23 Eylül 2024 Pazartesi

Temelli: Kentlerimizi ekolojik ve cinsiyet eşitlikçi anlayışla yöneteceğiz

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, savaş ve zulüm politikalarından kurtulmanın yolunun barıştan geçtiğini belirterek "Kentsel yıkımlarına bütün kentleri betonlaştırmalarına bütün kaynaklarımızı yola betona yatırmalarına karşı, ekolojik toplum anlayışımızla kentlerimizi var edeceğiz" dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Ardahan'ın Göle ilçesinde halkla buluştu. Temelli, onlarca araçlık konvoy karşılanırken ilçe polislerce ablukaya alındı. Buluşmaya HDP Kars Belediye Eşbaşkan adayları Şevin Alaca ve Ayhan Bilgen ile ilçe belediye eşbaşkan adayları katıldı.
 
HDP Göle İlçe Eşbaşkan Adayı Aygün Manduz yaptığı konuşmada, "Göle'nin karartılmış renklerinin üzerinden kadın renginin hakim olacağına inanıyorum. Bunun için buradayız" derken HDP Göle İlçe Belediye Eşbaşkan Adayı Nizamettin Öztürk ise "Kadınların aktif olacağı bir belediye oluşturacağız" dedi.
 
Ardından HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli konuşma yaptı. Temelli, 2 Mart 1994 tarihinde gözaltına alınan Orhan Doğan'ı anarak konuşmasına başladı ve "Figen Yüksekdağ'ı, sevgili Selahattin Demirtaş'ı da 4 Kasım 2016'da demokrasiye karşı yapılan bir darbeyle gözaltına alındılar" dedi.
 
EMEKÇİLER GEÇİNEMİYOR
 
Kayyumların işledikleri suçun çokluğuna ve belgelendiğine değinen Temelli, AKP'nin siyaset yapmadığını aksine siyaseti tükettiğini söyledi. "Her bir kuruşun hakkını vererek yoksulluğu, yolsuzluğu bitirerek, işsizliği bitirerek hakça, adaletçe bir düzeni belediyelerimizde hayata geçireceğiz" diyen Temelli, "Hayat pahalılığı her yerde, kimse geçinemiyor" diye konuştu.
 
Temelli, "Bunlar halkın kaynaklarını savaş ve silahlanma için kullandılar. Bizim savaşa ve mermiye ihtiyacımız yok; bizim barışa, ekmeğe ihtiyacımız var. Aşa ve işe ihtiyacımız var" dedi.
 
EKONOMİK KRİZİN NEDENİ AKP
 
Temelli, "Çiftçiler terörist çünkü domates ekiyorlar, halbuki mermi ekselerdi terörist olmayacaklardı. Esnaf terörist, hal esnafı terörist, manavlar terörist, patlıcan biber domates sattıkları için terörist. Onun yerine mermi satsalardı terörist olmayacaklardı" diyerek AKP'nin ekonomik krizin nedneini yanlış yerde aradığını söyledi.
 
AKP'nin tarım ve hayvancılığı bitirdiğini vurgulayan Temelli, "Bir tarım ülkesi olan Türkiye bugün ithal et ve samanla ayakla duruyor" diyerek nasıl bir tarım politikası uygulayacakalrını anlattı.
 
"Kooperatiflerimiz ekilebilir arazileri ıslah edecek, belediyelerimiz ve kooperatiflerimizin işbirliği ile hem sağlıklı gıda üretimini sağlayacak hem de yoksulluğu ve işsizliği önleyeceğiz. Çalışmak için göç etmek zorunda kalanlar yurduna geri dönebilecek" diyen Temelli, şöyle devam etti:
 
KENTLERİMİZİ EŞİT TEMSİLİYET İLE YÖNETECEĞİZ
 
Savaş ve zulüm politikalarından kurtulmanın yolunun barıştan geçtiğini belirten Temelli, "Kentlerimizi bu anlayışla yeniden inşa edeceğiz. Bunların kentsel yıkımlarına bütün kentleri betonlaştırmalarına bütün kaynaklarımızı yola betona yatırmalarına karşı, ekolojik toplum anlayışımızla kentlerimizi var edeceğiz. Yine kentlerimizi eşit temsiliyet üzerinden yöneteceğiz. Eş başkanlık sisteminde olduğu gibi kadınlar söz, yetki ve karar sahibi olacak."
 
"Yine kentlerimizi emeğin ve emekçilerinin kenti yapacağız. Yoksulluğu önlemenin yolu emekten yana olmaktır. İşsizlikle mücadele etmektir, üretimde emeğin ve işçinin, çiftçinin esnafın söz sahibi olduğu bir yapıyı var etmektir. Bunların hepsini birlikte yapacağız. Kooperatiflerimizle, belediye iktisadi teşekküllerimizle ve KOBİ'lerle bunları birlikte hayata geçireceğiz. Ancak o zaman barışın kentlerini toplumsal barışı var edebiliriz."
 
Emeklilikte Yaşa Takılanlara (EYT) değinen Temelli, kadınlar 55, erkekler 60 yaşında emekli olması gerektiğini belirterek "Emekliler sosyal yaşamın içinde, torunlarımız, çocuklarımızla kentin sosyal dokusu içinde kent yaşamına katkı sunacaklar. Çalışmak zorunda kalmayacaklar" dedi.