30 Eylül 2024 Pazartesi

Suruç şehitleri anıldı: Düşlerini gerçek kılacağız

Suruç şehitleri mezar başlarında anıldı. Onların devrim mücadelesinde yaşadıklarının altı çizilen anmalarda, düşlerinin gerçek kılınacağının sözü yinelendi. 

Suruç Aileleri İnisiyatifi'nin çağrısıyla Suruç şehitleri Cemil Yıldız, Duygu Tuna, İsmet Şeker ve Sezgin Dağ Gazi Mezarlığı'nda, Nazegül Bahar Boyraz Küçükyalı Mezarlığı'nda, Vatan Budak da Karlıtepe Mezarlığı'ndki mezarı başında anıldı. 

Duygusal anların yaşandığı anmalarda, Suruç şehitlerini düşlerini gerçek kılma sözü yinelendi. 

Gazi Mezarlığı'nda düzenlenen anmaya Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) Eşbaşkanı Yaren Tuncer, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Yürütme Kurulu Erkan Tepeli, ANYAKAYDER Türkan Acar, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ilçe örgütleri, Dev-Güç ve çok sayıda kişi katıldı. 

Mezarlığa, "Şehit namırın" sloganı ve zılgıtlarla giriş yapılırken, düş yolcuları şahsında devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenler anısına saygı duruşu yapıldı. 

YILDIZ: 7 YILDIR AYNI ACIYI YAŞIYORUZ
Eşi Cemil Yıldız'ı katliamda kaybeden Sultan Yıldız tam yedi yıldır aynı acıyı yaşadıkların, her mezar başında o günkü duyguları hissettiklerini dile getirdi. Yıldız, "Suruç Aileleri adına 'bizi neden öldürdünüz' diye sormaya devam edeceğiz. Bunu sonuna kadar götüreceğiz" dedi. 

ŞEKER: 7 YILDIR SOKAKTA, MAHKEMEDE ADALET ARIYORUZ
Dilek Şeker de katliamda yitirdiği babası İsmet Şeker'in her bayram mezar ziyareti yaptığını belirtti. 7 yıldır sokaklarda, mahkeme salonlarında her yerde adalet aradıklarını ancak adalet arayanların gözaltı ve tutuklama saldırılarına maruz kaldığına dikkat çeken Şeker, "Ama adalet mücadelesinden vazgeçmiyoruz. Katiller otellerde değil cezaevlerinde olsun istiyoruz. Bir bayram sabahı Kobanê'ye gitmek için yola çıktılar, devletin izniyle. Ama katlettiler. Ayın 20'si geliyor. Suruç için adalet herkes için adalet demeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı. 

TÜMÜKLÜ: ONLARA DÜŞLERİNİ GERÇEK KILACAĞIZ 
ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü de şu ifadeleri kullandı: "Burada düşenlerin gözyaşlarının, anılarının, kavga çağrılarının iç içe geçtiği bir mekandayız. Burası 33'lerin, Dersim şehitlerinin, gözaltında kaybedilenlerin, Gazi ayaklanmasında yitirdiklerimizin, devrim düşü için koşanların mekanı. Burada her birimizin düşü, cesareti, gözyaşı birbirine karşıtı. 

33'ler de bu düşün peşinde koşanlardı. Neydi düşleri. Her bir düş yolcusunun kendi içindeki özgürlük arayışını, Türk ve Kürt halkının özgürlük ve eşitlik mücadelesini, Türkiye-Kürdistan birleşik devriminin çağrısının peşinden gitmek var. biz 33'lerin bu yolculuğunun iddiasının, düşünün peşindeyiz. Aynı mekanda bu düşün farklı coğrafyalarda, farklı meydanlarda, kavgalarda yitirdiklerimizle 33'lerin düşleri birbirine karıştı. 

TUNCER: DÜŞLERİNİ GERÇEK KILMAK İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ
Onlara buradan bir kez daha söz veriyoruz, huzurlarında bize çağrılarına karşılık veriyoruz. Söz veriyoruz bu mücadeleyi büyütecek, gerçek kılacağız."

