23 Eylül 2024 Pazartesi

Suriye'den İdlib açıklaması: Suriye dünkü Suriye değil

Suriye ordusu ile TSK arasında yaşanan çatışmada 8 TSK askerinin hayatını kaybetmesine ilişkin açıklama yapan Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikdad, Türkiye'nin Soçi ve Astana mutabakatlarını ihlal ettiğini belirtti.

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad, İdlib'de Suriye ordusu ile TSK arasında yaşanan çatışmada TSK 8 askerinin hayatını kaybetmesine ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye'yi garantör ülkelerin krizi sonlandırmak için anlaştığı Astana ve Soçi mutabakatlarını ihlal etmekle suçladı.

Suriye'de yayın yapan El-Vatan gazetesine konuşan Mikdad, Türkiye'nin Suriye'deki varlığına ilişkin, "Adana Mutabakatı'nın ihlal edilmesini kınıyoruz. Türkiye, Suriye topraklarını bu şekilde işgal etmesine izin vermeyen bu mutabakatı önemsemiyor" dedi.

"Suriye dünkü Suriye değil" ifadelerini kullanan Mikdad, Suriye ordusunun ülke topraklarını "teröristlerden ve düşman işgalinden” kurtarmak için çalışmalarına devam edeceğini vurguladı.

Türkiye'nin Suriye krizine yönelik çözüm çabalarına kulak asmadığını kaydeden Mikdad şunları belirtti: "Uluslararası hukuk hiçbir ülkenin başka bir ülkeye saldırmasına, işgaline, sömürgeci faaliyetler yapmasına, tecride, Türk bayrağı asılıp Türk okulu açılmasına izin vermiyor."

Suriye'deki çetelerin Türkiye ile koordineli çalıştığını belirten Mikdad, Ankara'dan bu uygulamaya son vermesini istedi.