23 Eylül 2024 Pazartesi

Tecrit ve hak ihlallerine karşı barış nöbeti

İHD şubeleri bu ay barış nöbetini İmralı başta olmak üzere hapishanelerde politik tutsaklar üzerindeki tecrit ve hak ihlallerinin ortadan kaldırılması talebiyle gerçekleştirdi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) şubeleri, her ayın ilk cuma günü gerçekleştirdikleri barış nöbetlerini bu kez PKK lideri Abdullah Öcalan başta olmak üzere siyasi tutsaklar üzerindeki tecrit ve hapishanelerdeki hak ihlallerine dikkat çekmek üzere gerçekleştirdi.

ANKARA
Ankara'da barış nöbeti İHD Ankara Şubesi'nde gerçekleştirildi. Eyleme Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Özgür Faik Erol, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) İl Örgütü yöneticileri, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatları ile Barış Anneleri katıldı.

Açıklamayı İHD Ankara Şubesi Eş Başkanı Ömer Faruk Yazmacı okudu.

DİYARBAKIR
Diyarbakır İHD şube binasında tutulan nöbete Barış Anneleri ile kentteki bazı demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri katıldı. 

Eylem öncesinde konuşan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Ercan Yılmaz, yerine kayyum atanan Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, katledilen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ve TBB Merkez Konseyi üyelerinin görevden alınmasına dair yargılamalara dikkat çekti. Yılmaz, bu tür yargılamaların ülkede demokratik bir zeminin olmamasından kaynaklandığını söyledi.

BATMAN
İHD Batman Şubesi, barış nöbeti sebebiyle şube binası önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamada, "Cezaevlerinde ölümü değil yaşamı savunuyoruz. Hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açıldı. Açıklamayı İHD Şube Eşbaşkanı Ahmet Şiray okudu.

URFA
Urfa'daki barış Nöbetine HEDEP milletvekili Ferit Şenyaşar, ÖHD, Urfa Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri katıldı.

'HAPİSHANELERDEKİ HAK İHLALLERİ CUMHURİYET TARİHİYLE YAŞIT'
Yapılan ortak açıklamada, Türkiye hapishanelerindeki hak ihlallerinin Cumhuriyet tarihiyle yaşıt olduğu ve hiçbir hükümetin bu konuda kalıcı politikalar geliştirilmediği ifade edildi. Hapishanelerdeki hak ihlallerinin en önemli nedeninin devletin iç barışı sağlamak istememesi olduğu vurgulanan açıklamada, "Özellikle Kürt meselesinin uzun yıllardır çözümsüz bırakılması, devletin aşırı güvenlikçi politikalarda ısrarcı olması, hak ve özgürlükler konusunda mücadele eden kişi ve kurumların illegalize edilmesi Türkiye hapishanelerinde tutulan mahpus sayısının ve yaşanan ihlallerin her geçen gün artmasına neden olmaktadır" denildi.

Hapishanelerde tecrit ve izolasyon, işkence ve kötü muamele, sosyal hakların engellenmesi, sürgünler, hasta tutsakların tedavi haklarının engellenmesi, idari gözlem kurulu kararları ile tahliyelerin engellenmesi, şüpheli ölümler gibi pek çok ihlal meydana geldiği belirtilen açıklamada, hapishanelerdeki tutsakların haklarının sağlanmasının devletin sorumluluğunda olduğu ifade edildi.

'İMRALI'DAKİ MUTLAK TECRİT ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERE AYKIRIDIR'
Bir işkence politikası olan tecridin başta İmralı Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesi olmak üzere Türkiye'de yeni kurulan S Tipi, Y Tipi ve Yüksek Güvenlikli Hapishanelerde birçok ağır ihlale neden olduğu ifade edilen açıklamada, tecrit yoluyla devletin politik tutsakları asimile etmeye çalıştığı kaydedildi.

PKK lideri Abdullah Öcalan'a dönük mutlak tecridin sürdüğü ve 33 aydır Öcalan'dan haber alınamadığı belirtilen açıklamada, "Bu mutlak tecrit, devletin uymakla yükümlü olduğu hem kendi iç hukuk mekanizmasına hem de uymakla yükümlü olduğu uluslararası sözleşmelere aykırıdır" denildi.

Avrupa İşkencenin Önleme Komitesi'nin (CPT) çok sayıda kararına rağmen tecridin kaldırılmasına dönük yetkili makamlar tarafından hiçbir adım atılmadığı kaydedilen açıklamada, tecrit ve izolasyonun kaldırılması talebiyle tutsakların pek çok kez açlık grevi eylemleri gerçekleştirdiği hatırlatıldı.

'AÇLIK GREVİNDEKİ TUTSAKLARIN TALEPLERİ KARŞILANSIN'
Açıklama, şöyle devam etti: "Son olarak 27 Kasım 2023 tarihinde İmralı Hapishanesinde devam eden tecrit uygulamalarının son bulması ve Kürt sorununa demokratik çözüm talebiyle birçok mahpus tarafından dönüşümlü açlık grevi eylemleri başlatılmıştır. Geçmişte birçok kez denenen ve mahpusların yaşamlarını yitirmelerine neden olan açlık grevleri konusunda mahpusların taleplerinin devlet ve iktidar yetkilileri tarafından dikkate alınarak; başta İmralı hapishanesinde devam eden tecrit uygulamalarına derhal son verilmeli, aile ve avukatlarının görüş talepleri acilen kabul edilmelidir."

Onurlu bir barışın tesisin tecrit ve izolasyonun son bulması ve politik tutsaklara dönük hak ihlallerinin ortadan kalkmasıyla mümkün olduğu vurgulanan açıklamada, "İnsan Hakları Derneği olarak bir kez daha çağrıda bulunuyoruz; tecrit işkencesine son verin, ağır hasta mahpusları serbest bırakın, idari gözlem kurullarını kaldırın, barış hemen şimdi diyoruz" denildi.