22 Eylül 2024 Pazar

Tapulu tarlasına ekim yapan çiftçilere hapis cezası

Mersin'in Silifke ilçesinde köylülerin tarım alanları doğal sit alanı ilan edilerek el konuldu. Ekim dikim yapan köylüler hapis cezası aldı. Hala tutsak çiftçiler var, yüzlerce çiftçi yargılanıyor, binlerce çiftçi mağdur ediliyor.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Arkum, Sökün, Kurtuluş, Çavuşbucağı, Burunucu ve Ulugöz mahalleerinde halkın tapulu arazilerinin bir kısmını doğal sit alanı ilan etti. Tapulu topraklarına ekim dikim yapan köylülere hapis cezası verildi. Yüzlerce çiftçi ise ekim yaptığı için yargılanıyor.

Yaklaşık yüz bin dönüm tapulu tarlada, 2863 Sayısı Yasanın 65/1 maddesine aykırılık nedeni ile ekilmesi, üretim yapılmasının yasaklanırken hala tutsak çiftçiler var. Yalnızca Kurtuluş Mahallesi sınırları içinde 340 çiftçi yargılanıyor.

Öte yandan tapulu olan tarlalar ve ekilen ürünler, Tarım Bakanlığına bağlı İlçe Tarım Müdürlüğünde Çitçi Kayıt Sistemine kayıtlı. Bakanlık tarafından ekilen ürünlere de destek veriliyor. Çiftçi bankası Ziraat Bankası ise bu tarlaların alım ve satımında kredi veriyor, çiftçiye destek oluyor. Buna rağmen Çevre şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, tonlarca buğday, pirinç, çilek, nar, mısır, limon üretimine engel olarak binlerce çiftçiyi mağdur ediyor.