22 Eylül 2024 Pazar

'Süleyman Ahmet serbest bırakılsın'

KDP tarafından Sêmelka sınır kapısından gözaltına alındığı halde kabul edilmeyen Rojnews editörü Süleyman Ahmet'in serbest bırakılması için çok sayıda gazeteci, avukat bir imza metni yayınlandı. Yayınlanan imza metninde KDP tarafından gazetecilere yapılan baskılara dikkat çekildi. Süleyman Ahmet'in serbest bırakılması çağrısı yapıldı.

KDP Asayişi tarafından Rojava-Güney Kürdistan sınır kapısı Sêmelka Sınır Kapısından gözaltına alınan ve gözaltında olduğu kabul edilmeyen Rojnews editörü Süleyman Ahmet'in özgürlüğü için ortak bir metin yayınlandı.
 
Çok sayıda gazeteci, eğitimci, aktivist, avukatın imza verdiği açıklamada Süleyman Ahmet'in can güvenliğinden kaygılı oldukları belirtildi. Bir an önce serbest bırakılması çağrısı yapıldı.

Yayınlanan açıklama metni şöyle:
 
"Duhok asayişi tarafından gözaltına alınan Rojnews editörü gazeteci Süleyman Ahmet'ten, 2 ayı aşkın bir süredir haber alınamamaktadır.

Süleyman Ahmet için gerçekleştirilen çağrılara herhangi bir yanıt verilmemiş, avukatların sayısız görüşme başvurusundan bir sonuç alınamamıştır.

Hala Süleyman Ahmet'e ilişkin bir bilgi edinemeyen avukatları kendisinin gözaltına alınmasına gerekçe gösterilen dosyaya da ulaşamamıştır.

Gazeteci, eğitimci, aktivist, avukat, özgürlük yanlısı olan bizler Süleyman Ahmet'in karşı karşıya kaldığı suçlamaların gazeteci Şêrwan Şêrwanî'ye karşı geliştirilen senaryonun bir tekrarı olduğunu düşüncesindeyiz."

Süleyman Ahmet, temelsiz, hukuk dışı suçlamalarla cezalandırılmak istenmektedir.

Başta gazeteciler olmak üzere ulusal ve uluslararası alanda özgürlükten yana olan tüm kurum ve şahsiyetlerin görevi iktidarın gazetecilere yönelik geliştirdiği bu hukuk dışı yaptırımlara karşı çıkmaktır.

Bu hukuksuz uygulamalar Kurdistan bölgesinin geleceğini karanlık bir sürece yöneltmektedir.

Süleyman Ahmet suçsuzdur! Süleyman Ahmet gazeteci olduğu için kaçırılarak gözaltına alınmıştır. Süleyman Ahmet'in can güvenliğinden Duhok Asayişi ve Kurdistan bölgesi hükümeti sorumludur.Süleyman Ahmet derhal serbest bırakılmalıdır."

İmza veren kişiler ise şöyle; 
Afat Baz, Ahmet Pelda, Ahmet Yücedağ, Alî Guler, Ali Halîloglu, Alî Şînoyî, Amed Dicle, Arîn Rojhilat, Arnesto Îbo, Arzu Demir, Aslan Aslan, Barış Boyraz, Barzan Şasûwar, Bedran Dere, Berîvan Eminoğlu, Berîvan Mihemed, Berîvan Tintaş, Bilal Dersim, Bozo Gûndî, Cahit Mervan, Cano Hasan, Cihan Özgür, Cûdî Khello, Çiya Mistafa, Deniz Babir, Deniz İke, Devrim Gündüz, Dicle Awaz, Diljîn Dînç, Doğan Barış Abbasoğlu, Ejder Şêxo, Emrullah Boztaş, Erdal Er, Erdoğan Sürgeç, Erdogan Zamûr, Êriş Qoser, Farûk Sakik, Fatma Gulçiçek, Fehim Işık, Fenya Îgrek, Ferhat Çelik, Firaz Baran, Geşbûn Kara, Gulan Akrawî, Güneş Erzurumluoğlu, Hakan Türkmen, Hamdîn Bayat, Handren Hawrami, Hasîb Yildiz, Hatice Çoban, Hayri Kızıler, Hesen Qazî, Heval Arslan, Huseyîn Dag, Îsa Bûlût, İsmet Kayhan, İzzet Akcin, Kamer Soylemez, Karzan Elî Osman, Kendal Cûdî, Kendal Mîdyad Urun, Latif Paşahan, Lokman Coşkûn, Loqman Guldive, Mahir Üzmez, Mariam Sanarê, Mazlûm Dîkmen, Meltem Oktay, Mervan Dundar, Metin Yildirim, Muhammet Kaya, Nadiye Gürbüz, Nazli Dûman, Necati Abay, Nesrîn Ergîn, Nurdoğan Aydoğan, Nuri Akman, Özgür Pazarcık, Ramazan Ölçen, Ridvan Döner, Ridvan Yagizay, Riza Barût, Rêşad Sorgul, Roni Eylem, Sabahattîn Gultekîn, Salih Hajî, Saman Naqshbandi, Sefkan Kobanê, Selah Xidir, Selahattin Işıldak, Selman Aslan, Sercan Aydın, Serkan Demirel, Seval Balcı, Silêman Çeleb, Sozdar Dersim, Sûna Tûnç, Tahir Kara, Tuğba Hezer, Xeyrî Çelîk, Yusuf Cebe, Zêdan Şaqûlî, Zerdeşt Elî.