30 Eylül 2024 Pazartesi

Suruç katliamında hayatını kaybeden kadınlar anıldı

HDP İzmir İl Kadın Meclisi, Suruç Katliamı'nda hayatını kaybeden kadınlara ilişkin anma etkinliği düzenledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Kadın Meclisi, 20 Temmuz 2015 Suruç katliamında hayatını kaybeden kadınları andı. İl binasında yapılan anma etkinliğe, çok sayıda kadın katıldı. "Polen'den Ece'ye düşleriyle zafere yaşasın Rojava kadın devrimi" pankartının asıldığı açıklamada, hayatını kaybeden kadınların fotoğrafları masaya bırakıldı. Anma etkinliği bir dakikalık saygı duruşunun ardından başladı.

'MÜCADELEMİZ DEVAM EDİYOR'
HDP İl Eşbaşkanı Besriye Tekgür kısa bir konuşma yaptı. 33 kişinin durup dururken katledilmediğini dile getiren Tekgür, katliamın devlet politikası olduğunu söyledi. Devletin 7 Haziran'da kaybettiği seçimden sonra başlatılan bir süreci olduğunu dile getiren Tekgür, "Rojavada büyük bir direniş vardı. Halklar birleşerek savaşı kazandılar. Bunun sonucunda yıkılan bir kentte yurtsever gençler toplanarak kentteki yıkıma destek olmak için Suruç'a gitti ve DAIŞ çetelerinin saldırısı ile bombalar patladı. Biz bunun sadece DAIŞ bombası olmadığı biliyoruz. Devlet politikasıyla DAIŞ çetelerinin bombaları patlattığını biliyoruz. Mücadelemiz devam ediyor. Bu davanın peşini bırakamayacağımız" diye belirtti.

'TEK BİR KATLİAM HESAPSIZ KALMAYACAK'
Özgür Genç Kadın (ÖGK) adına konuşan Nargihan Sümen ise, Suruç Katliamı'nda kadın devriminin hedef alındığına dikkati çekti. "Biz Türkiye ve Kürdistan'ın birçok kentinden Kobane'ye doğru yolla çıkarken hedefimiz 'Beraber savunduk beraber inşa edeceğiz' demekti" diyen Sümen, şunları söyledi: "Kadın iradesini hedef almak istediler. Fakat başaramadılar. Bizler sokaklarda, kampüslerde ve evlerimizde Suruç'ta katledilen yoldaşlarımızın hesabını sormaya devam ediyoruz. Çünkü biliyoruz. Suruç katliamı ne ilkti neden son oldu. Gittiğimiz mahkeme salonlarında ne bir şüpheli ne de bir delil bulabildik. Bunlar bizi şaşırtmadı. Çünkü biz karşımızdaki zihniyeti biliyoruz.  Suruç'un hesabını sormak, evlerinde katledilen zulmümün hesabını sormak olacak. Bu topraklarda tek bir katliam hesapsız kalmayacak."

Etkinlik "Gitmek" adlı belgesel gösteriminin ardından son buldu.