30 Eylül 2024 Pazartesi

Suruç şehitleri anıldı: Onların mücadelesine sahip çıkacağız

33 düş yolcusundan Yunus Emre Şen Van’da, Süleyman Aksu Yüksekova’da, Uğur Özkan Cizre’de, Emrullah Akhamur ve Murat Yurtgül Kızıltepe'deki mezarları başında anıldı. Yoldaşları ve aileleri, Suruç şehitlerinin mücadelesine sahip çıkma ve ileriye taşıma sözünü yineledi.

Suruç katliamında ölümsüzleşen Yunus Emre Şen, Süleyman Aksu, Uğur Özkan, Emrullah Akhamur ve Murat Yurtgül mezarları başında anıldı.

VAN
Suruç şehidi Yunus Emre Şen, Karşıyaka Mezarlığı’nda bulunan mezarı başında anıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan ve çok sayıda kişinin katıldığı anma, 33 düş yolcusu adına yapılan saygı duruşuyla başladı.

Anmada konuşan Muazzez Orhan, IŞİD tarafından gerçekleştirilen katliama göz yumulduğunu söyledi. Düş yolcularının aileleri ve yoldaşlarının adalet için mücadele ettiğini ancak o adaletin hala tesis edilemediğini kaydeden Orhan, şöyle devam etti: “Düş yolcuları, Kobanêli çocuklarla ile dayanışmak için harçlıkları ve kampanyalarla topladıkları oyuncakları Kobanêli çocuklara ulaştırmak istedi. Kardeşliği büyütmek ve umudu yeşertmek istediler. Buradan onlara söz veriyoruz, hiçbir düş yarım kalmayacak. Sizlerin düşlerini gerçekleştireceğiz. Tüm dünya halkları çocuklarına, bizler özgür, eşit, huzurlu bir yaşamı inşa etmek için mücadele etmeye devam ediyoruz. Sizlerin yolu bizlerin yoludur, asla unutmayacağız ve unutturmayacağız. Yaşamınıza kastedenlerinden mutlaka hesap soracağız” dedi.

Anma boyunca, “Şehid namirin” sloganı atıldı.

HAKKARİ
Suruç katliamında ölümsüzleşen öğretmen Süleyman Aksu, Yüksekova’da bulunan Orman Mahallesi Mezarlığı’ndaki mezarı başında anıldı. Anmaya, Süleyman Aksu’nun ailesi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Sait Dede, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD) ve çok sayıda kişi katıldı.

Saygı duruşuyla başlayan anmada konuşan HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, 33 düş yolcusunun yoldaşları olduğunu belirterek, “Burada Süleyman Hoca’nın mezarında, onların mücadelesini yükseklere taşıma sözü veriyoruz” dedi.

Süleyman Aksu’nun annesi Kudret Aksu, 7 yıldır adalet aradığını ifade ederek, “Süleyman tüm Gever halkının şehididir. Katledilişinin ardından 7 yıl geçti ama katilleri bulunmadı. Anılarına daima sahip çıkacağız” ifadelerini kullandı.

ŞIRNAK
Katliamda ölümsüzleşen Uğur Özkan, Cizre’de bulunan Asri Mezarlığı’nda bulunan mezarı başında anıldı. Anmaya, Uğur Özkan’ın ailesi, Halkların Demokratik Partisi Milletvekili Hüseyin Kaçmaz ve çok sayıda kişi katıldı.

Saygı duruşuyla başlayan anmada konuşan Uğur Özkan’ın ablası Hatice Özkan, “Suruç şehitleri sadece çocuklar için oyuncak ve şeker almışlardı. Umut olmaya gitmişlerdi. Maalesef DAİŞ çetelerinin kurbanı oldular. Başka çocuklar ölmesin. Başka şehit bedenleri gelmesin. Yeter, bu kan dursun artık. Kimse ölmesin” ifadelerini kullandı.

HDP Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, 33 kişinin Kobane’deki mücadeleyi sahiplenmek için yola koyulduklarını vurguladı. Kaçmaz, “DAİŞ, Kobanê’de Kürt halkına karşı büyük bir katliam gerçekleştirdi. Fakat verilen büyük mücadele ve direnişle DAİŞ yenildi. Ama birileri DAİŞ’in intikamını almak istedi. DAİŞ’in intikamını Kürt halkından almak istediler. Onun için o saldırı gerçekleşti. Suruç şehitlerinin hayalleri, mücadeleleri yarım kalmadı. Onların hayaline, mücadelesine sahip çıkacağız. Onların hayallerini gerçekleştirene kadar mücadelemiz devam edecek” dedi.

MARDİN
Mardin'in Kızıltepe ilçesinde de Emrullah Akhamur ve Murat Yurtgül'ün mezarları başında anma etkinliği düzenlendi. Anmaya siyasi partiler ve kitle örgütü temsilcilerinin yanı sıra Akhamur ve Yurtgül'ün yakınları katıldı. Anmada ilk olarak HDP İlçe Eşbaşkanı Mehmet Fatih Öztürk söz aldı, katliamın faillerinin korunduğunu belirterek, sorumluların ortaya çıkarılmasını istedi. Ardından HDP Mardin İl Eşbaşkanı Berivan Bahçeci, katledilenleri unutmayacaklarını belirterek, mücadelelerini ileriye taşıyacaklarını söyledi. Bahçeci, Suruç Katliamı davasının takipçisi olacaklarını vurguladı.

Açıklamanın ardından Akhamur ve Yurtgül'ün mezarına karanfiller bırakıldı.