24 Eylül 2024 Salı

Suruç şehitleri için Qamişlo'da anma düzenlendi

CKŞ, Suruç şehitlerini Qamişlo'da bulunan Kültür Sanat Kurumu'nda düzenlediği etkinlikte andı.

Devrimci Komünist Gençler (CKŞ), Suruç şehitlerini Qamişlo'da bulunan Kültür Sanat Kurumu'nda düzenlediği etkinlikte andı.

Cizir bölgesindeki Hesekê, Dirbesiye ve Til Temir kentlerinden de katılım olduğu anma etkinliğine, Sol Partisi, Şehit Aileleri Meclisi, Xerbi Mahalle Meclisi, Kürdistan Komünist Gençler Birliği, Kuzey ve Doğu Suriye Emekçiler Birliği, Suriye Süryani Kültür Grubu, TKŞ ve JKŞ üyeleri katıldı.

Suruç şehitleri anısına saygı duruşunda bulunuldu. Anmada ilk konuşmayı Şehit Aileleri Kurumu adına Bave Cudi gerçekleştirdi. Cudi, "Biz Rojava halkı olarak 19 Temmuz coşkusuyla, burayı inşa etmeye gelen gençleri beklerken maalesef katliamlarla karşılaşıyoruz. Kim ne kadar gücü var ise Kobanê'ye gelmek ve aramızdaki sınırı yıkmak istediler. Ama faşist Türk devletinin kan emiciliğiyle karşılaştılar" diye konuştu. Türk devletinin istihbarat örgütleriyle benzer katliamlar gerçekleştirdiğini belirten Cudi, "Ahlaksız ve vicdansızca elinde silah olmayan insanlara saldırı düzenledi. Suruç şehitlerini anıyor ve önlerinde saygıyla eğiliyoruz" dedi.

'YAŞAMLARIMIZI ŞEHİTLERİMİZİN İRADESİNE SAHİP ÇIKARAK DEVAM ETTİRİYORUZ'
CKŞ adına konuşan Destan Serhat ise Suruç şehitlerini andı, etkinliğe katılanları selamladı. Suruç'ta katledilen gençlerin Rojava devrimine dokunmak istediklerini belirten Serhat, "Bunca genç Rojava devrimini inşa etmek için hazırlanmıştı. Bazıları doktordu, yaraları sarmak için gelecekti. Rojava devrimine katılmak için Kobanê'ye gelmek istediler" diye konuştu.

Faşist Türk devleti ve çeteleri için Kobanê'nin önemli bir yer olduğuna dikkat çeken Serhat, "Devrimin başından beri, Kobanê'nin düşmesini hayal ediyorlardı. Gençlerin ve savaşçılarımızın iradesini görünce Kobanê'nin düşmeyeceğini anladılar" dedi. Türk devletinin direnen gençlerin iradesini kırmak istediğini belirten Serhat şöyle konuştu: "Boşuna söylemiyoruz 'Gençlik gelecek gelecek sosyalizm' diye, geleceğimizden çok korkuyorlar. Bu nedenle düşman, gençliğin iradesini böyle bir saldırıyla kırmak istedi. Ama nasıl o gün 'beraber savunduk, beraber inşa edeceğiz' sloganıyla direndiysek, bugün de 'hayallerimiz yarım kalmayacak' sloganıyla yürüyoruz. Biz artık yaşamlarımızı, şehitlerimizin iradelerine sahip çıkarak devam ettiriyoruz. Düşmana her gün irademizin kırılmayacağını gösteriyoruz. Bunun en büyük ispatı, devrimci komünist gençliğin öncüsü olan şehit Zilan Destan yoldaş oldu. Şehitlerin yolunun takipçisi olacağız."

'ONLARIN HAYALLERİ İNTİKAM YEMİNİMİZDİR'
TKŞ adına söz alan Abdulhalim Osman, 33 Suruç şehidi şahsında tüm devrim şehitlerini andıklarını belirtti. Osman şöyle konuştu: "20 Temmuz 2015, dört parça Kürdistan ve Türkiye tarihinde karanlık bir gündür. AKP ve Türk devlet istihbaratının gerçekleştirdiği katliam stratejik bir saldırıydı ve yeni bir savaş başlattılar. Sosyalist gençliği hedef alarak, halkların kardeşlik köprüsünü kırmak istediler. Şehit olan 33 yoldaşımız arasında Kürt, Arap, Çerkes, Laz, Ermeni ve Alevi arkadaşlarımız vardı. Ve amaçları devrimi büyütmekti. Devrimi inşa etmek ve tüm saldırılara karşı savunmak istediler."

Suruç şehitlerinin hayallerinin Rojava devrimiyle yaşatıldığını dile getiren Osman, "Rojava devrimi onların hayalleriyle büyüyor. Onların hayalleri çocuklarımızın kalbinde büyüyor, onların kararlılıkları irademizi güçlendiriyor. 33 yoldaşımıza sözümüz, onların hayallerinin bizim intikam yeminimiz olduğudur. Komünist Devrimci Hareket olarak şehitlerimizden miras kalan değerleri yaşatacağımıza huzurunuzda bir kez daha söz veriyoruz" şeklinde konuştu.

'ONLARA VE BAYRAKLARINA SAHİP ÇIKACAĞIZ'
Hesekê'den Devrimci Komünist Kadınlar adına konuşan Halima Xidir, Suruç ve Rojava şehitlerini andı. Halima Xidir, "Şehitlerimiz hakkında söyleyecek söz yok. Her biri barış içinde yaşamamız için kendini feda etti. Sarya'dan Zilan'a, Alişer'den Baran'a, Viyan'dan Barin'e şehitlerimiz, kendilerini ülkesi için feda etti. 33 Suruç şehidi de Rojava'ya geçip, bu mukaddes yolu korumak istiyorlardı. Şehit düştüler ve zulme karşı onur ve özgürlük meşalesi oldular. Fedai şehitlerimiz hatırımızdan çıkmayacaklar. Biz onlara ve bayraklarına sahip çıkacağız" şeklinde konuştu.

Suruç şehitleri anısına hazırlanan sinevizyonun gösterildiği etkinliğe Kürdistan Komünist Gençler Birliği, Suriye Kürt Sol Partisi, Kuzey ve Doğu Suriye Emekçiler Birliği ve Suriye Süryani Kültür Grubu mesaj gönderdi. Suruç şehitlerinin anıldığı mesajlarda, Kuzey ve Doğu Suriye halklarının şehitlerin kanlarıyla özgür yaşadığı vurgulandı.

Sık sık "Şehid namirin" sloganı atılan etkinlik şiir dinletisi ile sona erdi.