30 Eylül 2024 Pazartesi

Suruç şehitleri Rojava kentlerinde anıldı

Rojavalı komünistler, 33 düş yolcusunu anmak için Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde etkinlikler düzenledi. Rojava ile dayanışma yolunda can veren Suruç şehitlerinin hayallerine sahip çıkılacağı belirtilen anmalarda, "Onların mücadelelerini sürdüreceğiz. Rojava devrimine sahip çıkmaya devam edeceğiz" denildi.

Devrimci Komünist Gençler (CKŞ), Rojava Kuzey ve Doğu Suriye'nin Kobanê, Hesekê ve Qamişlo kentlerinde düzenledikleri etkinliklerle 33 düş yolcusunu andı. Suruç şehitlerinin mücadelesini, devrimi büyüterek sürdüreceklerini belirtti.

KOBANÊ
CKŞ üyeleri, Suruç şehitlerini anmak için TKŞ binası önünde sokak etkinliği düzenledi. Anmaya TKŞ ve JKŞ üyelerinin yanı sıra Şehit Aileleri Meclisi, Kobanê Askeri Meclisi, Kadın Evi, Özsavunma Güçleri (HPC) ve Devrimci Gençlik Hareketi temsilcileri de katıldı. 

33 düş yolcusu anısına saygı duruşu yapılan anmada ilk sözü Şehit Aileleri Meclisi adına Geli İsa aldı. İsa, "Suruç şehitleri ve tüm halklar, Rojava devrimini sahiplendiler. Çünkü Rojava devrimi, insanlık devrimiydi" dedi.

Kobanê direnişi döneminde onbinlerce kişinin bir şeyler yapabilmek için Rojava sınırına akın ettiğini hatırlatan İsa şunları kaydetti: "Suruç'ta o gençler, amaçlarına ulaşamasınlar diye vahşice katledildi. Biz Kobanê halkı olarak şehitlerimize söz verdik. O dönem onlar 'Kobanê düştü düşecek' derken, biz DAİŞ'in elinden Girê Spî'yi aldık. Bundan dolayı Türk devleti saldırılarını devam ettiriyor. Bu DAİŞ'in intikamını alma çabasıdır."

CKŞ adına konuşan Ekin İsyan da Suruç şehitlerinin Kobanê'nin inşası için bir şeyler yapmak istediğini belirtti, "Bu devrimde yer almak istiyorlardı. Ancak faşist sömürgeci Türk devleti çetelerin yardımıyla 33 yoldaşımızı katletti. İrademizi kırmak istedi, ancak onlar bilmiyor ki biz bütün saldırıların karşısında duracağız. Onlar bilmiyor ki, yaptıkları sınır irademizi kıramaz. Biz bu duvarları kıracağız. Devrimimizi başarıya ulaştıracağız" şeklinde konuştu.

33'lerin hayallerini gerçekleştireceklerinin sözünü veren İsyan şunları vurguladı: "Şehit Zîlan Kobanêli biri olarak, 33 yoldaşımızın cevabı oldu. Biz de burada Zîlan yoldaşın, Suruç şehitlerinin, tüm devrim şehitlerinin cevabıyız. Şehitlerimizin yolundan ilerleyeceğiz. Devrimci Komünist Gençler olarak söz veriyoruz, onların hayallerini gerçekleştireceğiz. Bütün irademizle direneceğiz."

Anmada Komünist Devrimci Hareket (TKŞ) adına konuşan Mirza Berxo, Türk devletinin çeteler eliyle 33 düş yolcusunu katlettiğini belirtti. "Türk devletine asla geçit vermeyeceğiz" diyen Berxo, işgal saldırılarına karşı direneceklerini ifade etti.

Türkiye ve Kuzey Kürdistan halkının Kobanê ile dayanışmak için ayaklandığını hatırlatan Berxo şunları vurguladı: "Onların bu dayanışmalarını asla boşa çıkarmayacağız. Bizlerde onların arkasındayız, onların yollarını izliyoruz. Türk devleti sadece Rojava'ya saldırmıyor, bugün Zaxo'yu bombaladı. Saldırı da 9 kişi şehit düşürüldü, 18 sivilde yaralandı. Rojava'da değil her yerde ezilen halka saldırıyorlar. Söz veriyoruz, kanımızın son damlasına kadar ezilen halkımızın arkasında duracağız."

