25 Eylül 2024 Çarşamba

Tahir Elçi anıldı: Katiller cezasız kalmayacak

Diyarbakır Barosu Başkanı katledilişinin 4. yılında anıldı. Meslektaşları ve insan hakları savunucuları, mücadelesini sürdürme sözü verdi ve "Bu cinayet aydınlatılmadağı sürece, kanlı cenazemiz hafızalarımızda, Dört Ayaklı Minare'nin altında boylu boyunca yatacak ve bu cinayeti işleyenler de işletenler de, üzerini örtenler de rahat yatamayacak" dedi.

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin katledilmesinin üzerinden 4 yıl geçti. Elçi, katledilişinin yıldönümünde düzenlenen etkinlik ve eylemlerle anıldı.

ANKARA
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Toplumsal Hukuk üyesi avukatlar, Ankara Adliyesi B Kapısı önünde açıklama yapmak istedi. 

Ancak polis, valiliğin talimatı olduğu gerekçesi ile açıklamayı engellemek istedi. Engele rağmen basın açıklamasını okuyan avukatlara, polis saldırdı. Polis, Kürtçe "Em te ji bîr nakin", Türkçe "Seni unutmayacağız" yazılı pankartlara el koyarak yırttı. 

Avukatlar, saldırı ve engellemeyi protesto için adliye içerisinde "Tahir Elçi ölümsüzdür", "Hepimiz Elçiyiz, öldürmekle bitmeyiz" sloganlarıyla yürüyüş yaptı. Ardından ise adliye içerisinde bulunan Ankra Barosu'na ait odada anma yapıldı.

ANTALYA
Antalya'da ise ÇHD ve ÖHD üyeleri Attalos Heykeli önüne eylem yaptı. Eyleme, HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül ile HDP üye ve yöneticileri de katıldı. 

Yapılan açıklamada, Elçi'nin gözaltından kayıplardan faili meçhul cinayetlere, toplu mezarlardan işkenceye karşı her alanda insan hakları için mücadelesi ile örnek olduğu belirtildi.

Elçi'nin katledilmesinin, hak ihlallerine karşı mücadele veren avukatların sindirilmesi, faili meçhuller, gözaltında kayıplar ve işkence üzerine kurulu olan siyasetin parçası olduğu vurgulanarak, katliamın cezasızlıkla kapatılmaya çalışıldığı kaydedildi.

Delillerin yok edildiği ya da gizlendiğine işaret edilen açıklamada, "Ömrü cezasızlığa karşı mücadele ile geçmiş olan Tahir Elçi cinayetinin üstünün örtülmesine izin vermeyeceğiz. Bu cinayet aydınlatılmadağı sürece, kanlı cenazemiz hafızalarımızda, Dört Ayaklı Minare'nin altında boylu boyunca yatacak ve bu cinayeti işleyenler de işletenler de, üzerini örtenler de rahat yatamayacak" denildi.