1 Ekim 2024 Salı

Soylu zihniyetini belli etti

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, uzman çavuş Musa Orhan'ın, İ.E.'ye tecavüz ölümüne neden olmasından değil, olaya gösterilen tepkiden rahatsız olduğunu açıkladı. Soylu, tepkilerin "HDP milletvekilinin yaptıklarının üstünü örtmek" amacıyla gösterildiğini savundu.

Batman'da alıkoyduğu 18 yaşındaki İ.E.'ye tecavüz ederek intihara sürükleyen Uzman Çavuş Musa Orhan, kamuoyunun tepkisi üzerine dün tutuklandı.

İntihar girişiminde bulunmadan önce yaşadıklarını kaleme aldığı mektupta anlatan genç kadının ailesinin şikayeti üzerine gözaltına alınan uzman çavuş, Adli Tıp Kurumu muayenesinde İ.E.'nin tecavüze uğradığı tespit edilmesine rağmen ifadesi alınıp serbest bırakılmıştı. 
 
Olayın üzerinden bir ayı aşkın zaman geçmesine rağmen dokunulmayan uzman çavuş, İ.E.'nin yaşamını yitirmesinin ardından sosyal medyada yüz binlerce kişinin gösterdiği tepki sonucunda tutuklandı.
 
Bugüne kadar sessiz kalan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise, ilk kez konuştu. Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan'a konuşan Soylu, Orhan'ın savundu, bir askerin böylesi bir olaya karşıması yerine olayın gündeme getirilmesinden rahatsız olduğunu gösterdi.
 
Soylu, olaya dair "Elbette bu olayın bazı çevreler tarafından sürekli gündeme getirilmesinin temel nedeni HDP milletvekilinin ve diğer PKK'lıların yaptıklarının üstünü örtmektir. Tecavüze de şiddete de zerre kadar prim vermeyiz. Her ikisine de tabii ki hayır!" dedi.
 
Öte yandan Jandarma Genel Komutanlığı da, uzman çavuş Musa Orhan hakkında yazılı açıklama yaptı.
 
Açıklamada Musa Orhan hakkındaki Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan adli sürecin devam ettiği, Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesinin 19 Ağustos 2020 tarih ve 2020/229 sayılı kararı ile tutuklandığı belirtilerek Siirt Valiliğinin 16 Temmuz 2020 tarihli oluru ile idari soruşturma kapsamında görevden uzaklaştırıldığı, Devlet Memurluğundan Çıkarma" cezası verilmesi istemiyle 10 Temmuz 2020 tarihinde başlatılan disiplin soruşturması tamamlanarak Jandarma Genel Komutanlığı Yüksek Disiplin Kuruluna gönderildiği kaydedildi.