22 Eylül 2024 Pazar

'Tecride karşı tutsakların direnişini büyütelim'

AVEG-KON, TSP, SKB ve Young Struggle, Türk devletinin hapishanelerinde süren açlık grevlerine destek olmak amacıyla 2-4 Şubat tarihleri arasında açlık grevine gireceklerini duyurdu.

Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AVEG-KON), Tutsakların Sesi Platformu (TSP), Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) ve Young Struggle, yaptıkları ortak açıklamayla, Türkiye ve Kuzey Kürdistan hapishanelerinde İmralı tecridinin kaldırılması talebiyle düzenlenen açlık grevleriyle dayanışma göstererek 2-4 Şubat tarihlerinde açlık grevine gireceklerini duyurdu.

Yapılan açıklamada, Erdoğan rejiminin tutsaklara yönelik tecrit ve baskıyı boyutlandırdığı kaydedilerek, "Hapishanelerde çıplak arama, linç girişimleri, süngerli oda, işkence, cinsel taciz, tehdit, hakaret gibi şiddet pratikleri devam ettiği gibi infaz yakmalar, tahliye geciktirmeleri, yayın yasakları, iletişim cezaları, görüşçü yasakları da tecrit sisteminin farklı biçimleri olarak uygulanıyor. Tutsak kadınlara yönelik cinsel şiddet hücre cezaları ile birlikte uygulanarak gizlenmeye çalışılıyor" denildi.

'ÖCALAN'A DÖNÜK TECRİT ÜÇ YILDIR KESİNTİSİZ SÜRÜYOR'
Abdullah Öcalan'a dönük mutlak tecridin üç yıldır kesintisiz sürdüğüne işaret edilen açıklamada, "Tutsakların iradesini kırma, teslimiyet örgütleme ve bu yolla faşizme karşı kesintisizce süren direnişi dağıtma amacıyla gerçekleştirilen saldırılara karşı yurtsever tutsaklar 27 Kasım 2023'den bu yana Türk devletinin hapishanelerinde dönüşümlü açlık grevi eylemindeler. Aileleri dışarıda Adalet Nöbetleriyle mücadeleyi yükseltiyorlar" ifadeleri kullanıldı.

'AB TUTSAKLARA DÖNÜK SUÇLARIN ORTAĞIDIR'
Tutsaklar ve ailelerinin onur ve özgürlük mücadelesinin ancak Türkiye, Kürdistan ve Avrupa'dan büyütülecek birleşik bir hareketle zafere ulaşacağı ifade edilen açıklamada, "Avrupa emperyalistleri, AB Komisyonu'na bağlı İşkenceyi Önleme Komitesi CPT başta gelmek üzere, Türkiye ve Kürdistan'daki hak ihlalleri, tecrit işkencesi ve baskılara sadece göz yummuyor, destek sunuyor. Faşist sömürgeci savaşında faşist şeflik rejimini destekleyen AB, tutsaklara dönük suçların da ortağıdır" denildi.

'AÇLIK GREVLERİNİ SAHİPLENELİM'
Açıklama, şöyle devam etti: "Avrupa'nın işçi ve emekçilerini, anti faşist güçlerini, kadınları ve gençleri, yurtseverleri, göçmen örgütlerini, enternasyonalist, komünist, devrimci örgüt ve bireyleri, Türkiye ve Kuzey Kürdistan zindanlarında yaşanan zulüm karşısında tutsaklar ile dayanışmayı büyütmeye, tecrit ve baskılara karşı tutsakların onur ve özgürlük direnişini sahiplenmeye çağırıyoruz. Bizler, bu amaçla 2-4 Şubat tarihleri arasında Almanya/Köln, Fransa/Paris, İsviçre/Basel ve İngiltere/Londra kentlerinde dayanışma açlık grevleri gerçekleştirerek, hapishanelerdeki tecrit saldırılarına karşı gelişen direnişe Avrupa'dan bir ses olacağız. Halklarımızı, açlık grevlerini sahiplenmeye, mücadeleyi büyütmeye, duyarlılığı arttırmaya çağırıyoruz."