23 Eylül 2024 Pazartesi

Sude Çağlar tahliye edildi

7 aydır tecrit koşullarında tutsak edilen ÖGK Merkezi Koordinasyon üyesi Sude Çağlar, katıldığı eylem ve etkinlikleri, yürüttüğü mücadeleyi savundu. Mahkeme Çağlar'ın tahliyesine karar verdi.

Özgür Genç Kadın (ÖGK) Merkezi Koordinasyon üyesi Sude Çağlar, ilk kez hakim karşısına çıktı. 30 Nisan sabahı evine düzenlenen baskınla gözaltına alınan Çağlar, serbest bırakılmış ancak savcının itirazı üzerine yeniden gözaltına alınarak tutuklanmıştı.

7 aydır Eskişehir L Tipi Hapishanesinde tutulan Çağlar, tecrit işkencesinde tutuluyor. Arkadaş görüş, telefon, spor hakkı gasp edilen Çağlar'a kitap, yayın, mektupları verilmediği gibi eğitim hakkı da engelleniyor.

DOSTLARI VE YOLDAŞI ÇAĞLAR'I YALNIZ BIRAKMADI
Eskişehir Adliyesinde ilk kez hakım karşısına çıkan Çağlar'ı yoldaşları ve birlikte mücadele yürüttüğü dostları yalnız bırakmadı. ESP, SGDF, ÖGK üyelerinin yanı sıra gençlik örgütleri ve çok sayıda demokratik kitle örgütü temsilcilerinin izlediği duruşmada Çağlar da hazır bulundu.

MAHKEME POLİS ABLUKASINDA
Öte yandan polis ve jandarma mahkeme salonunu ablukaya alırken, çok sayıda siyasi polis de salonda konuşlandı.

'GENÇ BİR KADIN OLARAK EYLEMLERE KATILDIM'
Söz alan Çağlar, savunmasına kendisini yalnız bırakmayanlara teşekkür ederek başladı. ÖGK üyesi olduğunu hatırlatan Çağlar, ÖGK'nın erkek şiddetine, kadın cinayetlerine karşı mücadele eden bir yapı olduğunu vurguladı. "Onur Yürüyüşü'nden yargılanıyorum. Ali İsmail Korkmaz anması, Maraş Katliamı anması, Pınar Gültekin için basın açıklamasına katıldığım için yargılanıyorum" diyen Çağlar, genç bir kadın olarak bu katliamlarda ve kadın cinayetinde yitirdiği kişiler için adalet istemek için eylemlere katıldığının altını çizdi ve eylemlerin meşruluğunu savundu.

'AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET KOŞULLARINDAYIM'
Çağlar, son olarak şunları söyledi: "Telegram gruplarına üye olduğum için yargılanıyorum. Burada etkinlerimizi paylaşıyoruz. Polen Gençlik Kültür Evi, Suruç Katliamında yitirdiğimiz Polen Ünlü adına açılmış bir kültür evi. Bu açılışa çok sayıda kişi katıldı. Polen'in ailesi de dahil. 7 aydır tutukluyum. Daha önce serbest bırakıldım, bir gün arayla tekrar tutuklandım ve aylardır tecrit halindeyim. Görüşüm yok, havalandırmaya çıkma saatlerim kasıtlı, mektuplarım verilmiyor, ağırlaştırılmış müebbet koşullarındayım."

Çağlar'ın savunmasının ardından avukatı söz aldı.

Savcı, Çağlar'ın tutukluluğun devamıın istedi. Aranın ardından mahkeme Çağlar'ın tahliyesine karar verdi.