1 Ekim 2024 Salı

Tahir Elçi davası 21 Ekim'de başlıyor

2020-2021 adli yıl açılışı dolayısıyla adliye önünde yapılan basın açıklamasında konuşan Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, eski baro başkanı Tahir Elçi davasının 21 Ekim'de başlayacağını söyledi. İzmir ve Adana başta olmak üzere bir çok ilde açıklamalar yapıldı.

Diyarbakır Barosu, 2020-2021 adli yıl açılışı dolayısıyla adliye önünde basın açıklaması yaptı. Burada konuşan Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, 28 Kasım 2015 tarihinde öldürülen eski baro başkanı Tahir Elçi davasının 21 Ekim'de başlayacağını söyledi.

Duruşmaya çağrı yapan Aydın, olay mahallinde bulunan ve Tahir Elçi'nin öldürüldüğü yere göre en net atış açısına sahip olan polislerin şüpheli olarak belirtildiği, aynı şekilde olay sırasında iki polisin öldürdükten sonra olay mahallinden koşan iki kişinin cinayetten sorumlu tutulduğunu belirtti.

Aydın, "Bu iki farklı olayın tek bir iddianame üzerinden hazırlanılması Tahir Elçi'nin faillerini aklama niyeti taşıdığını, Tahir Elçi cinayetinin üstünün örtülmeye çalışıldığını ve davanın cezasızlık ile sonuçlandırılabileceğine ilişkin bizlerde derin bir endişe uyandırmıştır" dedi.

Ölüm orucu direnişinde ölümsüzleşen avukat Ebru Timtik'e ve eylemini sürdüren avukat Aytaç Ünsal'a da değinen Diyarbakır Baro Başkanı Aydın, her iki avukatın yargılanma sürecinde yaşanan onlarca hukuksuzluğa tanıklık ettiklerini söyledi.

Aydın, Demirtaş ve Kavala'nın serbest bırakılması için de çağrı yaptı ve Türkiye yargısının son birkaç yıllık pratiği ile tarafsızlığını ve bağımsızlığını kaybettiğini, keyfi ve adil olmayan yargılama sistemi ile savunma hakkının kısıtlandığını, yargının kendisinin bir kriz haline geldiğini söyledi.

Diyarbakır Baro Başkanı Aydın, AİHM kararına rağmen Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala'nın tutukluluğunun iktidarın müdahalesiyle son verilmediği ifade etti.

MERSİN 
Mersin Barosu Cumhuriyet Alanı'nda açıklama yaptı. Konuşma yapan Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, savunma mesleğine karşı "hadsiz ve hudutsuz" saldırıların zirveye çıktığını belirtti. Yeşilboğaz, "Savunma ve barolar suçlu gibi gösterilmeye çalışılıyor. Suçluyuz, çünkü herkes için adalet arıyoruz. Adaleti tırnaklarımızla kazıyıp gün yüzüne çıkaracağız" dedi. Yeşilboğaz, "Yeni adli yıla savunma mesleğinin ortadan kaldırılmaya, baroların parçalanmaya çalışıldığı, hak ihlallerinin ciddi boyuta ulaştığı, kadına şiddetin, kadın cinayetlerinin, çocuk istismarının, doğanın rant uğruna vahşice katledilmesinin yasalarla meşru hale getirilmeye çalışıldığı, adaletsizliğin neden olduğu birçok yaşamsal sorunla beraber giriyoruz" dedi.

Yargı camiası yetkililerinin avukatları yok sayma ve görevlerini engellemeye çalıştığını ifade eden Yeşilboğaz, "Savunmanın özgür kanatlarını kırmak, bağımsız yapısını bağımlı hale getirmek, cübbemize düğme dikmek ve toplumu uyandıran, siyasi iradeye korku veren gür sesimizi kısmak için çoklu baro sistemi yasalaştırılmıştır. Savunma bölünmeye, susturulmaya çalışılmaktadır. Savunma ve barolar suçlu gibi gösterilmeye çalışılmaktadır" diye konuştu.

'ZOR GÜNLER BEKLİYOR'
Yeni adli yılda savunmayı zor günlerin beklediğini kaydeden Yeşilboğaz, savunmayı sindirmeye çalışanları da zor günlerin beklediğini ifade etti. Yeşilboğaz, şöyle devam etti: "İnsan hak ve özgürlüklerini, toplumsal barış içerisinde yaşama hakkımızı yok eden bir düzen değil; çağdaş, barışçıl, özgür ve demokratik hukuk devleti düzeni istiyoruz. Yargıya güvenin yeniden sağlanması için, yargı siyaset üstü olmalı ve liyakat unsuru etkin kılınmalıdır. Hâkim ve savcıların mesleğe alınması, atanması ve terfisi, liyakata ve objektif kriterlere dayanmalıdır. Savunmanın dışlandığı bir yargılanma, adil yargılanma ilkesine aykırıdır ve hükümsüzdür."

İZMİR
İzmir'de Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Çağdaş Avukatlar Grubu adli yıl açılışı kapsamında açıklama yaptı. Bayraklı Adliyesi önünde yapılan açıklamaya HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ve çok sayıda avukat katıldı. Açıklamada, ölüm orucunda yaşamını yitiren tutuklu avukat Ebru Timtik ile halen ölüm orucunda olan Aytaç Ünsal'ın fotoğrafları taşındı.

'DARBE ZİHNİYETİNİN MİRASÇILARI'
Avukat Erdoğan Akdoğdu, "Bugün 1 Eylül, sırmalı cübbeleri ile hakimlik ve savcılık yapanların ülkenin  anayasasına, kanunlarına uyacağı maskesini bir kez daha suratlarına takacağı bir gün" dedi.  "Adalet" talebiyle aralarında Ebru Timtik'in de bulunduğu 4 kişinin bir yıl içerisinde yaşamını yitirdiğini belirten Akdoğdu, "Darbe zihniyetinin mirasçılarını tüm ülkeyi cezaevleri ile donattı" dedi.

HDP'li belediyelere atanan kayyımlarla Kürt halkına dönük saldırıların sürdüğüne dikkati çeken Akdoğdu, "İşkence edilen Kürt yurttaşlardan, tecavüze maruz kalan Kürt kadınlarına, koronavirüs sürecinde önlem alınmayan Kürt illerine, düşman ceza hukuku eliyle hazırlanan siyasi yargılamalara değin koca bir halk yok sayıldı. Bu faşizm günlerini mutlaka aşacağız. Bu coğrafyanın halkları olarak birlikte bir yaşamı eşit ve özgür şekilde inşa edeceğiz" şeklinde konuştu.

FEYZİOĞLU'NA TEPKİ
Siyasal iktidarın politikalarına en büyük desteğin Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu tarafından verildiğini söyleyen Akdoğdu, "Şık takım elbiselerinizin içinde, birbirinizle samimi olmayan gülümsemeler içinde içerde bir adli yıl açılışı oyunu oynadığınızı biliyoruz. İlk fırsatta birbiriniz hakkında itirafçı olacak, iddianame düzenleyecek bir pratiğin mirasçılarsınız. Hiç kimse ümitsiz olmasın bu çürümüş düzen mutlaka son bulacaktır" dedi.

Adana Barosu da Atatürk Parkı'nda açıklama yaptı. BES ise Antalya ve Adana'da şube binalarında basın açıklaması yaptı, "Yargının bağımsızlığını ve yargı emekçilerine insanca çalışma koşulları istiyoruz" dedi.