7 Ekim 2024 Pazartesi

Suruç anması sonrası İstanbul'da polis saldırısı

Suruç katliamının 6. yılında Kadıköy Halitağa'da yapılan anma eyleminin ardından Süreyya Operası'na yürümek isteyen gençlik örgütlerine polis saldırdı. Gençler, "Katil devlet hesap verecek", "Suruç için adalet, herkes için adalet" sloganlarıyla yanıt verdi.

Suruç katliamının 6. yılında adalet talebiyle İstanbul'da yapılan eyleme polis saldırdı. Kadıköy Halitağa Caddesi'nde yapılan adalet buluşmasının ardından Gençlik Örgütleri Süreyya Operası'na yürüyüş başlattı. Polisin kurduğu ilk barikatı aşan Gençlik Örgütleri ikinci barikatta durduruldu. 

Polis yürüyüşe izin vermeyeceklerini söylerken, kitle "Katil devlet hesap verecek" sloganıyla yanıt verdi. Kitleye plastik mermilerle saldıran polis, kalkanlarla oturma eyleminin yapıldığı alana sürdü. Burada kitleyi çembere alan polis işkence yaparak gözaltına aldı. Ters kelepçe takılarak işkenceyle gözaltına alınan gençler, "Suruç için adalet, herkes için adalet", "Katil devlet hesap verecek" sloganlarını attı.

Polis saldırısının ardından kitlenin bir kısmı HDP Kadıköy İlçe binasına girerken, polis burada da plastik mermilerle saldırı gerçekleştirdi. Polis HDP binasının bulunduğu hanın camlarını da kırdı.

Polisin işkenceli gözaltısını görüntüleyen gazeteciler de saldırıya uğradı. Gazetecilerin çekim yapmasını engelleyemeyen polis, gazetecilerin kameraları ve cep telefonlarını alarak yere attı, kırdı. Polisin plastik mermili saldırısında gazeteciler Emre Orman, Fatoş Erdoğan ve Yasin Akgül de yaralandı. Erdoğan ve Akgül arkadaşları tarafından hastaneye kaldırıldı.

Polisin işkenceli gözaltısına Suruç aileleri de tepki gösterdi. Ailelere de saldıran polis Suruç katliamında yaşamını yitiren Nazegül Boyraz'ın kızı Yasemin Boyraz'ı gözaltına almaya çalıştı.

HDP'li milletvekillerine de saldıran polis, gözaltına aldığı kişilere araç içinde de işkenceye devam etti.

GENÇLİK ÖRGÜTLERİ KADIKÖY SOKAKLARINDA EYLEMDE
Polis saldırısının ardından Moda Migros önünde buluşan Gençlik Örgütleri, Suruç şehitlerinin fotoğraflarının yer  aldığı, "Suruç için adalet, herkes için adalet" yazılı pankartla Mehmet Ayvalıtaş Parkı'na doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüş sırasında halka yönelik yapılan konuşmalarda, Suruç katliamının MİT-IŞİD ortaklığı ile gerçekleştiği vurgulandı. Yürüyüşe yönelik işkenceli polis saldırısına tepki gösterilen konuşmada, "Şaşırmadık. Çünkü Deniz Poyraz'ın katiline 'abicim' diyerek sarılan polis Suruç'ta önlem almazken, yaralılara biber gazı sıkmakla meşguldü" denildi.

Yürüyüş Mehmet Ayvalıtaş Parkı'nda sona ererken, Gençlik Örgütleri polisleri işaret ederek katliamın failleri olduğunu vurguladı.

Gençlerin etrafı bir kez daha polis kalkanlarıyla sarıldı, bir kişi nefes alamadığı için baygınlık geçirdi. Polis, işkenceli gözaltı saldırısına burada da devam etti. Çok sayıda kişi gözaltına alındı. Gençler işkenceye, "Katil devlet hesap verecek", "Suruç'un hesabı sorulacak" sloganlarıyla yanıt verdi.