30 Eylül 2024 Pazartesi

'Suruç için adalet, Hasan için adalet, işçiler için adalet'

Pandemi sırasında çalışmak zorunda bırakıldığı için Covid-19'a yakalanarak yaşamını yitiren Hasan Oğuz'un çalıştığı Galataport önünde açıklama yapıldı. Oğuz'un Suruç'ta 33'leri katleden zihniyet tarafından katledildiği belirtilerek, "Suruç için adalet Hasan için adalet" denildi.

Suruç Katliamının 5. yılı dolayısıyla sürdürülen kampanya kapsamında, koronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren inşaat işçisi Hasan Oğuz için Galataport önünde "Suruç için adalet Hasan Oğuz için adalet" şiarıyla açıklama yapıldı. 

İnşaatın bulunduğu sokağı ablukaya alan polis, kitlenin şantiyeye yaklaşmasına engel olmaya çalıştı ama başaramadı. "Suruç için adalet Hasan için adalet" sloganıyla şantiye önüne yürüyüş yapıldı. Eyleme HDP İstanbul İl Örgütü ile DİSK/Limter-İş Sendikası yöneticileri de katıldı. 

İlk konuşmayı SGDF adına Yaren Tuncer yaptı. "Hasan ile 33'lerin katilleri birdir" diyen Tuncer, bu katliamlardan devletin sorumlu olduğunu söyledi. Tuncer, "Devlet korktu onlardan, barbar IŞİD çeteleri korktu çünkü onlar Soma'da her işçi katliamına karşı direnişte yer aldılar. 

Salgında işçilerin kar için çalıştırıldığını kaydeden Tuncer, Hasan Oğuz'un da çalışmak zorunda bırakılarak ölüme gönderilen işçilerden olduğunu hatırlattı. 

Suruç şehitlerinin, işçi sınıfının hakları için de yola çıktıklarını belirten Tuncer, şöyle devam etti: "Suruç için de Hasan için de adalet gelmedi çünkü devlet kendini koruyor, Hasan'ı çalıştıranları koruyor. Ama adalet bizim ellerimizle gelecek. Bunun için sokaklardayız."

HDP İL EŞ BAŞKANI AVCI: YAŞANABİLİR BİR KENT İÇİN SÖZÜMÜZÜ SÖYLÜYORUZ
HDP İl Eşbaşkanı Erdal Avcı, kirli savaş politikasını yürütenlerin 33 düş yolcusunu katlettiğini belirtti ve ekledi: "İstanbul'un betonlaştıran, sermayeye peşkeş çekmek için kendi insanlarını bu inşaatlarda ölüme itenler aynı zihniyettir ve tarihin en büyük insanlık suçunu işlediler. Bu inşaat bittikten sonra hayatlarını veren işçiler buranın kapısından dahi giremeyecek. Bu ülkenin her metre karesinde ortaya çıkan değer bu ülkeye emeği gelen herkesindir. Ulusal değerleri, halkın değerleri bir avuç parababasına peşkeş çekilmemelidir. Er ya da geç bu kirli ticari ilişkiler ortaya çıkacak ama bu şehir yaşanamayacak durumda olacak. Biz buna ortak olmamak için sözümüzü söylüyoruz."

Dev-Güç adına konuşan Bekir Açar, AKP iktidarını Suruç ve Hasan Oğuz'un katledilmesinden tanıdıklarını belirtti, "Hasan için adalet Suruç için adalet, Suruç için adalet Hasan için adalettir. Bunun için mücadele ediyoruz." 

TİLMAŞ: KURTULUŞUMUZ KAPİTALİST SİSTEME KARŞI MÜCADELEDEN GEÇİYOR
HDP Bağcılar Emek Komisyonu'ndan tekstil işçisi Ercan Tilmaş, "Katledilen sınıf kardeşlerimiz için adalet gelmedikçe işçi sınıfına da adalet gelmeyecek" dedi. Kapitalizmin kar hırsıyla Hasan Oğuz'un katledildiğinin altını çizen Tilmaş, "Salgın da hükümet işçiler için yasa çıkardığını söyledi ama bol bol kolonyağı kullanın dedi, ölüme terk etti. Devlet, siyasi iktidar ve desteklediği sermaye Hasan'ın ölümünden sorunludur. Kurtuluşumuz kapitalist sisteme karşı mücadeleden geçiyor. 

Öğrenci Faaliyeti'nden Lizge Biter, adalet talebinin mahkeme solanlarına sığmadığını bu nedenle sokakta, meydanda, kampüste ve her yerde adalet mücadelesini büyüttüklerini belirtti.

Eylem; "Suruç için adalet hasan için adalet", "Suruç için adalet işçiler için adalet", "Yaşasın sınıf dayanışması" sloganlarının atılmasının ardından sona erdi.