23 Eylül 2024 Pazartesi

Süleyman Ahmet için ortak açıklama

Kendisinden 42 gündür haber alınamayan Rojnews Arapça Servisi Editörü Süleyman Ahmet için açıklama yapan 212 şahsiyet ve kurum, "Süleyman Ahmet gazeteci olduğu için gözaltına alınmış ve kaçırılmıştır. Süleyman Ahmet'in can güvenliğinden Duhok Asayişi ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti sorumludur. Süleyman Ahmet derhal özgürlüğüne kavuşturulmalı ve serbest bırakılmalıdır" dedi.

KDP tarafından kaçırılan ve kendisinden 42 gündür hiçbir haber alınamayan Süleyman Ahmed için Federe Kürdistan Bölgesi'ndeki 212 şahsiyet ve kurumdan ortak çağrı yapıldı.

Yeni Yaşam'ın haberine göre, Rojnews'in Arapça Servisi Editörü Süleyman Ahmet, 1 Ekim günü ailesini ziyaret etmek amacıyla gittiği Kuzey ve Doğu Suriye'nin Halep kentinden, 25 Ekim günü Federe Kürdistan Bölgesi'ne dönerken Sêmalka sınır kapısında KDP güçleri tarafından kaçırıldı. Süleyman Ahmed'den 42 gündür haber alınamıyor.

Süleyman Ahmed'in özgürlüğü için Federe Kürdistan Bölgesi'ndeki 212 kurum ve şahsiyet ortak bir açıklamaya imza attı. Katılımcılar arasında Irak Seçim Komisyonu eski üyesi Seîd Kakeyî, Irak Kominist Parti Sekreteri Raê Fehmî ve Gönüllü Peşmerge Komutanı Xazî Feysel'inde bulunduğu Federe Kürdistan Bölgesindeki tanınan gazeteci, siyasetçi, aktivist ve insan hakları savunucuları yer alıyor.

212 kurum ve şahsiyet adına yapılan açıklamanın metninde şu ifadelere yer verildi: "Duhok Asayişi tarafından bir ayı aşkın bir süre önce gözaltına alınan Rojnews editörlerinden Süleyman Ahmet'ten haber alınamamaktadır ve kendisi kayıptır. Süleyman Ahmet için geçtiğimiz bir ay içerisinde geliştirilen tüm özgürlük kampanyaları ve avukatların 10'u aşkın görüşme başvurusuna rağmen hiçbir sonuç alınamamış, Duhok Asayişi avukatların Süleyman Ahmet'i görmesini engellemiştir. Avukatlar hala Süleyman Ahmet'le bir bağ kuramamış ve kendisinin gözaltına alınmasına gerekçe gösterilen dosyaya ulaşamamıştır.

"Gazeteci, eğitimci, aktivist, avukat, özgürlük yanlısı olan bizler Süleyman Ahmet'in maruz kaldığı suçlamaların Gazeteci Şêrwan Şêrwanî'ye karşı geliştirilen senaryonun bir tekrarı olduğunu düşünüyoruz. Süleyman Ahmet, temelsiz suçlamalarla cezalandırılmak istenmektedir. Tüm gazeteci, özgürlük yanlısı, uluslasal ve uluslararası tüm kurum ve şahsiyetlerin görevi yaşananlara ve iktidarın gazetecilere yönelik geliştirdiği bu yaptırımlara karşı gelmektir. Yaşananlar Kürdistan Bölgesi'nin geleceğini karanlık bir sürece yöneltmektedir. Süleyman Ahmet suçsuzdur! Süleyman Ahmet gazeteci olduğu için gözaltına alınmış ve kaçırılmıştır. Süleyman Ahmet'in can güvenliğinden Duhok Asayişi ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti sorumludur. Süleyman Ahmet derhal özgürlüğüne kavuşturulmalı ve serbest bırakılmalıdır."