30 Eylül 2024 Pazartesi

Suruç aileleri ve gazilerinden Davutoğlu'na suç duyurusu

Suruç aileleri ve yaralıları İstanbul ve Adana'da, "Defterler açılırsa birçok insan, insan yüzüne çıkamaz" diyen katliamın yaşandığı dönemde Başbakan olduğu için sorumluluğu bulunan Ahmet Davutoğlu hakkında suç duyurusunda bulundu.

Suruç Aileleri İnisiyatifi ve yaralıları, Suruç katliamında sorumluluğu olan dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu hakkında suç duyurusunda bulundu. 

Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde yapılan açıklamaya ESP İstanbul İl Eşbaşkanı Hüseyin İldan ve Suruç davası avukatlarından Taylan Savran da katıldı. 

Açıklama yapan Suruç gazisi Çağla Seven, Suruç katliamının bu toprakların en büyük katliamlarından olduğunu söyledi. 33 kişinin yaşamını yitirdiğini, yüzü aşkın kişinin de yaralandığını hatırlatan Seven, "Bu insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur" dedi. 

Dönemin Başbakanı olan Davutoğlu'nun katliamdan sorumlu olduğunu hatırlatan Seven, şunları söyledi: "Siyasi konjoktörde katliamı kendi manevraları için kullanan bu kişi o dönemde yaşanan her şeyden sorumludur ve bunun hesabını vermek zorundadır. 

"Kendisi IŞİD çete üyeleri için 'bir kaç öfkeli genç' demekten, katliam yaşandıktan sonra da 'canlı bombalar eylem yapmadan yakalayamıyoruz' demiştir. Hatta, 'bombalar patladıkça oylar artıyor' demekten de ayrıca suçludur ve bu halka hesap vermek zorundadır."

'BİZ GÜNAH ÇIKARMANIZI DEĞİL, HESAP VERMENİZİ İSTİYORUZ'
Davutoğlu'nun en son geçen hafta yaptığı basın toplantısında, konuyla ilgili sorulan bir soruya "Günah çıkarmak İslam dininde yoktur" yanıtını verdiğini hatırlatan Seven, "Biz kimseden günah çıkarmasını istemiyoruz, hesap vermenizi istiyoruz. Biz dönemin başbakanından, memuruna kadar Suruç katliamından sorumluluğu ve payı olan, sonraki katliamları önlemeyen herkesin hesap vermesini ve bu halka karşı sorumluluğunu yerine getirmesini istiyoruz" dedi.

'SORUMLULUĞU OLAN HERKES BİLDİKLERİNİ AÇIKLAMAK ZORUNDA'
Dönemin Suruç İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Yapılıal hakkında "görevi ihmal ve kötü kullanma" suçundan açılan davada 7.500 TL para cezası verildiğini ve bunun 12 taksite bölündüğünü de anımsatan Seven, "Bu sorumluluktan kimse kurtulamaz. Bu katliam toplumsal dönüşümü, bütün insanlığı hedef alan bir katliamdır. IŞİD'le olan ilişkilerini de, istihbarat olmasına rağmen katliamın neden ve nasıl engellemediklerini, sonrasında yaşanan katliamları neden engellemediklerini de, tüm bildiklerini de açıklamak zorundalar."

AVUKAT SAVRAN: DAVUTOĞLU BİLDİKLERİNİ ANLATMALI
Suruç dosyası avukatlarından Taylan Savran, Suruç katliamının insanlığa karşı işlenen bir suç olduğunu belirtti ve sürecin başından beri "Suruç için adalet" diyen avukatlar olarak etkin soruşturma yapılması için mücadele ettiklerini kaydetti. 

Davutoğlu'nun yaptığı açıklamayı hatırlatan Savran, şöyle devam etti: "Suruç katliamında gerçek anlamda soruşturma yapılsaydı, sorumlular ortaya çıkarılsaydı, Ankara katliamı yaşanmazdı. Siyaseten kendisine bugünlerde farklı bir yol çizen Ahmet Davutoğlu geçtiğimiz yıl yaptığı konuşmada "O dönemi anlatırsam kimse, kimsenin yüzüne bakamaz" demişti. Davutoğlu olan bitenden haberi olduğunu, sorumlu olduğunu açıklamış oldu."

Suruç aileleri ve yaralıları, açıklamanın ardından İstanbul Adliyesi'ne giderek, Davutoğlu hakkında suç duyurusunda bulundu.

ADANA
Suruç gazileri Sabahattin Pişkinbaş, Turhan Demirdağ ve Ali İhsan Özcan, Adana Adliyesi'ne giderek Davutoğlu hakkında suç duyurusuna bulundu.