22 Eylül 2024 Pazar

TDİ: Tutsakların dışarıdaki sesi olmaya devam edeceğiz

Tutsaklarla Dayanışma İnsiyatifi, "Direnişteki tüm tutsakların talepleri derhal karşılanmalı ve en temel insani haklara yönelen saldırılara son verilmelidir" dedi.
Tutsaklarla Dayanışma İnsiyatifi (TDİ), hapishanelerde yaşanan temel hak gasplarına karşı başlatılan açlık grevleri ve ölüm oruçlarına dikkat çekmek için basın toplantısı düzenledi. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde düzenlenen toplantıda, direnişteki tutsakların taleplerinin derhal karşılanması ve en temel insani haklara yönelik saldırılara son verilmesi talep edildi.
 
Toplantıda ilk sözü İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri aldı. Uzun süredir hapishanelerde yaşanan sorunların giderek arttığına dikkat çeken Yoleri, "Bir süredir gittikçe kötüleşen koşullar sonucu açlık grevleri başlamış durumda. Önümüzdeki süreçte bu açlık grevlerinin daha da yayılacağına dair söylemler var. İnsan hakları savunucuları olarak bununla ilgili kaygı içerisindeyiz. Geçmiş dönemde yaşanan açlık grevlerinin sonuçlarının ne kadar ağır olduğunu hepimiz biliyor ve bu sonuçlarla yeniden kaşılaşmak istemiyoruz" diye konuştu. Geçen sene hapishanelerden İHD İstanbul Şubesi'ne yapılan başvuru sayısının 118 iken bu yıl 382'ye çıktığını vurgulayan Yoleri, "Neredeyse 3 katı bir artıştan söz ediyoruz. Ve üstüne üstlük bu yıl bir çok hapishanede bize iletilmesi istenilen mektupların önlendiğine dair şikayetler aldık, alıyoruz. Bu demektir ki sorun çok daha büyük" diye açıkladı.
 
Ardından basın açıklamasını Tutsaklarla Dayanışma İnsiyatifi Sözcüsü Uğur Karadaş okudu. Karadaş, "Hapishaneler toplumun her katmanını saran, iktidarların baskı ve sindirme politikalarının bir aracı olan, her daim saldırıların aracı olduğu kadar, bu saldırılar karşısında verilen direnişin, mücadelenin adresi olmayı sürdürüyor. Hapishanenin adı, tipi, yönetimi değişse de yaşanan şiddet ve gasp değişmiyor. Sadece her hapishanede farklı bir boyutuyla karşımıza çıkıyor. Ancak belirleyici olan saldırılar karşısında gösterilen tepki, takınılan tutum ve direniştir" diye konuştu.
 
Karadaş, "Bugün hapishanelerde yürütülen tecrit, bağımsızlaştırma politikaları, kameralar, kimlik dayatması, iletişim yasakları, mektup ve kitap, gazete, dergi-yayın yasakları, sağlık hakkının gaspı, savunma hakının gaspı, tekmil dayatmaları ve son süreçte birçok hapishanede uygulamaya konulmaya çalışılan havalandırmaların tel örgülerle kapatılması gibi çok yönlü, kapsamlı işkence uygulamaları mevcut" dedi.
 
Van F Tipi Hapishanesi'nde ölüm orucu direnişinin 87 günü geride bıraktığına dikkat çeken Karadaş, "Kadir Karabak ve Esat Naci Yıldırım en temel haklarının gaspına karşı başlattıkları açlık grevi direnişlerini ölüm orucuna dönüştüreli 87 gün oldu. Talepleri, gökyüzünü görebildikleri tek yer olan havalandırmaya çekilen tel örgülerin derhal kaldırılması, sabah akşam günde 2 defa hücrelerin aranmasına son verilmesi, yasal, bandrollü olmasına rağmen gazete ve kitapların verilmesi, ailelerine yazdıkları mektuplara el konulmaması ve gelen mektupların verilmesidir" diye belirtti.
 
Anarşist Tutsak Şevket Aslan'ın, bir buçuk ay önce anarşist kimliğinin tanınması ve tekli odaya alınmaması üzerine ölüm orucuna başlamış olduğunu da hatırlatan Karadaş, "Bu süreçte 'Sen ölüm orucunu bırak, halledeceğiz' gibi somut olmayan vaatlere, yıldırma çabalarına ve baskıya karşın Şevket Aslan, ölüm orucunu talebi karşılanana kadar devam ettireceğini belirtmişti. Pazartesi günü tekli odaya alınan anarşist tutsak Şevket Aslan 40. günde ölüm orucunu kazanımla sonuçlandırmış oldu" dedi.
 
Diyarbakır E Tipi Hapishanesi'nde 8 Kasım'dan bu yana dönüşümsüz açlık grevi eyleminin sürdüğünü hatırlatan Karadaş, "Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması talebiyle Diyarbakır E Tipi Hapishanesi'nde bulunan Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven 8 Kasımda süresiz dönüşümsüz açlık grevine başladı. Destek açlık grevlerinin yapıldığı Diyarbakır, Batman, Van'da operasyonlar yapılarak aralarında Barış Anneleri, HDP üye ve yöneticileri ve TJA'lıların olduğu onlarca kişi gözaltına alındı" diye belirtti.
 
Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi olarak tutsakların dışarıdaki sesi olmayı sürdüreklerini ifade eden Karadaş, "Ortaya koydukları devrimci iradeyi birlikte büyütmeye devam edeceğiz" dedi.