SGDF Eşbaşkanı Yaren Tuncer ise 33'lerin düşlerini gerçek kılmak için mücadeleyi sürdürdüklerini kaydeden. "Onları yitirmedik. Onları ölümsüz kılan şey mücadeleleridir" diyen Tuncer, düş yolcularını yürüttükleri mücadelede yaşattıklarını söyledi. 20 Temmuz'da düzenleyecekleri anmayı hatırlatan Tuncer, "Adalet talebini yükselteceğiz. Suruç için adalet demek herkes için adalet demektir" dedi. 

Suruç'a, 10 Ekim'e, Berkin'e, Diyarbakır'a adalet gelmeden adaletin sağlanmayacağının altını çizen Tuncer, ayrıca birlikte mücadele çağrısı yaptı. 

SEZGİN DAĞ ANILDI
Anmanın ardından Suruç'ta yaralanan ve sürgünde ölümsüzleşen Sezgin Dağ'ın mezarı başına geçildi. Burada da kısa bir anma yapıldı. 

NAZEGÜL BOYRAZ ANILDI
Suruç şehidi Nazegül Bahar Boyraz da Küçükyalı Mezarlığı'nda anıldı. ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, SGDF Eşbaşkanı Okan danacı, Kaldıraç Üniversite, HDP ilçe örgütlerinin de katılımıyla düzenlenen anma saygı duruşuyla başladı. 

'KEŞKE ANNEM SİZE ZORLA YEMEK YEDİRSEYDİ'
Boyraz'ın en küçük kızı Alev kısa bir konuşma yaptı. Duygusal anların yaşandığı konuşmada Alev Boyraz'ın dudaklarından şu sözler dökülebildi: "Keşke buraya değil de evimize gelseydiniz, annem size zorla yemek yedirseydi."

BOYRAZ: ÜZÜLMEK BİZE YAKIŞMAZ
Eşi Nazegül'ü kaybeden Bayram Boyraz ise, "Üzülmek bize yakışmak, ayakta durmamız gerek" dedi. 7 yıldır yürüttükleri adalet mücadelesine dikkat çeken Boyraz, başta SGDF'liler olmak üzere yanlarında olanlara teşekkür etti. 

VATAN BUDAK ANILDI
Suruç şehidi Vatan Budak da Karlıtepe Mezarlığı'ndaki mezarı başında anıldı. Anmaya SGDF Eşbaşkanı Yaren Tuncer, ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Suruç Aileleri İnisiyatifi, Suruç tanıkları, TİP'li öğrenciler ve ÖTSP katıldı.

BABA BUDAK: ONLARIN BAYRAĞINI YÜKSELTECEĞİZ
Saygı duruşunun ardından söz alan baba Murat Budak, "Beraber savunduk beraber inşa edeceğiz" diyerek herkes temmuz sıcağında tatile giderken 33'lerin Kürdistan'da yeni bir ülkenin inşası için yola düştüğünü hatırlattı. Baba Budak, "Bu düşü yürüten 33 yoldaşımızı ölümsüzleşti. Bizler aileler olarak onların bize bıraktığı bayrağı taşımaya devam edeceğiz. Biz ilk günkü gibi öfkeliyiz, ama bir yerde de onurluyuz. Çünkü düş yolcuları bize büyük bir onur bıraktı. Bizim görevimiz onların bize bıraktığı bu bayrağı düşürmemek ve devamlı ayakta tutmak. Biz öfkeliyiz. Ama biraz da onurluyuz. Bizi onurlandıran genç yoldaşlarımızın 33'lere sahip çıkması. Biz hayatımızın sonuna kadar mücadelemize devam edeceğiz. Katilleri çok iyi tanıyoruz" dedi. 

DEMİR: ONLARIN YOLUNDA YÜRÜMEK BOYNUMUZUN BORCU
Suruç tanığı Yalçın Demir ise "Beraber savunduk beraber inşa edeceğiz" kampanyasının amacını ve nasıl yürütüldüğünü hatırlattı. Katliamla Suruç şehitlerinin yok edilmek istendiğini belirten Demir, şöyle devam etti :"Ama yok edemediler, bugüne kadar devam etti. Bundan sonra da edecek. Onları anlamak ve anlatmak, onların yolunda yürümek hepimizin boynunun borcudur."