23 Eylül 2024 Pazartesi

Temelli: İstediğiniz kadar soruşturma açın, hakikat kazanacak

Kozluk'ta binlerce kişiye seslenen HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, hakkında açılan soruşturmaya tepki göstererek, "İstediğiniz kadar soruşturma açın, hakikat kazanacaktır, HDP kazanacaktır" dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, seçim çalışmaları kapsamında Batman'ın ilçelerinde halk ile buluşuyor. Temelli, ilk olarak Kozluk'a bağlı Bekirhan beldesindeki partisinin seçim bürosunu ziyaret etti. Binlerce kişinin katıldığı mitingde, partinin milletvekilleri ile Kozluk Belediye eşbaşkan adayları Nazime Avcı ve Adnan Eren halkı selamladı.
 
Mitingde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, ülkede adaletsizlik ve hukuksuzluğun her geçen gün artarak her yere yayıldığını belirterek, "Bu ülkede hukuksuzluğa ve adaletsizliğe son verme zamanı gelmiştir. Yeni bir adaletsizliğe, yeni bir hukuk dışılığa hep beraber şahit oluyoruz. Tam 4 yıl oldu, tam 4 yıl önce o görüşme masasını devirenler, mutlak tecridi başlatanlar, o günden bugüne gelen bu büyük adaletsizliğin ve hukuksuzluğun müsebbibidirler" dedi.
 
Türkiye'yi sorun yumağından kurtarmak için tecridin kaldırılması gerektiğini belirten Temelli, "Kürt meselesi çözülmediği sürece bu ülkede hiçbir meseleyi çözme şansımız yok" diye kaydetti.
 
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in, 132 gündür tüm Türkiye'ye ve tüm dünyaya bedenini açlık grevine yatırarak seslendiğine dikkat çeken Temelli, "Onun sesine ses katalım, mücadelesine mücadele katalım. Bu adalet mücadelesidir, hukuk mücadelesidir" diye belirtti.
 
'İÇLERİNE SİNDİRECEKLER'
 
Temelli, "Seçimle gelen, seçimle gider. Bunu içlerine sindirecekler. Seçimle gitmemek için bu halkı birbirine düşürmeye çalışmasınlar. Bu ayrımcılığa, bu düşmanlığa, bu nefrete son versinler. Çağrımız herkesedir. Bu nefret söylemine, bu ayrımcı dile, bu düşmanlığa prim vermeyin. Bu yalanlara geçit vermeyin. O yüzden diyoruz ki faşizme karşı omuz omuza. Asla faşizme geçit vermeyeceğiz. Bunun yolu mücadelemizi büyütmekten, barış ve demokrasi mücadelesini büyütmekten ve HDP'yi iktidara taşımaktan geçiyor" diye konuştu.
 
20 MİLYONA HAKARET EDİYOR
 
Temelli konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Kürtlere 'defol git' diyor. Yetmedi; döndü HDP'ye 'bunlar terörist' dedi. Biz de dedik ki, biz terörist değiliz, HDP'liyiz. Biz halkız; halk burada. Kürdüyle, Türküyle, 72 millet bir arada, yan yana asırlardır huzur içinde yaşıyor. İktidarda kalabilmek için halkın huzurunu bozmaya hala gayret ediyorlar. 17 yıldır iktidardalar, hala hiçbir sorunu çözememişler. Hala kalkmışlar Kürdü Türke, Türkü Kürde düşman etmeye çalışıyorlar. Onlara en güzel cevabı Türkiye'nin her yerinde Türküyle Kürdüyle birlikte vereceğiz.
 
"Bana hakaret ediyor. Diyor ki, 'Kürt bile değil'. Bakın siyasetsizlik, acze düşmek budur. Bana hakaret ederken, 20 milyon insana da hakaret ediyor, 'Kürt bile değil' diyor. Yani Kürtleri ikinci sınıf vatandaş yerine koyuyor. Bu ülkede herkes birinci sınıf vatandaştır. Herkes eşittir, ayrımcılık asla kabul edeceğimiz bir şey değildir. Kürdüyle Türküyle eşit yurttaşlık temelinde herkes eşittir.
 
