25 Eylül 2024 Çarşamba

Sosyolog Saçılık: Yok olması gereken bizim hayatlarımız değil intiharın kendisidir

Fatih'te dört kardeşin siyanür içerek intihar etmesinin ardından, Antalya'da da bir aile hayatlarına son verdi. Sosyolog Veli Saçılık, siyasi iktidarın intiharı tekillikten toplumsal hale getirdiğini belirtti. Çaresizliğe karşı örgütlenmeye çağrı yapan Saçılık, "Örgütlü insanlar kendilerini yalnız değil güçlü hissederler. Yok olması gereken bizim hayatlarımız değil, bunu yaratan iktidardır" dedi.

Fatih'te dört kardeş yaşadıkları ekonomik zorluklar nedeniyle intihar ederken, benzer bir haber de Antalya'dan geldi. 9 aydır işsiz olan Selim Şimşek "Herkesten özür diliyorum ama artık yapacak bir şeyim yok. Hayatımıza son veriyoruz" mektubuyla iki çocuğu ve eşiyle hayatını sonlandırdı.

'BU TİP DÖNEMLER DEVRİMLE TAÇLANDIRILMAZSA ÇÜRÜYECEKTİR'
Yaşanan olayları ETHA'ya değerlendiren KHK'yla işten atılan sosyolog Veli Saçılık, AKP'nin toplumun yapısı ile kimyasını mahvetmiş olduğuna dikkat çekti, devrimcilere çok iş düştüğünü vurguladı. Saçılık şöyle konuştu: "Bu yaşananlar üzerine biz devrimcilere çok iş düşüyor. Lenin'in şu sözünü hatırlayalım: Eğer bu tip dönemler devrimle taçlandırılmazsa toplum çürüyecektir. Çürümeye izin vermememizin yanı sıra, toplumun kendini ifade edebilecek kanalları açmasında öncülük sağlamamız gerekiyor. Bu kadar çok acı yaşanırken hem acılara son vermemiz hem de acının gerçek kaynağına yönelik öfkeyi örgütleyecek bir tutum içerisinde olmamız bir görevdir."

'TEK İLAÇ TIKANAN KANALLARI MUHALEFETİN TEKRAR AÇMASIDIR'
"AKP eskiden sadece devletin parasını çalarken şimdi ülkenin her şeyini çalıyor" yorumunda bulunan Saçılık şunları söyledi: "Zamanında biri biz ihraçlar hakkında 'ağaç kökü yesinler' denmişti. Şimdi bu sadece ihraçlar için denmiyor, bütün toplumun tabanına yayılıyor. AKP insanların onuruyla oynayan politika izliyor ve bunu kaldıramayıp maalesef insanlar hayatlarına son veriyorlar. Bu durumu tasnif etmeyiz ama şunu kabul etmek gerek, yaşanan olaylar siyasi sistemin yarattığı silsilelerdir. Bunun tek ilacı toplumun kendini anlatması yönünde tıkanan yolları muhalefetin tekrar açmasıdır. Yok olması gereken bizim hayatlarımız değil, bunu yaratan iktidardır."

'BASKICI TOPLUMLARDA YAŞAYAN İNSANLARIN İNTİHAR ORANLARI YÜKSEK'
Sosyolojinin kurucularından Emile Durkheim'in bu durumu "Anomi" olarak tanımladığını söyleyen Saçılık, "Anomi demek, ekonomik sıkıntıların yanında toplumsal algıların bozulmasıyla insanların ruh halindeki değişimleri tanımlıyor. En basit örneği, baskıcı bir toplumda yaşayan insanların intihar oranlarının yüksek olduğunun gözlenebilmesi. Bu sıkıntıları sarmanın en iyi yolu toplumun birbiriyle kopan bağını iyileştirmek ve devrimci bir şekilde dönüştürmektir" cümlelerini kullandı.

'ÖRGÜTLÜ İNSANLAR KENDİLERİNİ YALNIZ DEĞİL GÜÇLÜ HİSSEDER'
"Yaranın tekrar açılmamasını sağlamanın en iyi yolu da örgütlü bir toplumdur" diyen Saçılık, "Örgütlü insanlar kendilerini yalnız değil güçlü hisseder" dedi ve ekledi: "Güçlü hissettikleri zamanda çözümü intiharda değil mücadele ve karşı koyuşta ararlar. Artık intiharlar görmek istemiyorum, örgütlü bir toplum ve AKP'ye ihtar veren insanların gücünü görmek istiyorum."