30 Eylül 2024 Pazartesi

'Suruç için adalet ve dayanışma mücadelesini büyütelim'

İzmir, Samsun, Dersim ve İsviçre'de Suruç katliamının 5. yıl dönümü dolayısıyla adalet talebiyle kampanya başlatan ESP ve SGDF, "Suruç için adalet ve dayanışma mücadelesini büyütelim" çağrısı yaptı.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi ve Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu, Suruç için adalet talebiyle 20 Temmuz'a kadar bir dizi etkinlik gerçekleştirecek. Katliamın 5. yılı dolayısıyla İzmir ve Samsun'da açıklamalar gerçekleştirildi, Dersim'de afiş asıldı. İsviçre'de de kampanya startı verildi.

ADALET İÇİN DAYANIŞMAYI BÜYÜTELİM
ESP İzmir İl Örgütü ve Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu, İzmir'de Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde oturma eylemi yaptı, Suruç katliamının 5. yıl dönümü dolayısıyla bir ay sürecek kampanya yürüteceklerini açıkladı. Eyleme HDP İl Eş Başkanı Besire Tekgür ve HDP üyeleri, Barış Anneleri, TÖP, Mücadele Birliği, Kaldıraç ve gençlik örgütleri de katılarak destek verdi.

Basın açıklamasını okuyan açıklamasını okuyan Ali Deniz Esen, 5 yıl boyunca Suruç katliamında adaletin sağlanmadığına dikkat çekti.

Ankara, Reina katliamlarında da adaletin sağlanmadığını vurgulayan Esen, Suruç katliamı sanığı Yakup Şahin'in mahkemeye getirilmesini, Abdullah Ömer Arslan'ın tutuklanmasını, İlhami Balı'nın yakalanmasını istedi.

Adalet talebiyle 5 yıl boyunca mücadele yürüttüklerini hatırlatan Esen, şunları söyledi:

"Adalet mücadelemiz önümüzdeki ay 20 Temmuz günü 5. yılını dolduruyor. Suruç Aileleri İnisiyatifi 20 Temmuz'a kadar olan bu sürede bir kampanya çalışması yürüterek Suruç katliamını teşhir edecek, katliam davasında sonuç almak için adalet talebini yükseltecek. Bizler de buradan, Karadeniz'den Aydan Ezgi'nin, Alican'ın, Mert'in, Koray'ın, Cemil Yıldız'ın Uğur Özkan'ın ve tüm düş yolcularının sesi olacağız. Önümüzdeki 1 ay içerisinde 33 düş yolcumuzun adını yaşatmak için anmalar düzenleyecek, herkesi Suruç için adalet herkes için adalet şiarıyla üretmeye çağırarak, ölümsüzlerimizin ve tüm adalet arayışçılarının sesini-sözünü dayanışmayla duyuracağız. Tüm duyarlı kamuoyunu adalet mücadelemizi yükseltmeye çağırıyoruz."

DÜŞ YOLCULARI İÇİN ADALET MÜCADELESİNİ YÜKSELTELİM
ESP Samsun İl Örgütü, parti binasında "Suruç için adalet" talebiyle basın açıklaması yaptı. SYKP, Öğrenci İnisiyatifi, Halkevleri ve HDP'nin de destek verdiği açıklamayı okuyan SKM MYK Üyesi Züleyha Mangan, katliamın üzerinden 59 ay geçmesine rağmen adaletin hâlâ sağlanmadığını hatırlattı. Mangan, "Suruç Aileleri İnisiyatifi ve demokrasi güçleri olarak sesimizin ulaştığı her yerde Suruç için adalet istiyoruz. Adalet mücadelemizin önüne türlü engeller çıkarsalar da adalet talebimizden vazgeçmiyoruz. Bu 5 yıllık süre boyunca anmalar engellenmeye çalışıldı, aileler, yaralılar ve avukatlar tutuklandı. Suruç şehidi Süleyman Aksu'nun mezarına 7 kez saldırı düzenlendi. Mezarlığın çok yakınında karakol olmasına rağmen saldırıların kimin yaptığı sözde açığa çıkarılmadı" şeklinde konuştu.

Mangan, düş yolcuları için tüm duyarlı kamuoyunu adalet mücadelesini yükseltmeye çağırdı.

İSVİÇRE'DE DE KAMPANYA
İsviçre'de de Suruç katliamının 5. yılı dolayısıyla kampanya başlatıldı. Kampanya kapsamında kısa bir video paylaşan Young Struggle üyeleri, bir ay boyunca afiş, pankart ve stantlar açarak, gençlerin Suruç'a ve Kobane'ye niçin gittiklerini anlatacak. Ayrıca toplanacak oyuncakları mülteci kamplarına götürecek.

DERSİM'DE AFİŞ ÇALIŞMASI
Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu da, Dersim'de kampanya kapsamında afiş çalışması yaptı. Kentin çeşitli noktalarına "Suruç için adalet, herkes için adalet-SGDF" talepli Kürtçe ve Türkçe afişler asıldı.