1 Ekim 2024 Salı

Suruç davasında Davutoğlu'nun dinlenmesi talebi reddedildi

33 düş yolcusunun yaşamını yitirdiği Suruç katliamı davasında avukatların, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun dinlenmesi talebi reddedildi. Duruşma, kasım ayına ertelendi.

Urfa'nın Suruç ilçesinde 20 Temmuz 2015'te yeniden inşa çalışmalarında yer almak için Kobanê'ye gitmek için SGDF'nin çağrısıyla Amara Kültür Merkezi'nde bir araya gelen gençlere yönelik IŞİD çetelerinin gerçekleştirdiği ve 33 düş yolcusunun yaşamını yitirdiği katliama ilişkin davanın 15. duruşması görüldü.

Urfa Hapishanesi kampüsünde görülen davanın duruşması geçici bir heyet baktığı ve adli tatil nedeniyle Urfa Adliyesi'nde 5. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda görüldü. Duruşmaya korona salgını nedeniyle yine sadece avukatlar alındı. Duruşmaya Urfa Baro Başkanı Abdullah Öncel, Ezilenlerin Hukuk Bürosu avukatlarından Sezin Uçar ile Serdıl İzol, Veysi Eski ve Metin Özbadem katıldı.

Dava dosyanın tek tutuklu sanığı olan IŞİD'li Yakup Şahin ise, tutuklu olduğu Urfa T Tipi Kapalı Hapishanesi'nden SEGBİS ile duruşmaya katıldı.

EVRAKLAR ÇELİŞKİLİ
Duruşmada savunma yapan Suruç aileleri avukatlarından Serdıl İzol, geçmiş celsede verilen ara kararların yerine getirilmesini ve eksik hususların giderilmesini talep etti. İzol, "Ankara Gar katliamı dosyasına gelen evraklarla Suruç katliama davası dosyasına gelen evraklar çelişkilidir. Oraya yazılanlar farklı buraya yazılanlar farklı. İlhami Balı ile Deniz Büyükçelibi'nin Ankara Gar katliamında dava dosyasının araştırma tutanaklarında Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) kampında olduğu belirtiliyor. Ancak buraya ikametgâh kayıtlarında birinin Nizip'te, diğerinin Hatay'da ikamet ettiği belirtiliyor. Kayıtlar arasında çelişkiler var. Bu evrakların aslını talep ediyoruz" dedi.

SANIK ŞAHİN: MAHKEME SALONUNA GELSEM DE SORULARA YANIT VERMEM
Avukatların taleplerini alan mahkeme heyeti, IŞİD'li sanık Yakup Şahin'e söz verdi. Sanık Şahin, "Ben mahkeme salonuna gelsem de bunların (avukatların) sorularına cevap vermem. Bunlar adalet aramıyor" dedi. Şahin'in rahatlığı dikkat çekti.

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, Ankara Gar katliamı dosyasından gelen evrakların aslının istenmesi, İmam Abdullah Ömer Aslan hakkındaki dosyanın akıbetinin sorulması, patlama anına ilişkin kayıp olan 5 saatlik görüntülerin kaybının nerede olduğuna dair verilen kararın takibi, firari sanıklar İlhami Balı ve Deniz Büyükçelebi hakkında çıkartılan kırmızı bülten kararına "patlayıcı madde bulundurma" bilgisinin eklenmesi ve yine sanık Yakup Şahin'in mahkeme salonuna getirilmesi yönündeki taleplerin mahkemenin asıl heyeti tarafından ara celsede değerlendirmesine karar verdi.

DAVUTOĞLU'NUN DİNLENMESİ TALEBİ REDDEDİLDİ
Heyet, avukatların dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun dinlenmesi, saldırı ile ilgili "tanık" olarak ifadesi alınan imam Abdullah Ömer Aslan'a dair soruşturma dosyasının, dava dosyası ile birleştirilmesi yönündeki talepleri ise reddetti.

Bir sonraki duruşma 16 Kasım'a ertelendi.