30 Eylül 2024 Pazartesi

Suruç şehitleri Ezgi ve Polen mezarları başında anıldı: Düşleriniz yarım kalmayacak

Katliamın 5. yılında Suruç şehitleri Hatice Ezgi Sadet ve Polen Ünlü ile adalet mücadelesinde yaşamını yitiren Şennur Ünlü, mezarları başında anıldı. Yoldaşları, dostları ve aileleri, Suruç şehitlerinin başında adalet mücadelesini kazanıma ulaştırana kadar sürdüreceklerini sözünü verdi, "Düşleriniz yarım kalmayacak" dedi.

Katilamının 5. yıldönümüde Suruç şehitleri Hatice Ezgi Sadet ve Polen Ünlü ile Suruç ailelerinden Şennur Ünlü, mezarları başında anıldı.

Suruç şehitlerinin Ihlamurkuyu Mezarlığı'ndaki mezarları başında yapılan anmaya Suruç şehitlerinin aileleri, Suruç gazisi Koray Türkay, HDP PM üyeleri, Ümraniye, Ataşehir, Çekmeköy yönetici ve üyeleri, KAY-DER, Tutuklu Aileleri Derneği, ANKAYDER, HDP il ve ilçe yürütme kurulu üyeleri, ESP İl Eşbaşkanı Ezgi Bahçeci, ESP, Halkevleri, BDSP, Gençlik Örgütleri'nin de aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı. 

Anma Suruç şehitlerinin anısına yapılan saygı duruşu ile başladı.

ALİ SADET: AFFETMEYECEĞİZ, HESAP SORACAĞIZ
İlk olarak Suruç Aileleri İnisiyatifi adına Suruç şehidi Ezgi Sadet'in babası Ali Sadet konuştu. 33 düş yolcusunun adıyla anmaya katılanların selamlayan Sadet, "Öfkemiz ilk gün gibi, affetmeyeceğiz, hesap soracağız" dedi. 

TÜRKAY: O İRADENİN İZİNDEYİZ
Suruç gazisi Koray Türkay, 33'lerin iyiliğin simgesi olduğun belitti ve ekledi: "20 Temmuz'un 40 derecelik sıcağında savaşın gözyaşlarını çocukların gözlerinden silebilme iradesidir onlar. Kendi çıkarlarından ziyarede hiç tanımadıkları insanlar için ölümü göze alan bir irade onlarınki. O iradenin izindeyiz. O iradenin mücadelesi kazanacak. İyilik kazanacak. Onların iradesi ve buradaki kalabalık, kötülüğün umudunu yok ediyor.

TUNCER: KADINLARIN BİRLEŞMESİNDEN KORKTULAR, KATLETTİLER
SGDF adına konuşan Yaren Tuncer ise, Hatice ve Polen'in kadın devriminin gerçekleşmesi için mücadele eden kadınlar olduğunu vurguladı. 
Tuncer, şunları söyledi: "Erkek egemen faşist düzenin her türlü saldırısına karşı sokaktalardı, kadın cinayetleri, öldürülen Kürt gençleri için, işçiler için sokaktalardı. Milyonların adalet talebinin gerçekleştirmek için sokaktalardı. Dünleri, bugünleri hep buydu.

"Kobane'de halkın yaralarını sarmak istediler. Kadınların elinde büyüyen umudu gördüler, buna dokunmak istediler. Rojava kadın devrimine dokunmak istiyorlardı. O devrimi, o umudu bu topraklara taşımak istiyorlardı. Devlet tam da bundan korktu. Bu toprakların kadınları ile o toprakların kadınlarının birleşmesinden korktu. Bu yüzden yoldaşlarımız katledildi."

'ADALETİ SOKAKLARDA KAZANACAĞIZ'
Suruç Aileleri'nden Şennuz Ünlü'nün adalet mücadelesinde yaşamını yitirdiğini hatırlatan Tuncer, "Adaletin o salonlardan gelmeyeceğini biliyoruz. Bunn için sokaklardayız. Biz sokaklarda kazanacağımızı biliyoruz ve bu yoldan ilerliyoruz. Mutlaka kazanacağız." 

BAHÇECİ: O KÖPRÜ KURULDU
Amara ve Suruç şehitlerinin mezarları başında ilk günün öfkesi ve kararlılığı ile bir araya geldiklerini ifade eden ESP İl Eşbaşkanı Ezgi Bahçeci, "Beş yıldır bu acı ve bu öfkeyi büyütenler olarak mücadelemizi sürdürüyoruz" dedi. 

Suruç şehitlerinin, halklar arasında bir köprü kurmak istediğini belirten Bahçeci, devletin bu köprüyü hedef aldığını belirtti ve ekledi: "Ama o köprü bugün kuruldu. 33'lerin sesi ve mücadelesi dört bir yanda büyüdü" şeklinde konuştu.

33'lerin düşlerini gerçek kılmak için mücadeleyi sürdürdüklerinin altını çizen Bahçeci, "Düşleri düşlerimiz, mücadeleleri mücadelemizdir" diyerek, sözlerini tamamladı.

YILMAZ: SÖZ VERİYORUZ, ADALET MÜCADELESİNİ KAZANACAĞIZ
HDP PM Üyesi Helin Yılmaz da 33'lerin düşlerinin yarım kalmayacağını belirterek, bunun için en adalet mücadelesini daha da büyüteceklerini ve kazanımla sonuçlandıracaklarının sözünü verdi.

'ENGELLEYEMEDİLER, GEZİ'NİN ÇOCUKLARI ROJAVA DEVRİMİNE CAN OLDU'
Dev-GÜç adına yapılan konuşmada, Suruç'un anlamını büyük olduğunu ifade edilerek, şunlar kaydedildi: "Suruç'a yola çıkanlar bu birleşik mücadelenin daha üst bir seviyeye ulaşması, Türkiye ve Kürdistan halklarının ortaklaşmasını amaçladı. Devlet bu yüzden onları katletti. Devlet ne zaman ki bir ezilen bir işçi, bir kadın bir gençle el ele versin, acısını, mücadelesini paylaşsın hep katletti, zindana attı. Suruç'ta planlayarak bu katliam gerçekleştirdiler. Ama isteriklerini başaramadılar. Gezi'nin çocukları Kobane'yle buluşmak için çıkmıştı, buluşmayı engeleyemediler. Gezi'nin başka çocukları, onların yolundan yürüyenler Kobane halkıyla buluştu, Rojava devrimine can oldu."

Anma, Kadıköy'de Suruç Aileleri İnisiyatifi'nin ardında da gençlik örgütlerinin yapacağı anmalara katılım çağrısının ardından sona erdi.