23 Eylül 2024 Pazartesi

'Taleplerimiz karşılanmazsa Ekmekçi'ye Türkiye'yi dar ederiz' 

Direnişlerinin 65. gününde İstanbul'a gelen Ekmekçioğulları işçileri basın açıklaması yaptı. Söz alan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Serdaroğlu, işçilerin haklarına saygı duyulmazken patronların her istediğinin gerçekleştiğini kaydetti. Serdaroğlu, talepleri karşılanmadığı takdirde Ekmekçi'ye Türkiye'yi dar edeceklerini söyledi. 

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş'e üye oldukları için işten atılan Ekmekçioğulları Metal işçileri İstanbul'da Şişhane Meydanı'nda Ekmekçioğulları Şirketi'nin işlettiği otoparkın önünde ve Çorum'da şirketin sahibi Rüstem Ekmekçi'nin evinin önünde açıklama yaptı. 

"Sendika anayasal haktır, atılan işçiler geri alınsın" yazılı pankartın açıldığı eyleme DİSK Genel Sekreteri ve Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu katıldı. 

'İŞÇİNİN ANAYASAL HAKLARINA SAYGI DUYMUYORLAR'
Söz alan Serdaroğlu, Ekmekçioğulları işçilerinin Kod 29'dan çıkarıldıkları için işsizlik sigortasından faydalanamadıklarını söyledi. Serdaroğlu, Çorum Valisi'nin bir gün direnişi ziyaret etmediğine dikkat çekti, "Pandemi süresince işçilerin yaşamış olduğu sıkıntılar her yönüyle beşe katlandı. Fabrikalarda virüse karşı can siperane çalışıyorlar, çarklar dönsün diye ölümle burun burna çalışıyorlar. Buna rağmen işçinin kıymetini ne hükümetin ne de işveren nezdinde gördük. İşçinin anayasal haklarını kullanmasına ne hükümet ne de işveren saygı gösteriyor" dedi. 

'TÜRKİYE, PATRONLAR CUMHURİYETİ OLDU'
Çorum'dan Ankara'ya tüm engellemelere rağmen yürüyüş yaptıklarını dile getiren Serdaroğlu, Türkiye'nin "patronlar cumhuriyeti" olduğunu kaydetti. Patronlara ne isteniyorsa verildiğini ancak işçilerin haklarına duvar örüldüğünü kaydeden Serdaroğlu, 65 gündür halka bunları anlattıklarını söyledi. 

'YENİ ANAYASADAN KOD 29 KALDIRILACAK MI?'
Yeni anayasa tartışmalarına dikkat çeken Serdaroğlu, Erdoğan'a seslendi ve "Referandumda gündeme getirdiğiniz sendikal haklar olacak mı yeni anayasada. Diyordunuz ya 'isteyen iki sendikaya üye olabilir'. Kod 29 kaldırılacak mı yeni anayasadan" diye sordu. 

12 Şubat Cuma günü DİSK'in 10. kuruluş yılı olduğuna dikkat çeken Serdaroğlu, Baldur işçilerinin grev alanında kutlama yapacaklarını duyurdu. 

'EKMEKÇİ'YE TÜRKİYE'Yİ DAR EDERİZ'
Bu akşam 17.00'de DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile birlikte İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'yla görüşeceklerini dile getiren Serdaroğlu, sesleri duyulmadığı ve talepleri karşılanmadığı takdirde Ekmekçioğulları Şirketi'ne Türkiye'yi dar edeceklerini de söyledi. 

Eylem, "İşçilerin birliği patronları yenecek", "Asla teslim olmayacağız" sloganlarıyla sona ererken, işçiler Şişhane Meydan'da direnişe ilişkin bildiri dağıttı.

ÇORUM'DA İŞÇİLERE POLİS ENGELİ
Ekmekçioğulları işçileri Çorum'da da patronun Bahçelievler Mahallesi'ndeki evine yürüdü. Evin bulunduğu sokağa barikat kuran polis, işçilerin geçişine izin vermedi. Basın açıklamasının yapılacağı bölge polis tarafından kuşatılırken, yollar trafiğe kapatıldı. TOMA'nın da hazır bekletildiği eylemde konuşan Birleşik Metal-İş Sendikası Anadolu Şube Sekreteri Erdinç Koç, "Burada 65 gündür direniyoruz. Devlet bizim yanımızda olması gerekirken işverenin yanında yer alıyor. Bizler işçiyiz. Sadece haklarımız istiyoruz" dedi.

Koç, geçmelerine izin vermeyen Emniyet görevlilerine, "Genel Başkanımız ve işçi arkadaşlarımız, işverenin İstanbul'daki işyerinin önünde eylem yapıyor. O eylem bitene kadar burada kalacağız" dedi. İşçiler İstanbul'daki eylemin sona ermesinin ardından slogan atarak bölgeden ayrıldı.