30 Eylül 2024 Pazartesi

Suruç'ta ölümsüzleşenler İzmir'de anıldı

Suruç'ta ölümsüzleşen 33 düş yolcusu Yamanlar'da anıldı. Suruç'ta ölümsüzleşenlerin Kobanê'ye yola çıkış hikayeleri ve devrimci mücadeledeki duruşlarının anlatıldığı etkinlikte, 20 Temmuz günü Alsancak'ta yapılacak eyleme katılım çağrısında bulunuldu.

Suruç Katliamı'nda ölümsüzleşen 33 düş yolcusu İzmir'in Yamanlar semtinde anıldı. Yamanlar Sanat ve Hayat Kültürevi'nde düzenlenen etkinliğin açılış konuşmasını Gamze Toprak yaptı.

Kültürevine adını veren Sanat ve Hayat dergisinin komünist yazarı Kutsiye Bozoklar'ın 16 Temmuz 2009'da ölümsüzleştiğini hatırlatan Toprak, temmuz ayında ölümsüzleşen Amed zindanı direnişçileri ve Suruç şehitlerini andı. Toprak, hafızalarını tazelemek ve adalet mücadelesini büyütmek için bir araya geldiklerini söyledi.

Temmuz ayında ölümsüzleşen devrimciler anısına yapılan saygı duruşunun ardından sinevizyon gösterimi yapıldı.

POLAT: AMA GEZİ VE KOBANÊ'NİN RUHUNU BİRLEŞTİRMEKTİ
Etkinlikte söz alan Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) MYK üyesi Birkan Polat, SGDF'nin Gezi'nin çocuklarıyla Kobanê'nin çocuklarını buluşturmayı amaçlayarak yaptığı çağrıya yüzlerce gencin yanıt verdiğini hatırlattı. Polat, "Amaç, Gezi'deki ruhu Kobanê'ye, Kobanê'deki ruhu Türkiye kentlerine taşımaktı" dedi. Polat, 20 Temmuz günü saat 18.00'da Alsancak'ta Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya geleceklerini belirterek, eyleme katılım çağrısında bulundu.

YİĞİT: ROJAVA DEVRİMİNDE KENDİ ÖZGÜRLÜKLERİNİ GÖRDÜLER
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) MYK üyesi Ebru Yiğit de, Kobanê'yi yeniden inşa çağrısına kulak vererek yola çıkanların her birinin birbirinden farklı yaşlarda olduğunu belirterek, her birinin devrimin için yapacaklarının farklı olduğunu aktardı. Yiğit, "İsmet baba, 'hiçbir şey yapamazsam inşaat faaliyetlerine katılırım', Nazegül anne 'çocuklara ekmek yaparım' demişti. Nazlı, Nuray hukuk öğrencileriydi. Rojava'nın eşitlikçi, özgürlükçü, adil hukuk sistemlerinden bir şeyler öğrenebilmek için gitmişlerdi. Her biri IŞİD çetelerine karşı savaşan arkadaşlarının cenazelerini omuzlamışlardı. Ve onlara tabutlarının başında şu sözü vermişlerdi; 'Bıraktığınız bayrağı devralıyoruz'. Cebo onlardan biriydi, Keke, Okan, Duygu, Ece onlardan biriydi. Birçoğu birbirini tanımıyordu, onları tanıştıran ortak düşleriydi. Onları oraya götüren Rojava devriminde kendi özgürlüklerini görmeleriydi" dedi.

Konuşmaların ardından etkinlik 33'lerin sevdiği ezgiler seslendirildi, şiir dinletisi yapıldı. 

Etkinlik, yarın görülecek Deniz Poyraz davasına ve 20 Temmuz günü yapılacak eyleme katılım çağrısı yapılarak sona erdirildi.