23 Eylül 2024 Pazartesi

TBB, Yargıtay üyeleri için 'görevden el çektirme' başvurusu yaptı

TBB Başkanı Erinç Sağkan AYM'nin Can Atalay kararını uygulamayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyeleri hakkında "görevden el çektirme" başvurusu yaptıklarını açıkladı. İstanbul Barosu ise Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Sağkan, AYM kararını uygulamayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyeleri hakkında 'görevden el çektirmeye davet' yaptırımının uygulanması için başvuru yaptıklarını açıkladı.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan Yargıtay yerleşkesi önünde yaptığı açıklamada, AYM'nin Can Atalay hakkındaki ihlal kararı sonrası Yargıtay 3. Ceza Dairesinin ihlal kararına uyulmamasını eleştirdi. Sağkan, Yargıtay 3. Ceza Dairesi başkan ve üyeleri bakımından disiplin soruşturması başlatılması adına Yargıtay Yüksek Disiplin Kurulu Başkanlığına dilekçe verdiklerini belirtti.

Sağkan'ın açıklaması şu şekilde: "13. Ağır Ceza Mahkemesi başkan ve üyeleri hakkında az önce ifade ettiğim üzere disiplinel soruşturma için başvurumuzu gerçekleştirdik. Daha sonra Yargıtay Başkanımızı, Başsavcımızı ve Genel Sekreterimizi ziyaret ettik. Her iki kurumda gerek Yargıtay Başkanımız gerekse HSK Başkanımız, içerisinde bulunulan kaostan bir an önce çıkılması gerektiğini önemle ifade ettiler. İçerisinde bulunduğumuz durumdan rahatsızlıklarını ifade ettiler. Bireysel başvuru kurumunun yurttaşlarımız için çok önemli bir kazanım olduğunu da ifade ettiler. Haliyle biz baştan itibaren şunu söylüyorduk; yargının sebebiyet verdiği bir düğümü bir başkasının değil yine yargı kurumlarının çözmesi gerekir. Bu anlamda bugün de Yargıtay Başkanlığı ile yaptığımız istişarelerden sonra daha önce hazırladığımız Yargıtay 3. Ceza Dairesi kararının altında imzası bulunan başkan ve üyeleri hakkında görevden el çekmeye davet yaptırımının uygulanması için disiplinel soruşturma başlatılması bakımından Yargıtay'ın Yüksek Disiplin Kurulu Başkanlığı'na dilekçemizi verdik."

'TÜM BARO BAŞKANLARI ANKARA'YA GELİYOR'
"Yarın Türkiye'deki bütün baro başkanlarımız, 81 ilin baro başkanları Ankara'ya geliyorlar. Yarın baro başkanlarımızla değerlendirme yapacağız. Aynı şekilde saat 15.00'te hem baro başkanlarımızla hem tüm meslektaşlarımız ile birlikte Anayasa Mahkemesi'nin karşısındaki Ahlatlıbel Atatürk Parkı'nda buluşacağız. Burada da görüşlerimizi kamuoyu ile paylaşacağız."

İSTANBUL BAROSU SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU
Öte yandan İstanbul Barosu, AYM'nin Can Atalay hakkındeki hak ihlali kararını uymayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanı ve üyeleri hakkında "görevi kötüye kullanmak" ve "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

İstanbul Barosu Başkanı Avukat Filiz Saraç tarafından Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanı ve üyeleri hakkında Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu'na verilen suç duyurusu dilekçesi, ayrıca disiplin yönünden de takdir ve ifası için Yargıtay Yüksek Disiplin Kurulu ile Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanlığı'na gönderildi.

CHP MECLİS'TE ADALET NÖBETİ BAŞLATTI
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Yargıtay'ın AYM kararını tanımamasının anayasal düzeni bozmaya yönelik bir girişim olduğunu vurgulayarak Meclis'te "adalet nöbeti" başlattı. Meclis'i terk etmeme kararı alan CHP'li vekillere Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekilleri de eşlik etti.

Tartışma yaratan Yargıtay kararının ardından CHP'nin dün düzenlediği olağanüstü toplantı sonrası Özel, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'a yargı kararına dair Meclis Danışma Kurulu'nu toplaması çağrısında bulunmuştu. Danışma Kurulunun saat 17.00'de olağanüstü toplanacağı bildirilmiş ancak Özel, toplantının gerçekleşmeyeceğini belirterek, "TBMM Genel Kurulu'nu terk etmeme eylemine başlıyoruz" demişti.

HEDEP MECLİS BAŞKANVEKİLİ ÖNDER: KARARI OKUMAYACAĞIM
HEDEP Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, Yargıtay'ın Can Atalay hakkında verdiği kararın Meclis'e gelmesi halinde okumayacağını açıkladı.

Meclis Başkanlığı'na gönderdiği mesajında Önder, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına;

Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki AYM kararını uygulamayıp, üzerine bir de TBMM'ye 'hükmü okutup, vekilliği düşürün' şeklindeki hukuk dışı yaklaşımını, anayasal düzene dönük bir darbe girişimi olarak değerlendiriyorum.

Sayın Başkan,

Halk iradesine, Anayasaya ve hukuka karşı geliştirilen bu fütursuzluk, başta siz olmak üzere bütün Meclis tarafından yok hükmünde sayılıp hak ettiği cevabı almalıdır. Bu itibarla, anılan hüküm Meclis Genel Kurulunda okutulmayıp iade edilmelidir. Aksi halde, kendi nöbetimde bunu okutmayı kabul etmeyeceğimi bildirmek isterim. Bunun Anayasaya, evrensel hukuk ilkelerine ve ettiğim görev yeminine en uygun tutum olduğunu düşünüyorum.

Saygılarımla."