30 Eylül 2024 Pazartesi

Suruç şehitleri Gazi'de anıldı: 33'lerini anmak mücadelelerini yükseltmektir

Suruç şehitleri İsmet Şeker, Duygu Tuna ve Cemil Yıldız mezarı başında anıldı. Anmada yapılan konuşmalarda 33'leri anmanın onların mücadelesini yükseltmek olduğu kaydedildi ve katliamın hesabının birlikte yürütülecek mücadele ile sorulacağı vurgulandı. 

Suruç katliamının 5. yılında Suruç şehitleri Duygu Tuna, İsmet Şeker ve Cemil Yıldız Gazi Mahallesi'ndeki mezarı başında anıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Züleyha Gülüm, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Sosyalist Kadın Meclisleri Sözcüsü Deniz Aktaş, İsmet Şeker'in kızı Dilek Şeker, Suruç yaralıları ve tanıkları, ESP, SGDF, Kaldıraç, HDP, HDK, Devrimci Parti, SYKP üyeleri ile çok sayıda kişinin katıldığı anma patlama saati olan 11.50'de başladı.

"Suruç için adalet herkes için adalet" pankartı ile kızıl bayrakların asıldığı mezarlık anması saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşu sırasında, Pablo Neruda'nın "Oğulları ölen analara türkü" şiiri okundu. 

'MAYAMIZI DEVRİM ŞEHİTLERİ NDEN ALDIK, 33'LERİN HESABINI SORACAĞIZ'
SGDF adına konuşan Nazlı Yöyler, "Beraber savunduk beraber inşa edeceğiz" kampanyasını hatırlattı. Yöyler, "Rojava bizim devrimimizdi ve aynı kararlılıkla oraya gidecektik" dedi. Devletin Suruç katliamıyla bir mesaj verdiğine dikkat çeken Yöyler, "Biz bu mesajı dikkate aldık, mücadelemizi daha da yükselttik" ifadelerini kullandı. 

"Biz mayamızı Mahirlerden, Paramazlardan, Sibellerden aldık, and olsun ki hesap soracağız" diyen Yöyler, AKP/IŞİD ortaklığının hesabını sormaya, 33'lerin hesabını sormaya devam edeceklerini vurguladı. 

AKTAŞ: MESAJI ALDIK, MÜCADELEYİ BİRLİKTE BÜYÜTECEĞİZ
SKM Sözcüsü ve ESP MYK Üyesi Deniz Aktaş da bugün Suruç için adet istemenin herkes için adalet istemek olduğunu belirtti. 

"Biz beş yıl önce nasıl yola çıktıysak, onların diktiği tohumlar boy verdi ve biz mücadeleye devam ediyoruz" diyen Aktaş, Suruç katliamıyla devletin "Eğer birlikte mücadele edersiniz bedel ödersiniz" mesajını verdiğini vurguladı. Aktaş, birlikte mücadeleyi yükselteceklerinin altını çizdi. 

GÜLÜM: ONLARI ANMAK, MÜCADELELERİNİ YÜKSELMEKTİR
HDP Milletvekili Züleyha Gülüm de, "Bugün aslında karanlık günleri yaşıyorsak bu katliamcı tarihi tespit etmemiz gerekiyor. Onlar sadece çocuklar için değil bütün bir halk için, ezilenler, ötekileştirilen herkes için yola çıktılar. Bize düşen onların anısına mücadeleyi yükseltmek" diye konuştu. 

Gülüm, 33'leri anmanın onların mücadelesini devam ettirmek olduğunun altını çizdi. 

TANRIKULU: KİMSE ŞÜPHE DUYMASIN MÜCADELE EDECEĞİZ
CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu hayatında çok sayıda travma yaşadığını ancak Suruç katliamının hayatında ayrı bir yeri olduğunu dile getirdi ve şöyle açıkladı: "O gün oradaydım, o bahçe kan kokuyordu."

Katliamda sorumluluğu olanların bu ülkede barış yerine savaş isteyenlerin olduğunu kaydeden Tanrıkulu, şu ifadeleri kullandı: "Suruç'un üzerinden, ölen dostlarımızın üzerinden yeni bir rejim inşa etmeye çalıştılar. Kimse şüphe duymasın mücadele edeceğiz. Birlikte mücadele etmeye bu düzeni değiştirmeye devam edeceğiz." 

ŞEKER: BİZ ASIL KATİLLERİN PEŞİNDEYİZ
Katliamda babası İsmet Şeker'i kaybeden Dilek Şeker sözlerine beş yıldır tüm saldırılara rağmen yanlarında olanlara teşekkür ederek başladı. Devletin katliama göz yumduğuna vurgu yapan Şeker, "Asıl katillerin peşindeyiz. Korkmuyoruz, yılmıyoruz. Babamın kanı hala Amara'da. 400 vekil istiyorlardı alsınlar dünya onların olsun bize 33'lerimizi versinler" dedi. 

'33'LERİN HESABINI BİRLİKTE SORACAĞIZ'
Dev-Güç adına yapılan konuşmada da birleşik devrimci mücadelenin önemine dikkat çekildi. "Beraber savunduk beraber inşa edeceğiz" kampanyası nasıl birlikte yürütüldüyse 33'lerin hesabının da öyle sorulacağı vurgulandı. 

Konuşmaların ardından düş yolcuları için dua okundu. Duygusal anların yaşandığı anma 33'lerin sevdiği ezgilerle son buldu.

Anmanın ardından Gazi Cemevi'nde Suruç şehitleri için lokma dağıtıldı.