23 Eylül 2024 Pazartesi

Tanıyanlar Ocaklı'yı anlattı: Devrimin komutanı bize güç veriyordu

MLKP komutanlarından enternasyonalist devrimci Osman Nuri Ocaklı'yı (Yılmaz Behrareş) tanıyanlar, Ocaklı'nın kendilerine güç verdiğini vurguladı ve "Senin izindeyiz, kanını yerde bırakmayacağız" sözünü verdi.

Tanıyanlar Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'nin Kobanê kentinde sömürgeci Türk devletinin saldırısında ölümsüzleşen MLKP komutanlarından Osman Nuri Ocaklı'yı (Yılmaz Behrareş) ETHA'ya anlattı.

Ocaklı'nın mutlu bir devrimci olduğunu kaydeden Rojîn Serêkaniyê, Mazlum Ebdullah ve Ferzo Xamsali Xano, Osman Nuri Ocaklı'nın tüm Kobanê halkının şehidi olduğunu vurguladı. Ocaklı'nın ailesine baş sağlığı dileyen Serêkaniyê, Ebdullah ve Xano, "Devrimin komutanı" dedikleri Ocaklı için mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.

Ocaklı'yı Rojava devrim topraklarına geldiği dönemde tanıyan Rojîn Serêkaniyê "Biz yoldaşı Rojava devrimi içinde tanıdık, Şehit Alişêr (Hüseyin Akçiçek) bizi tanıştırdı. Tanıştırdığında 'Güzel bir yoldaş, çok uzaklardan gelen bir yoldaş, önündeki onca dağı aşıp geldi. Yol kapalıydı ama o ezilen halkın özgürlüğü, Rojava için çıkıp geldi' dedi. Sonra birbirlerine bakıp güldüler. Alişêr yoldaş 'Ama Yılmaz yoldaşın bir eksiği var' dedi. Biz de birbirimize bakıp sorduk acaba eksikliği nedir diye? Sonra 'yoldaş Kürtçe bilmiyor ama öğrenmek de istiyor' dedi. Biz de 'bir şey olmaz, böyle bir yoldaş hızlı Kürtçe öğrenir' dedik. Gerçekten öyle de oldu. Yılmaz yoldaş toplumun içine karıştı, Kürtçeyi öğrendi" dedi.

'ONLAR ÖNLERİNDE ENGEL OLAN ŞEYLERİ DE ÖZGÜRLÜĞE, ZAFERE ÇEVİRİYORLARDI'
Ocaklı'nın kadınlara güç verdiğini kaydeden Rojîn Serêkaniyê şunları vurguladı: "Yılmaz yoldaş, kadınlara destek oluyordu, 'devrim kadınların devrimidir, siz kadınlar özgürsünüz, biz sizinle güçlüyüz' diyordu. O bize güç veriyordu. Bu devrimde O'nu, Şehit Baran Serhat'ı, Ahmet Şoreş yoldaşları, yakından tanıyorduk. Askeri, siyasi, ideolojik olarak güçlü, güzel yoldaşlardı."

"Onlara güveniyorduk" vurgusu yapan Rojîn Serêkaniyê, "Onlar kendi önlerinde hiçbir şeyi engel olarak görmüyorlardı. Engel olan şeyleri de özgürlüğe, zafere çeviriyorlardı" ifadelerini kullandı.

Ocaklı'nın güler yüzlü bir devrimci olduğunu hatırlatan Rojîn Serêkaniyê, "Hiçbir zaman sıkıldığını görmezdik. Bir sorun varsa hemen çözerdi. Yılmaz yoldaş bize 'bu sizin devriminiz, devriminize sahip çıkın' derdi. Yoldaş bunu bize söylediğinde Serêkaniyêdeydik. Biz de bugün ona diyoruz ki; Senin izindeyiz, kanını yerde bırakmayacağız. Özgürlük talebini yükselteceğiz."

'FİKRİYLE, BİLGİSİYLE, AHLAKIYLA ÜZERİMİZDE ÇOK ETKİ BIRAKTI'
Ocaklı ile 2016 yılında Serêkaniyê'de tanışan Mazlum Ebdullah ise, "İnsan devrimden, insanlıktan, eşitlikten bahsedince Yılmaz arkadaştan da bahsediyor. Çok güzel, ahlaklı bir devrimciydi. Devrimin komutanıydı, onu asla unutmayacağız. Yılmaz arkadaş fikriyle, bilgisiyle, ahlakıyla üzerimizde çok etki bıraktı" dedi.

'BİZ ONDAN ÇOK ŞEY ÖĞRENDİK'
2021 yılında Qamişlo'da devrimci görevlerinin başındayken ölümsüzleşen genç komünist öncü Elende El Muhamed'in (Zîlan Destan) babası Ferzo Xamsali Xano konuşmasında Ocaklı'nın sadece MLKP'nin değil herkesin şehidi olduğunu vurguladı. Xano, "Biz Kobanê'de bir aile gibiydik. Her zaman yanımıza geliyordu. Birlikte yemek yiyorduk, geziyorduk, oturuyorduk, sohbet ediyorduk. Biz ondan çok şey öğrendik. Okumuş, zeki bir insandı" ifadelerini kullandı.

Ocaklı ile Elende El Muhamed'in şehit düştüğü dönem tanıştıklarını belirten Xano, şunları söyledi: "3 gün boyunca taziye çadırında ne bir dakika oturdu ne de uyudu. Arkadaşlarıyla ilgileniyordu. Hangi evlerde kalacaklar, nerede yatacaklar, ne yiyecekler hepsini düşünüyordu. Çok yoruluyordu, çok emekçiydi."

Ocaklı'nın her zaman yanlarında olduğunu vurgulayan Xano, "Ben kızım şehit düştüğünde ağlamadım. Tüm komşular 'bunlar çok güçlü bir aile, kızlarıdır, ciğerleridir ama ağlamıyorlar' dediler. Ama Yılmaz yoldaştan sonra çok ağladım. Çok üzüldüm. Canımdan, yüreğimden, aklımdan bir şey eksilmiş gibi. Yılmaz yoldaşı unutmam, her zaman aklımda olacak" dedi.