21 Eylül 2024 Cumartesi

Tecavüz faili Bilgili'nin duruşması öncesi kadınlardan çağrı

Yanında çalışan veteriner hekim Ç.B'ye tecavüz saldırısında bulunmasına rağmen tutuklanmayan Prof. Dr. Hasan Bilgili'nin yargılandığı davanın karar duruşması öncesi kadınlar eylem yaptı. Ankara'da yapılan eylemde kadınlar, "İstanbul Sözleşmesi'ni bizden bir gecede çalan AKP iktidarı bizlere hesap verecek" dedi.

Ankara'daki kadın örgütleri, İstanbul Sözleşmesi'nin yaşatılması, erkek faillerin tutuklanması ve yanında çalışan veteriner hekim Ç.B'ye tecavüz eden ve tutuksuz yargılanan Prof. Dr. Hasan Bilgili'ye ceza verilmesi ve tutuklanması talebiyle eylem yaptı.

Ankara'da Sakarya Caddesi'nde bir araya gelen kadınlar, Bilgili ve ona yardım eden Serkan Durmaz ile Hüseyin Şenyurt hakkındaki karar duruşmasının 22 Haziran'da görüleceğini hatırlattı.

"Erkek yargı hesap versin! Failler neden serbest" yazılı pankart ile "Katledilen kadınlar ve LGBTİ+'lar isyanımızdır", "Özsavunma yapan kadınları değil katilleri, tecavüzcüleri tutuklayın" yazılı dövizler taşıyan kadınlar, "Deniz Poyraz ölümsüzdür", "Trans cinayetleri politiktir", "AKP elini sözleşmeden çek" sloganlarını attı.

'HAYATLARIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ'
Yapılan açıklamada, "Kazanımlarımızdan biri olan İstanbul Sözleşmesi'ni feshedenlere karşı haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmeyeceğimizi göstermek için bir araya geldik. Tecavüzcüler, katiller sokaklarda serbestken özsavunma yapan kadınları ve LGBTİ+'ları cezalandıran AKP iktidarı bilsin ki bizler birbirimizi kampüslerde, Boğaziçi'nde, ODTÜ'de, Esat-Eryamanda, Bayram sokakta, Gezi Parkı'nda ve direnişin olduğu her yerde savunmaya devam edeceğiz" denildi.

'AKP HESAP VERECEK'
Hasan Bilgili, Musa Orhan, Ümitcan Uygun ve birçok tecavüzcü ve katilin, erkek yargı tarafından korunduğuna dikkat çekilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "Mahkemelere çevik polis güvenliğinde getirilen tecavüzcüler arka kapılardan kaçırılırken dayanışma için gelen bizler polis şiddetine maruz kalıyoruz. Fakat bilinsin ki iktidara bağımlı erkek yargı karşısında yalnız değiliz. Hayattan koparılan Hande Kader'in, Pınar Gültekin'in, Gamze Açar'ın, Rabia Naz'ın hesabını soracağız. Yoksulluğa mahkum edilen bizlerin, Sibel Ünli'nin, Enes Kara'nın hesabını soracağız. Tarikat yurtlarına mecbur bırakılan çocuklar istismara uğrarken Ensar Vakfı'nı aklayanlar hesap verecek. Kampüsler de bizimdir, polisin ve kayyumların yeri yoktur. Yaşam hakkımızı koruyan İstanbul Sözleşmesi'ni bizden bir gecede çalan AKP iktidarı bizlere hesap verecek."