"Baktı bu da olmadı, dün bütün HDP'lilere, HDP'ye oy veren Türklere Kürtlere 'bunlar dinsiz' dedi. Bu söylenecek laf mıdır? 'Bunlar' dedi, 'camiye saldırıyorlar'. Bu söylenecek laf mıdır? Yahu insaf, edep diyoruz. Ayıp yahu edep, edep! Bu kadar mı halktan koptunuz? Ne zaman kaybedeceklerini anlasalar, dini siyasete alet ediyorlar."
 
DİNİ SİYASETE ALET EDİYORLAR
 
Aydın'da bir camiye AKP bayrağı açılmasına tepki gösteren Temelli, "İnsanların kutsallarını, dinlerini, inançlarını siyasete alet edemezsiniz. Buna izin vermeyeceğiz. İnsanlar inançlarının gereğini yaparak barış içinde yaşıyorlar. Camileri, kutsal yerleri siyasete alet etmeyin. Bakın camilerden parti bayrakları sallanıyor, bunu yapmayın. İnsanların dinine, inancına karışmayın. Bu günahtır, bunun vebali büyüktür. Biz asla buna izin vermeyeceğiz. Ölüm vaki olduğunda, hüküm kalkar ve insanlar cenazelerini inançları gereği kaldırırlar. Defin hakkı diye bir hak vardır. Bu hak tüm dinlerde vardır. Defin hakkını engellemek nereden çıkıyor? Bu nasıl bir anlayıştır ki cenazeleri dini vecibeler yerine getirilmeden kaldırıyorsunuz! Ailelerin rızası olmadan nasıl saldırıyorsunuz? Bu kabul edilebilir mi?" dedi.
 
BİR HDP BİR DE SOĞAN MASASI KURMUŞLAR
 
Temelli hakkında açılan soruşturmaya da değinerek "Savcılar talimatla harekete geçiyor. Sadece bana yönelik değil, bütün HDP'lilere yönelik. Nerede HDP'li görseler, ya gözaltına alıyorlar ya soruşturma açıyorlar. Ortada biz yoksak, soğanlara saldırıyorlar. Adalet Bakanlığında bir HDP masası var, bir de soğan masası var. Bu iki konunun dışında hiçbir şey ile ilgilenmiyorlar. Savcılar işi gücü bırakmış, memlekette her alanda suç yükseliyor, başta uyuşturucu olmak üzere. Türkiye'nin bütün savcıları işi gücü bırakmış HDP'lilerin peşinde" diye konuştu.
 
Temelli konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Onlar sabah akşam talimatla soruşturma açıyorlar. Terör örgütü propagandasıymış! Bin kere söyledik, HDP terörist değildir. Biz, HDP'nin sesini her yerde yükseltmeyi devam edeceğiz. Çünkü bu hakikatin sesidir, hakikatin sesini kısamazsınız. İstediğiniz kadar soruşturma açın, hakikat kazanacaktır, HDP kazanacaktır. Dost ve düşman bilsin ki biz kazanacağız, mutlaka kazanacağız!
 
SEN KİME DERS VERİYORSUN
 
"Şimdi biliyorsunuz, ellerinde kalan tek siyasi söylem, beka meselesi. Yatıyorlar kalkıyorlar, bu ülkenin beka meselesi var diyorlar. Dün Çanakkale'de de söylediler. Çanakkale'de 72 millet bir arada emperyalizme karşı Türküyle, Kürdüyle, Ermenisiyle bu coğrafya da olan bütün evlatlarıyla 'Çanakkale geçilmez!' dedi. Ama sizin zihniyetinizde olanlar, kapitalizm, neoliberalizm ile beslenenler bütün bir ülkeyi ne hale getirdi, bu 17 yılda dönün bakalım! Çanakkale'ye gidip bize oradan saldıracağına, bu patates ithalatını kim yapıyor dön de ona bak!
 
