23 Eylül 2024 Pazartesi

TÇSP: Bize dayatılan sefalet ücretini kabul etmiyoruz

2021 yılı asgari ücretinin sefalet ücreti olduğunu kaydeden Tüm Çalışanları İçin Sağlık Platformu, krizin yükünün vergileri silinen patronlara değil halka ödetilmek istendiğini belirtti. Eylemde, birlikte mücadele ve direniş çağrısı yapıldı.

Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu (TÇSP), 2021 yılı asgari ücrete ilişkin açıklama yaptı. Kadıköy'deki Süreyya Operası önünde, "Sefalet ücretine hayır. İnsanca bir yaşam için mücadeleye" yazılı pankartın açıldığı eylemde basın açıklamasını Şeyda Gümüşay okudu.

Yoksulluk sınırı 8 bin 197 TL iken belirlenen asgari ücretin 2 bin 825 TL'nin 268 TL'sinin AGİ, 75 TL'sinin de devlet desteği olduğuna dikkat çeken Gümüşay, "Yani bize sizi açlıktan öldürmeyeceğiz ama karnınız da tok olmasın diyorlar" dedi.

Krizin yükünün vergileri silinen patronlara değil de halklara yıkılmak istendiğinin altını çizen Gümüşay, "Enflasyonun gerçek değerde olmadığını biliyoruz ve belki yüzde 50'nin üzerinde son 6 ayda enflasyon artışı olmuş ve bunu bizden gizli tutuyor. Fakat bunu her gün bakkalda, markette, manavda hissediyoruz. Her gün aldığımız peynire, yağa, zeytine zam geliyor. Artık geceleri ışık açmadan oturuyoruz. Soğukta doğalgaz kullanmıyoruz. Çünkü faturalar alınan maaşla ödenebilirin ötesindedir. Biz dayatılan bu tabloyu kabul etmiyoruz. Sadece asgari ücreti değil bunun ile beraber dayatılan ücretsiz izin saldırılarını, güvencesiz çalıştırılmayı, esnek çalıştırılmayı, Kısa Çalışma Ödeneği vb dayatmaları da kabul etmiyoruz" dedi.

Birlikte mücadelenin önemine dikkat çeken Gümüşay, şöyle devam etti: "Ayrıca sendikalar da bu tavrı sergilemekte tutum göstermelidirler. Genel grev ve genel direniş bu saldırı dalgasında, İnsanca bir yaşam ve ücret için bir yol olacaktır. Bunun için işçi emekçiler mücadeleyi büyütmek ve sendikalara adım attırmak zorundadır. Birlikte mücadeleyi yükseltirsek gündüzleri sömürülmediğimiz geceleri aç yatmadığımız bir dünya mümkün olacaktır. Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz! İşçilerin birliği sermayeyi yenecek."

Eylem, "Milyonlar aç milyonlar işsiz, işte sizin düzeniniz", "Genel grev genel direniş" sloganlarıyla sona erdi.