22 Eylül 2024 Pazar

Stuttgart'ta kadınlar katledilen Alye Shojaye'nin davasına katıldı

Stuttgart'ta sokak ortasında katledilen Afganistanlı Alye Shojaye'nin davası görüldü. AKD üyeleri, açıklama yaptı, duruşmayı takip etti. Duruşmada, susma hakkını kullanan Alye'nin katiline kadınlar tepki gösterdi. 

Almanya'da 19 Haziran 2020'de kocasından ayrılmak istediği için sokak ortasında katledilen Alye Shojave'nin katledilmesine ilişkin davanın ilk duruşması görüldü. Avrupa Kadın Dayanışması (AKD) bileşenleri, Stuttgart'ta görülen duruşma öncesinde açıklama yaptı. 

Açıklama öncesinde katledilen kadınların anısına saygı duruşu yapıldı. AKD adına yapılan açıklamada, Alye Shojaye'nin, Stuttgart Nordbahnhof'ta, boşanmak istediği kocası tarafından sokak ortasında katledildiği hatırlatıldı. Shojaye'nin Afganistan'dan gelen mülteci bir kadın olduğu ifade edilerek, "Biz kadınları pandemi değil, her gün maruz kaldığımız ataerkil şiddet öldürüyor" denildi.

Pandeminin ekonomik krizi derinleştirdiği bahanesiyle sığınma evlerinin kapatıldığı, diğer taraftan ise şirketlerin devlet yardımı ile finanse edildiği vurgulandı. Mahkemelerde kadın katillerine verilen cezaların, vergi kaçakçılarına verilen cezalardan daha az olduğu söylenen açıklamada, katillerin "iyi hal indirimi" ile ödüllendirildiği söylendi. Kadınlar, "Artık bu ataerkil şiddeti kabul etmiyoruz ve tüm kadınları  Alye Shojaye'yi sahiplenmeye çağırıyoruz" denildi. Kadınlar açıklamanın ardından duruşmaya geçti.

Duruşmaya, Alye'nin kızının ve oğlu da katıldı.

İddianamenin okunmasının ardından, savunma yapması gereken Alye'nin katili susma hakkını kullanarak savunma yapmak istemedi. Mahkeme, duruşmayı 22 Aralık'a erteledi.

Alye'nin ailesi ve kadınlar, katilin tavrına tepki gösterdi ve sloganlarla salondan çıktı.