1 Ekim 2024 Salı

Sosyo Politik: Sağlıkçılar açıklanan verileri gerçekçi bulmuyor

Sosyo Politik Saha Araştırma Merkezi'nin araştırmasına katılan Diyarbakır'daki sağlık çalışanlarının yüzde 85'i sağlık personelleri için alınan önlemleri yeterli, yüzde 98'i ise açıklanan vaka ve ölüm sayılarını gerçekçi bulmuyor.

Sosyo Politik Saha Araştırma Merkezi,  pandemi sürecinde Diyarbakır'da sağlık çalışanlarının görüşlerini ve süreç hakkındaki eğilimlerini tespit etmek üzere hazırladığı "Diyarbakır'da Görev Yapan Sağlık Personellerinin Pandemi Sürecinden Etkilenimleri Ve Önerileri Saha Çalışma Raporu" kamuoyu ile paylaşıldı.

Rapor için 26-30 Ağustos tarihleri arasında Diyarbakır'da görev yapan 203 sağlık personelleriyle online olarak görüşüldü.

Rapordan öne çıkanlar şöyle:

Diyarbakır'daki sağlık çalışanlarının yüzde 85'i sağlık personelleri için alınan önlemleri yeterli bulmuyor, yüzde 98'i ise açıklanan vaka ve ölüm sayılarını gerçekçi bulmuyor.
Bu sürecin doğru ve sağlıklı yönetilip yönetilmediği noktasında sağlık çalışanlarının fikirleri sorduğunda, araştırma grubunun yüzde 81,3 gibi büyük bir çoğunluğu "hayır" yanıtını verdi, sadece yüzde 1'lik bir kesim bu soruya "evet" yanıtını verdi.
Sağlık çalışanları için alınan önlemleri yeterli buluyor musunuz? Sorusuna sadece yüzde 0,5'lik bir kesimi "evet" yanıtını vermişken; yüzde 85,7'si "hayır" yüzde 13,8'i ise "kısmen" yanıtlarını verdi.
Salgının kontrol altına alınabilmesi için izlenen yol ve alınan önlemleri yeterli buluyor muşunuz? Sorusuna görüşmecilerin yüzde 86,2'si "hayır" derken yüzde 13,8'si "kısmen" yanıtını verdi. Bu soruya hiçbir görüşmeci "evet" yanıtını vermedi.
Çalıştığınız kurumda kendinizi güvende hissediyor musunuz? Araştırma grubunun yüzde 92,6 gibi büyük bir çoğunluğu çalıştığı kurumda kendini güvende hissetmezken; sadece yüzde 0,5'lik bir kesim kendini çalıştığı yerde güvende hissettiğini belirtti.
Pandemi sürecinde artan iş yükünün üzerinizde fiziksel ve ruhsal bir baskı oluşturduğunu düşünüyor musunuz? Sorusuna araştırma grubunun yüzde 92,6'sı artan iş yükünün fiziksel ve ruhsal bir baskı oluşturduğunu belirmişken yüzde 4,4'ü "hayır" yüzde 3'ü ise "kısmen" yanıtlarını vermişlerdir.
Bu süre zarfında istifa etmeyi hiç düşündünüz mü? Sorusuna katılımcıların yüzde 61,1'i "evet", yüzde 38,9'u "hayır" yanıtını verdi. Sağlık çalışanlarının yarından fazlası bu süreçte istifa etmeyi düşündüklerini ifade etti.
Çalıştığınız kurumda sağlık personelleri için Covid-19 testleri yapılıyor mu? Yüksek riskli olarak bu süreci sürdüren sağlık personellerinin yarısından fazlasının çalıştığı kurumda kendilerine test yapılmadığını (yüzde 54,2), yüzde 8,4 ise bu konuda bilgilerinin olmadığını belirtmişlerdir. Test yapıldığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 37,4 olarak görülüyor.
Pandemi İle mücadele çerçevesinde bulunduğunuz hastane/kliniğin 1. öncelikli ihtiyacını söyler misiniz? Sorusuna katılımcıların yüzde 36,9'u maske-eldiven-dezenfektan vb. koruyucu ekipmanların sağlanması, yüzde 28,2'si personel ihtiyacının giderilmesi ve yüzde 6,5'i izolasyon/güvenlik Tedbirlerinin alınması yanıtlarını verdi.