23 Eylül 2024 Pazartesi

'Suruç diğer katliamlardan bağımsız değil'

Suruç Aileleri İnisiyatifi, Suruç katliamına "adalet" demek için 43.kez buluştu. Geçtiğimiz haftalarda Suruç davasının görüldüğü hatırlatılan eylemde, Suruç ve diğer katliamlara adalet istendi.
Suruç Aileleri İnisiyatifi, Suruç katliamının aydınlatılması ve sorumluların cezalandırılması talebiyle 43. kez Halitağa Caddesi'nde bir araya geldi. Eylem katliamda hayatını kaybeden 33 Düş Yolcusu için 33 dakika sürdü. Katliamda hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının taşındığı eyleme, SGDF Eşbaşkanı Okan Danacı, ESP MYK Üyesi Deniz Aktaş, ESP İl Başkanı Pınar Türk de destek verdi.
 
Basın metnini okuyan Suruç gazisi Çağla Seven, 43 aydır adalet mücadelesi verdiklerini kaydetti. Seven "12 Şubat'ta Suruç mahkemesinin 8. duruşmasını izlemek için Hilvan'daydık. Önceki 7 duruşmada olduğu gibi 8. duruşmada da avukatlarımızın ve ailelerimizin neredeyse tüm talepleri reddedildi. Saldırıyı gerşekleştiren Abdurrahman Alagöz patlamanın yaşandığı Amara Kültür Merkezi'ne nasıl geldi? Tek başına mıydı yoksa onu oraya birileri mi getirdi? Patlamadan hemen önce duyulan ses ne sesiydi? Bu soruları cevaplarını ancak güvenlik kameralarının çektiği görüntüleri izleyerek verebiliriz" dedi.
 
SURUÇ DİĞER KATLİAMLARDAN BAĞIMSIZ DEĞİL
 
Seven, mahkemenin süreci adaleti sağlamaktan çok uzak olduğunu vurguladı. Bu katliamın tüm yönleri ile aydınlatılmasını isteyen Seven, sözlerini şu biçimde sonlandırdı: "Gerçek sorumlularının cezalandırılmadan davanın kapatılmasını istemiyoruz. Daha önce görülen katliam davalarının ne kadar yüzeysel yapılarak kapatıldığını hepimiz gördük. Ankara katliamı davası sadece birkaç kişiye ceza verilerek kapatıldı. Bu katliamın arkasında nasıl bir örgütlenme olduğu açığa çıkarılmadı. Yine sürmekte olan Reina katliamı davasında 2 yıl aradan sonra ilk defa ifade veren katliam sanığı Maşaripov katliamı kendisinin yapmadığını savundu. Peki aradan geçen 2 yılda Reina katliamını aydınlatmak için neler yapıldı? Hiçbir şey; mahkeme heyeti 2 yıl boyunca katliam sanığının ifade vermesini bekledi. Suruç katliamı da diğer katliamlardan bağımsız değildir. Bu katliamların aydınlatılmasıyla katliamların arkasındaki kirli örgütlenmeyi de açığa çıkaracaktır. Suruç, Ankara, Amed, Reina, Antep düğün katliamı ve Roboski katliamları aydınlatılsın!"