30 Eylül 2024 Pazartesi

'Suruç'u unutmadık, unutturmayacağız'

Suruç katliamının 5. yıldönümü dolayısıyla yapılan açıklamalarda, yaşamını yitiren 33 düş yolcusu anılırken, katliamın sorumlularının yargılanması için yürütülen adalet mücadelesine dikkat çekildi. 

Katliamının 5. yıldönümü dolayısıyla yapılan açıklamalarda, 33 düş yolcusu anılırken "5. yılında Suruç için adalet" çağrısı yinelendi.

HDK GENÇLİK MECLİSİ: 33'LERİN DÜŞLERİNİ FAŞİZMİN KABUSUNA ÇEVİRECEĞİZ
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Gençlik Meclisi: Kobane'ye doğru yola çıkan 'Düş Yolcuları' savaşa karşı barışın, ulus-devlet zulmüne karşı halk iradesinin, halkları birbirine karşı düşmanlaştıran milliyetçilik zehirine karşı halk dayanışması ve mücadele birliğinin elini güçlendirmek istemişlerdi. Kobane'li Kürt, Arap, Ermeni, Türkmen ayırt etmeksizin tüm çocukların, koşullar ne olursa olsun diğer ülkelerdeki yaşıtları gibi oyunlar oynayabileceği, yeteneklerinin farkına varıp kendilerini geliştireceği eğitim yuvaları, park ve kreş yapımına katılacaklardı. Kütüphane için kitaplar, oyun bahçeleri için oyuncaklar toplamışlardı. Heyecanlıydılar, sevinç doluydu her biri... Ve böylesi bir yaşam coşkusuna, tehlikenin en azılısının bile gölge olmasına asla izin vermeyecek kadar kararlıydılar. Karanlığı yok edecek olan da kararlılıklarıydı. Böyle bir yaşam iddiasına sahip aydınlığı boğmaya bombaların yetmeyeceğini haykırdılar. Aradan geçen 5 sene savaş politikalarının zirve yaptığı bir dönem oldu. Savaşın tetikleyip derinleştirdiği çok boyutlu kriz var olan zorlukları daha da arttırdı. Tüm bunlar gerçekliğin bir tarafı. Fakat gerçekliğin bir diğer tarafı daha var ki; o da, bu 5 yıl içerisinde mücadele ve direniş azminin, yine yeni yaşamı inşa etme iradesinin asla teslim alınamadığıdır. Devrim şehitlerimiz anılarıyla, en zorlu koşullarda dahi karanlığı parçalayacak ışığımız olarak esas güç kaynağımız olmuştur. Seslerini, faşizmin beynini parçalayacak bir yankıyla yaşatıp büyütmek, düşlerini faşizmin kâbusuna dönüştürmek toprağa düşen yoldaşlarımıza sözümüzdür.

HDK ADALET KOMİSYONU: SURUÇ İÇİN ADALET
HDK Adalet Komisyonu: Tek bir sanık ile yürütülmeye çalışılan davada adalet talebi bugün de ilk günkü gibi canlı. 5 yıllık adalet mücadelesinde mücadeleyi yürüten aileler, yaralılar, katliam tanıkları ve dava avukatları defalarca gözaltına alınıp tutuklandılar ancak adalet mücadelesi bir an bile durmadı. Suruç katliamı davasının cezasızlık politikası ile kapatılmasının istenmesi bu yolda davanın tek bir sanık ile sonlandırılmasının amaçlanması ülkenin katliamlarla dolu tarihine her an yenisinin eklenmesinin önünü açmak içindir bunu biliyoruz. Bu sebeple Suruç için adalet talep etmek toplumsal barışın sağlanmasını talep etmektir. Katliam failleri yargılanmalı, göz yuman, önlem almayan herkes yargı önüne çıkarılmalıdır. 5. yılında "Suruç için Adalet" talebini sahiplendiğimizi belirtiyor, 33 düş yolcusunu bir kez daha saygı ve özlemle anıyoruz.

İHD İSTANBUL ŞUBESİ: SUÇLULAR CEZALANDIRILINCAYA KADAR TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
İHD İstanbul Şubesi: Katliamın üzerinden tam beş yıl geçti. Tutuklu sanık Yakup Şahin bir kere bile duruşmaya getirilmedi, katillerin devlet içinden destek gördüğü ve 10 Ekim Ankara Gar Katliamı sanıklarıyla bağlantısı olduğu konusunda kesin kanıtlar olmasına rağmen dosyada gerçekler ve gerçek sorumluları açığa çıkartacak adımlar atılmadı. Ama patlamada zarar gören ve yakınlarını kaybeden müştekiler için her bir duruşma işkenceye dönüştürüldü, katillerin peşini bırakmadıkları için adeta cezalandırıldılar. Davayı oradan oraya sürükleyen, sürüncemede bırakan Devlet, katillerin üzerine gideceğine hala düş yolcularını cezalandırmanın peşinde. Ama tüm baskılara rağmen "Suruç Aileleri" ve Suruç gönüllüleri mücadelelerinden vazgeçmedi. Davanın 14'üncü duruşması 18 Ağustos'ta yapılacak. Suçlular cezalandırılana kadar bizler de bu davanın takipçisi olacağız. Suruç Katliamını ve 33 düş yolcusunu unutmayacağız, unutturmayacağız!