30 Eylül 2024 Pazartesi

Suruç'ta ölümsüzleşenler Avrupa'da anıldı

Suruç Katliamı'nda ölümsüzleşen 33 düş yolcusu Brüksel ve Nancy'de yapılan etkinliklerle anıldı.

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu'nun (SGDF) çağrısıyla DAİŞ çetesi saldırısına direnen Kobanê halkıyla dayanışmak için yola çıkanlara yönelik Suruç'ta gerçekleştirilen DAİŞ saldırısında ölümsüzleşenler Avrupa'da anıldı.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de Avrupa Parlamentosu önünde eylem yapıldı.

Halk Evi Brxl ve Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) Belçika'nın organize ettiği eylemde, katliamda ölümsüzleşen 33 genç devrimcinin hayatları anlatıldı. Anma etkinliğinde yapılan konuşmalarda, "Onlar halkların kardeşliği için, halkların özgürlüğü için yola çıktı. Mahirlerden, Denizlerden, İbrahimlerden devam eden devrimci mirasın neferleri idiler" denildi.

AKP-DAİŞ işbirliğiyle gerçekleştirilen katliamın üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen sorumluların yargılanmadığı belirtilen konuşmada, AKP ve MHP 'nin Kürdistan'ı işgal planlarına dikkat çekildi. Anma etkinliğinde, "Suruç için adalet, her kes için adalet" pankartı ve 33 sosyalistin fotoğrafları taşındı.

Anma etkinliğine, Belçika Kürt Toplumu, Kızıl Yardım örgütü, Parizan ve ADDKİ de destek verdi.

NANCY'DE SÖYLEŞİ VE SOKAK EYLEMİ
Fransa'nın Nancy kentinde de Young Struggle ve Tutsakların Sesi Platformu tarafından Suruç katliamının 7. yıl anması gerçekleştirildi.

Anma saygı duruşu ile başlayıp, Young Struggle temsilcisi konuşması sonrası AvEG-KON'un bildirisinin okunmasıyla devam etti. Konuşmalar sonrası Suruç belgeseli gösterimi oldu ve ardından Suruç gazisi Güneş Erzurumluoğlu, Suruç davası avukatlarından Can Tombul ve belgesel yönetmeni ile söyleyişi gerçekleştirildi.

Söyleşide yönetmen belgesel fikrinin nasıl çıktığını, çekim aşamalarını, hangi koşullar altında yapıldığını anlattı.

Suruç gazisi Güneş Erzurumluoğlu da Kobanê'yi yeniden inşa edeceğiz kampanyasının nasıl ortaya çıktığını anlattı, 33'lerin düşlerinin yaşatılmasının önemine değindi.

Suruç katliamı davası avukatlarından Can Tombul, Suruç katliamı sonrasında gelişen adalet mücadelesine dair bilgi verdi. Adaletin hangi koşullar altında gerçekleşebileceği ve adalet mücadelelerinin devamlılığının önemine vurgu yaptı.

Anma konuşmaların ardından sona erdi.

Daha sonra Velodrome Meydanı'nda eylem yapıldı. Suruç'ta ölümsüzleşenlerin fotoğraflarının taşındığı eylemde, 33 düş yolcusunun isimleri okundu.

Eylemde, adil yargılanma talebiyle 205 gündür ölüm orucunda olan Sibel Balaç ve Gökhan Yıldırım'ın eylemine dikkat çekildi, "Suruç için adalet Sibel ve Gökhan için adalet", "Suruç'u unutma unutturma", "Suruç için adalet herkes için adalet" sloganları atıldı.