. Nereye gitsek sorunlar dağ gibi. Sizin Cumhurbaşkanınız var mı? Yok, Cumhurbaşkanı denen kişi gittiği yerde halkları ayırıyor, Kürtleri kovuyor."
 
'DEMOKRASİ YOLUNU BİRLİKTE AÇACAĞIZ'
 
Ülkenin tıkanan demokrasi ve barış yolunu hep birlikte açacaklarını kaydeden Temelli, "Burada öyle sorunlar var ki, kentleri yıktılar, kentleri tanınmaz hale getirdiler. Şu Kaz Dağları'nda altın madenciliği yapılacak şey midir?Doğaya da, ülkenin geleceğine de saygıları yok. 'Bizden sonrası tufan' diyip, kendi dışındakilere düşmanlar. Biz diyoruz ki; atalarımızdan doğayı tertemiz aldık, torunlarımıza da o şekilde bırakacağız" ifadesinde bulundu.
 
'BİRLİKTE KARANLIĞI YIKIP ATACAĞI'
 
31 Mart'a kadar çok az bir süre kaldığını dile getiren Temelli, "Bugün burada büromuzu açıyoruz. Hep birlikte bu karanlığı yıkıp atacağız. Biz kazanacağımız her yerde iktidara geliyoruz. Kayyumların kırıntısı bile kalmayacak. Arkalarına bile bakamayacaklar. Kayyumlardan daha fazla yerde iktidara geleceğiz. Tek başımıza iktidara gelemediğimiz yerde de meclis üyeliliklerinde yer alacağız. HDP Türkiye halklarına bir seçenek sundu. Her yerde demokrasi güçlerinin kazanması için mücadele edeceğiz" dedi.
 
Temelli'nin konuşmasının ardından HDP'nin seçim bürosunu açtı. Temelli, Manisa'daki mitinge katılmak için yola çıktı.