Konuşmaların ardından Suruç şehitleri anısına yapılan sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi.

ŞEHİT ELENDE KÜLTÜR MERKEZİ AÇILIŞI YAPILDI
CKŞ üyeleri anmanın ardından 13 Haziran 2021 tarihinde ölümsüzleşen Elende El Muhammed'in (Zîlan Destan) adını taşıyan kültür merkezinin açılışını yaptı.

Açılışta konuşan baba Ferzande Muhammed, Suruç şehitlerini andı, "Zîlan Suruç şehitlerinin yolundan yürüyordu, şimdi yetiştirdiği gençlerde onun yolundan yürüyor" dedi. Konuşmaların ardından kurdele kesildi, kültür merkezi alkışlar ve sloganlar eşliğinde açıldı.

HESEKÊ
Hesekê'deki anma etkinliği Okuma Parkı'nda gerçekleştirildi. Etkinlik alanına "Suruç şehitlerine sahip çıkalım, Rojava devrimine sahip çıkalım" yazılı pankart asıldı.

Hesekê'nin farklı mahallelerinden çok sayıda kişinin katıldığı anma Suruç şehitleri anısına saygı duruşuyla başladı.

Anmada konuşan JKŞ Sözcüsü Fadya Sido, Suruç'ta katledilen 33 düş yolcusunun amacının Kobanê'ye geçmek ve yaralarına ilaç olmak olduğunu vurguladı. Faşist Türk devleti ve çetelerinin 33 genci katlettiğini söyleyen Fadya Sido, "Faşist şef Erdoğan Kobanê'nin düşmesini umuyordu. Fakat devrim savaşçıları ve Kuzey Kürdistanlı dostlarımız bu hayallerini kursağında kalmasını sağladı" dedi.

Fadya Sido, sosyalist gençlerin devrime sahip çıkmak için tarihi bir rol oynadığını dile getirdi. Suruç şehitlerinin düşlerinin yarım kalmadığını belirten Fadya Sido, devrimci gençlerin onların hayallerine sahip çıktığını belirtti. Fadya Sido, Suruç şehitlerini andı, ailelerine selam gönderdi, son olarak "Her birimiz birer adalet arayışçısıyız" dedi.

CKŞ adına konuşan Destan Serhat, "Beraber savunduk, beraber inşa edeceğiz" kampanyası yürüten sosyalist gençlerin, 20 Temmuz 2015'te AKP-DAİŞ işbirliğiyle katledildiğini hatırlattı. "33 yoldaşımız Kobanê'ye geçmeye, devrime katılmaya hazırlanıyorlardı" dedi. Destan Serhat, CKŞ olarak şehitlerin yollarının takipçisi olduklarını belirtti, 33'lerin hayallerinin yarım kalmayacağını vurguladı.

Anma "Şehit namirin" sloganıyla sona erdi.

QAMIŞLO
Qamişlo'daki anma Şehit Zîlan Kültür Merkezi önünde gerçekleştirildi. "Suruç'un cevabı Zîlan gibi devrimi geliştirmektir" yazılı pankart açılan etkinlik saygı duruşuyla başladı.

TKŞ adına konuşan Abdülhalim Osman, Suruç şehitlerinin Erdoğan'ın "ha düştü, ha düşecek" dediği Kobanê ile dayanışmak için yola çıktıkları sırada katledildiklerini hatırlattı. Rojavalı komünistlerin 33 düş yolcusunun hayallerini tamamlayacaklarını belirten Osman, "Onların derman olmak için yola çıktıkları Rojava devrimi 10 yıldır ayakta" dedi.

CKŞ adına konuşan Eylül Baran da Rojavalı komünist gençlerin 33 düş yolcusunun hayallerine sahip çıktıklarını belirtti. Faşist Türk devletinin gençlerden duyduğu korkuyla saldırdığını belirten Eylül Baran, "Onların mücadelelerini sürdüreceğiz. Suruç şehitlerinin hayallerini tamamlayacak Rojava devrimine sahip çıkmaya devam edeceğiz" dedi.

Anma etkinliği Zilan Destan Müzik Grubu'nun seslendirdiği ezgilerle sona erdi.