22 Eylül 2024 Pazar

Taşdemir, kadınların Diyarbakır'da gözaltına alınmasını Meclis'e taşıdı

HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, Diyarbakır'da 22 kadının gözaltına alınmasını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, Diyarkır'da 5 Nisan günü Rosa Kadın Derneği'nin basılması ve 22 kadının evlerinden gözaltına alınmasını Meclis gündemine taşıdı.

Taşdemir, Türkiye'de kadın katliamları, kadına yönelik şiddet, baskı, gözaltılar her gün artarak devam ederken İstanbul Sözleşmesinin feshedilmesiyle beraber kadınların kendilerini güvende hissetmediğine, her an başına her şey gelebilir tehlikesi altında yaşadığına dikkat çekti. Kadına yönelik bu uygulamalara itiraz eden, ses çıkaran kadınların gözaltına alınıp, tehdit edildiğine vurgu yapan Taşdemir, Diyarbakır'da şiddete maruz kalan kadınların şiddetten uzaklaşarak güçlenmelerini sağlamak için çalışmalar yürüten Rosa Kadın Derneği yöneticileri, gazeteci, siyasetçi ve içerisinde Barış Annelerinin de olduğu 22 kadının 5 Nisan günü hukuksuz bir şekilde gözaltına alındığını hatırlattı.

22 kadının Diyarbakır Emniyeti'nde kötü muameleye maruz kaldıklarını beyan ettiklerini belirten Taşdemir, "Kadınlara yapılan bu saldırılar, aynı zamanda şiddet mağduru kadınları da savunmasız bırakıp şiddete sessiz kalmalarına sebep olmaktadır. Kadına yönelik şiddet iktidarın cezasızlık politikası, kadına olan yaklaşımıyla paralel olarak artmaktadır" dedi.

HDP Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle Meclis'e sunduğu soru önergesinde şunlara yer verdi:

"1) Kürt kadın hareketine, kadın mücadelesine yönelik sistematik saldırıların gerekçesi nedir?
2) Türkiye'de kadınlar her gün gün şiddete maruz kalırken İstanbul Sözleşmesinden çekilmenin gerekçesi nedir?
3) Rosa Kadın Derneği yöneticisi, gazeteci, siyasetçi ve Barış Anneleri olan kadınlar hangi gerekçelerle gözaltında tutulmaktadırlar?
4) Gözaltında olan kadınları tehdit eden ve kötü muamele uyguladığı beyan edilen polislere ilişkin bir soruşturma başlatacak mıdır?
5) Kadına şiddet uygulayan, kadınları katledenlerin cezalandırılmaması, kadınların gözaltında kötü muameleme görmesi, tehdit edilmesi, iktidarın kadın politikalarından kaynaklı olduğunu düşünüyor musunuz? Değilse neyle ilgili olduğunu düşünüyorsunuz?
6) Şiddeti önlemeye dönük bütünlüklü politikalarınız nelerdir?"