23 Eylül 2024 Pazartesi

TDİ: İnfaz yakmalara, yayın ve görüşçü yasaklarına son

Hapishanelerde derinleşen infaz yakma ve hak ihlallerine ilişkin Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi önünden seslenen TDİ, "Disiplin cezaları, sürgün sevkler ve yasaklarla susturulmaya çalışılan tutsakların dışarıdaki sesi olalım! Tutsaklara dayatılan baskı ve işkenceye varan uygulamalara birlikte dur diyelim" çağrısı yaptı.

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi (TDİ), son dönemde artan infaz yakmalara ve siyasi tutsaklara dönük hak ihlallerine ilişkin Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi önünde basın açıklaması düzenledi.

"İnfaz yakmalara, yayın ve görüşçü yasaklarına son" pankartı açılan eylemde, "Baskıya, işkenceye, tecride son", "Tecrit öldürür, dayanışma yaşatır", "Zindanlar yıkılsın, tutsaklara özgürlük" dövizleri taşındı. Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) milletvekili Kezban Konukçu'nun da katıldığı eylemde açıklamayı TDİ Sözcüsü Elvan Özerli okudu.

ÖZERLİ: TECRİT HİÇ OLMADIĞI KADAR DERİNLEŞTİRİLDİ
15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL ve pandemi bahane edilerek hapishanelerdeki hak ihlallerinin en üst boyuta çıkarıldığını ifade eden Özerli, tutsakların dışarıyla her türlü iletişiminin kısıtlandığını ve tecridin hiç olmadığı kadar derinleştirildiğini söyledi.

"Hapishanelerde her türlü baskı, tecrit, işkence ve kötü muamele uygulamalarını arttıran devlet, infaz erteleme ve yakma politikası ile, iletişim ve görüş yasakları ile hukukun hiçbir biçimde işlemediği bir düzeni hakim kılmaya çalışarak,  tutsaklar 'tecrit ve ölüm' sarmalı içerisine hapsedildi" diyen Özerli, tutsak aileleri, yakınları yoldaşları olarak kamuoyuna çağrıda bulundu.

'BASKI VE İŞKENCEYE BİRLİKTE DUR DİYELİM'
Özerli, şöyle devam etti: "Tutsakların tecrit duvarlarının arkasına gömülmesine ve tüm yaşamın hücreleştirilmesine izin vermeyeceğiz! Disiplin cezaları, sürgün sevkler ve yasaklarla susturulmaya çalışılan tutsakların dışarıdaki sesi olalım! Tutsaklara dayatılan baskı ve işkenceye varan uygulamalara birlikte dur diyelim!"

ÇİÇEK: POLİTİK TUTSAKLARIN İDEOLOJİLERİNDEN TAVİZ VERMESİ İSTENİYOR
HDK Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, hapishanelerin "ceza içinde ceza, işkence içinde işkence evlerine" dönüştüğünü ifade ederek, Türkiye ve Kürdistan hapishanelerinde başlatılan açlık grevine işaret etti.

"Politik tutsakların politik duruşlarından taviz verilmesi isteniyor. Hapishanelerdeki hak ihlallerinin, baskıların, işkencenin temel nedeni budur" diyen Çiçek, 2020 Aralık ayında getirilen düzenlemeyle İdare ve Gözlem Kurulları oluşturulduğunu hatırlattı. İdare ve Gözlem Kurulları'nın talimatla hareket ederek devrimci tutsakların infaz sürecini uzatmaya çalıştığının altını çizen Çiçek, "Devrimci tutsaklara diz çöktüremeyeceksiniz. Bugün itibariyle açlık grevinde olan tutsakların ideolojisine, tavrına dair geri adım attıramayacaksınız" dedi.

'AÇLIK GREVLERİNE SES OLACAĞIZ'
İmralı Ada Hapishanesi başta olmak üzere hapishanelerin hukukun, insan haklarının askıya alındığı mekanlara dönüştüğünü vurgulayan Çiçek, "Mücadeleye devam edeceğiz. Açlık grevlerine ses olacağız. Zindanlardaki bütün uygulamaları lağvedeceğiz" ifadelerini kullandı.

Eylem boyunca, "Tecrit öldürür, dayanışma yaşatır", "Zindanlar yıkılsın, tutsaklara özgürlük" sloganları atıldı.