"Bu tarımı bu hale kim getirdi? Bütün tarım ürünlerini ithal ediyorlar. Her yerde uluslararası firmalar... Türkiye'de tarım bitmiş, emeği aşırı sömürüyor, doğayı talan ediyor, bize Çanakkale'den ders veriyor. Hadi oradan! Sen kime neyin ders veriyorsun? Bu ülkenin hakkını, hukukunu; emekçinin hakkını çalıp çırptınız New York'ta daire aldınız, gelmiş bize emperyalizm dersi veriyor. Hadi oradan! Dışişleri Bakanı bir gün Amerika'da, bir gün Rusya'da. Avrupa ile sürekli pazarlık yapıyorlar. Suriyeli mültecilerin binlercesi Ege Denizi'nde can verdi. Suriye talan oldu. Suriye halklarını hakkını gasp et, Suriye'yi pazarlama peşinde koş, sonra da kalk HDP'ye emperyalizm dersi ver. Hadi oradan!
 
KİMSE ARTIK İNANMIYOR
 
"İşsizlik gençlerde ve kadınlarda yüzde 30, resmi rakamlarda bile rekor kırılmış. Kimse geçinemiyor. Herkes yerini yurdunu bırakıyor iş aramak için göç ediyor, ama 'beka sorunu var'. Kimse artık bunlara inanmıyor. Biz doğduğumuz yerde doymak istiyoruz, gidip İstanbul'un inşaatlarında ölmek istemiyoruz. 
 
YALANLARINA SON VERECEĞİZ
 
"Kendimizi de kentimizi de biz yöneteceğiz. Bu kentsel yıkıma, bu talana, bu imhaya hep birlikte son vereceğiz. Şimdi onun zamanıdır. Yalan siyasete de, yalan mitinglere de, yalan haberlere de hep birlikte son vereceğiz. Miting yapıyor; taşıma miting. Şimdi sandıkları taşıyor. Sanıyor ki onun taşıdığı sandığın peşinden gitmeyeceğiz! Nereye taşırsanız taşıyın, o sandıklara gideceğiz. Oyumuzu vereceğiz. Bundan kurtulamazsınız.
 
HDP'NİN SESİNİ YÜKSELTECEĞİZ
 
"31 Mart'a çok az bir zaman kaldı. 7 gün 24 saat çalışmaya devam ediyoruz. Her gün hakikatin ve HDP'nin sesini her yere ulaştıracağız. Herkesi sandıklara çağıracağız, müşahit olacağız. Televizyonları açmayacağız. Yalana bu memleket artık doydu. Yalan dinlemeyeceğiz. Hakikatin sesi HDP ise tüm alanlarda HDP'nin sesini yükseltmeye devam edeceğiz.
 
HEP BİRLİKTE SAHİP ÇIKACAĞIZ
 
"Akıllarını o kadar yitirmişler ki yalan haber yapmış, yalanı ortaya çıkmış, hani bir özür dile. Ama diyorlar ki yalan haberi Sezai Temelli düzeltsin. Yalan haberi sen yaptın sen düzelt, ben senin yalanını neden düzelteyim? Her şeyi çürüttüler. Her şeyi değersizleştiler. O yüzden de diyoruz ki hep birlikte tüm değerlerimize sahip çıkacağız. Kimliklerimizle, inançlarımızla mücadelemizle, emeğin kentlerini, doğanın kentlerini, kadınların kentlerini  birlikte var edeceğiz.
 
KOZLUK HDP'YE YAKIŞIR
 
Kozluk HDP'ye, HDP Kozluk'a yakışır. O yüzden de üreten biziz, yöneten de biz olacağız. Araplarla, Türklerle, Kürtlerle ayrımcılık yapmadan, yan yana gelerek kentimize hep birlikte sahip çıkacağız. Şimdi 31 Mart'a giderken hep birlikte çalışmalarımızı yükseltirken söz veriyor muyuz? Kozluk Ya Me Ye. HDP umudun partisidir. Umut yürüdükçe demokrasinin, barışın yolu açılır. Umut yürüdükçe tecrit de kırılır, faşizm de çöker, savaşlar da biter. O yüzden umudunuzu yalnız bırakmayın. Umudunuz ile yürüyün,HDP ile yürüyün."