8 Ekim 2024 Salı

Tarım Orkam-Sen'den orman yangınlarına ilişkin bakanlığa çağrı

Tarım Orkam-Sen Örgütlenme Sekreteri Dostcan Şakar, görevi ormanları koruyup kollamak ve bunun için gerekli tedbirleri almak olan Bakanlık ve Orman Genel Müdürlüğü'nün yangına etkili müdahale edemediğini ve bu nedenle de canlılar ve yaşam alanları için oluşan tehlikenin gittikçe büyüdüğünü belirtti.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Tarım ve Ormancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası (Tarım Orkam-Sen) Örgütlenme Sekreteri Dostcan Şakar; başta Manavgat olmak üzere Türkiye'nin farklı bölgelerinde devam eden orman yangınlarına dair basın açıklaması yaptı.

Şakar, Gazipaşa İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü önünde yaptığı açıklamada, iktidarın yangınlara müdahale konusunda yetersiz kaldığına dikkat çekti. Şakar, "Sıklıkla övündükleri ve tüm dünyanın kıskanarak baktığını iddia ettikleri ekonominin gerçek yüzü, yangına müdahale için gerekli olan hava araçlarının yokluğuyla ortaya çıktı. Son derece önemli olan yangın söndürme uçaklarının azlığı ve yetersizliği yanan alanlarda iyice belirginleşti" dedi.

'TEHLİKE GİTTİKÇE BÜYÜYOR'
Şakar, görevi ormanları koruyup kollamak ve bunun için gerekli tedbirleri almak olan Bakanlık ve Orman Genel Müdürlüğü'nün yangına etkili müdahale edemediğini ve bu nedenle de canlılar ve yaşam alanları için oluşan tehlikenin gittikçe büyüdüğünü belirtti.

Yetersizlikler içerisinde sahaya yollanan emekçilerin yaşamlarının da riske atıldığını ifade eden Şakar, "Siyasi iktidar buradaki eksiklikleri görmek ve tamamlamak yerine acıların rantını devşirmenin peşine düşmekte, günü bilindik rutin açıklamalarla geçiştirmektedir" ifadelerini kullandı.

Şakar, Tarım Orkam-Sen'in taleplerini şöyle sıraladı: 
"Doğal alanların RES, HES, JES, Termik, Nükleer vb. yok edici projelere kurban edilmesinin bir an önce durdurulması,
Doğanın rant aracı olarak görülmesi anlayışından ve ranta feda edilmesinden vazgeçilmesi,
Doğal alanların tüm insanlığın ortak değeri olduğu bilinciyle, turizm, madencilik, ulaşım vb. adlar altında yandaşlara peşkeş çekilmesi uygulamalarına son verilmesi,
Doğanın sahibi değil, bir parçası olduğumuz bilincinin bir politikaya dönüşerek kamusal hizmetlerin de buna göre düzenlenmesi
Güvenlik adı altında baraj yapımı, orman katliamı, yangın çıkarma ve müdahale etmeme gibi kirli savaş uygulamalarına son verilmesi,
Emekçilerin çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilerek daha verimli çalışma ortamının yaratılması
Orman yangınlarıyla mücadele eylem planlarının kamuoyuna net bir şekilde açıklanması, gerekli olan araç ve gerecin eksiksiz temin edilmesi, bu konuda yapılan ihalelerde şeffaflık ilkesinin gözetilmesi,
Orman yangınlarıyla mücadele edilmesi için gerekli emekçilerin yıl boyu istihdamı ve iş güvenliği tedbirlerinin alınarak emekçilerin çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilerek daha verimli çalışma ortamının yaratılması."